Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 97

Wątek: 70-200 zamiana f4 na f2.8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    No to oblicz sobie na dofmaster.com Dane przeze mnie podane były od 7D. Na 5D2 wygląda to tak, że przy 200mm @ f2.8 GO ma 10cm, a na f4 - 14 cm. Jak chcesz, to sam sobie sprawdź.
    No toć właśnie sprawdziłem. Odmierzyłem dokładnie 5m, a w dodatku linijka leży po skosie lekkim , więc po prostej jest jeszcze mniej ostrości.
    Nie mów że tego nie widzisz na zamieszczonym przykładzie?
    Myślisz że masz tam 9 cm ostrości?

Domyślnie

Wy to macie fajnie, fotografujecie sobie linijki.
    A ja w terenie, albo piecze słońce, albo gryzą komary i inne.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No to napisz do twórców wszelkiego rodzaju kalkulatorów głębii ostrości, że są w błędzie.

PS. ja linijek nigdy nie fotografowałem, ale twierdzenie, że różnica w GO między f2.8 a f4 jest kolosalna jest błędne delikatnie mówiąc.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciu Zobacz posta
    Wy to macie fajnie, fotografujecie sobie linijki.
    A ja w terenie, albo piecze słońce, albo gryzą komary i inne.
    tam wole isc juz z dobranym sprzetem bo sa tacy co mowia ze sprzetem sie zdjec niby nie robi tylko umiejetnosciami no ale bez tego sprzetu to tez ciezko ta fotke zrobic

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie

to nie wyjdziesz robić zdjęć, bawić się sprzętem dopóki głębia ostrości będzie 3 cm większa?
    Onanizm.
    "Zginęło wielu wspaniałych kierowców rajdowych, lecz odczytuję to jako pech, który w tej dyscyplinie przypłacić można dość szybko życiem. Jest to wielka tragedia, gdy w wyniku rywalizacji sportowej umiera człowiek." - Marian Bublewicz
    50D plus wiele nadziei.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

to jest standardowa dyskusja na temat ostrości reasumując 70-200 2.8 IS robi badzo podobne zdjęcia jak ten 70-200 bez IS a ten podobne (a nawet gorsze) jak 70-200 4 (a bokeh przynajmniej w pewnych warunkach podobny) a ten jest słabszy niż 55-250 IS nie mówiąc już o tamronie 70-300 VC te jednak są z łatwości przebijane przez 70-210 /3.5... (stary ale jak głosi legenda prawie dorównuje białym L) i tu koło się zaknęło, dodam tylko że 70-210 jest bardzo podobny do 100-300USM i ten warto kupić bo za 400zł (używka) dostaje się (poprzez szereg porównań ale zawsze to coś) bardzo podobną "jakoś" jak 70-200 2.8.

Ja ze swej strony dodam tylko (a staram się pisać o obiektywach które używam lub używałem czas dłuższy, a nie tylko próbowałem czy widziałem u znajomego lub w internecie) że gdyby ostrość była moim absolutnym priorytetem to wolałbym używać 70-200 2.8 IS niż 70-200 4 (bez ISa).
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie daję rady...

Zgadzam się z kolegami, którzy wolą robić porządne foto, a nie oglądać piksele pod mikroskopem dlatego zazwyczaj ignoruję podobnego typu dywagacje.

Ze względu na intensywność kontrowersji dorzucę swoją cegiełkę w zapewne próżnej próbie ograniczania zapędów osobników pikselowo-analnych.

Obiektyw 70-200 f2.8 IS II

Zdjęcie na f2.8

1. Crop bez żadnego wyostrzania, ustawienie sharpness w puszce na 0.

2. Ten sam crop z sharpness w DPP na 3.

3. Oryginalne foto.

pozdrawiam

maciek

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Na f4 było by ostrzej.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Uzależniony

Domyślnie

Na f/5.6 jeszcze bardziej

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Bardzo dobre greenhorn.
    Choć z drugiej strony zastanawiam się czy z tego mikroskopowego patrzenia na powiększenia można się wyleczyć?! :grin:
    Dobrze, że mnie to nie złapało

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów