Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 97

Wątek: 70-200 zamiana f4 na f2.8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Na f4 było by ostrzej.
    Powiedz mi kolego po co Ci ostrzej?

Pytam bez jakiejkolwiek ironii.

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Macie problemy. Ja staram się robić zdjęcia a nie oglądać je na 200% cropie żeby sprawdzić czy jest ostre...

Gdybym tak robił to mój Tamron 70 300 już dawno powinien leżeć na śmietniku (albo przynajmniej allegro), a tak to zamieniam go na elkę 70-200 2.8 dopiero wtedy, gdy zauważyłem że potrzebuję GO, bo niestety mój tami na f/5.6 nie zachwyca

Coś już napisał

Domyślnie

Zawsze sceptycznie podchodziłem do róznych testów bo często wyniki różniły zależnie kto je robił.
    Moim zdaniem zawsze jaśniejszy obiektyw daje bez porównania większe mozliwości.
    Jasnośc obiektywu zawsze powinna być pierwszą i decydującą cechą w decyzji o zakupie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W mojej opinii srpawa wygląda tak, jeśli potrzebujesz światła 2.8 to i tak kupujesz taki obiektyw a to czy będzie delikatnie gorszy od 4IS nie ma znaczenia bo na 70-200 4 już może być za ceimno (zawody halowe itp.). Jak wiadomo IS ruchu nie zamrozi.

Co do analizy zdjęć testowych i słupków, to te testy można sobie wsadzić - pierwsza sprawa: na normalnych zdjęciach mało kto te różnice zobaczy, po drugie obiektyw jest dość skomplikowaną konstrukcją i trafiają się różne egzemplarze tego samego modelu.

P.S. Tak się zastanawiam, po co dorzucać zdjęcia z obiektywu (2.8 IS II) skoro dyskusja go kompletnie nie dotyczy.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Powiem Wam tak...
    W tym miesiącu fociłem na zawodach pływackich w hali pożyczonym 70-200 2.8 IS i 16-35 2.8 II. I co... gdyby nie to, że 70-200 było 2.8 to nie zamroził bym ruchu podczas skoku do wody itp. Czasy było rzędu 1/400 - 1/500 na ISO 3200.
    Czyli... jak to większość zauważa. Jak potrzebujesz światło to potrzebne jest 2.8.

P.S. Nie oglądałem powiększeń 100% - 200%. Czasami zerknąłem na 50% by zobaczyć czy rzeczywiści AF się zgubił i ogólnie foto jest nie ostre.

Coś już napisał Awatar qbanek

Domyślnie

A ja wybieram 70-200 2.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    No to napisz do twórców wszelkiego rodzaju kalkulatorów głębii ostrości, że są w błędzie.

PS. ja linijek nigdy nie fotografowałem, ale twierdzenie, że różnica w GO między f2.8 a f4 jest kolosalna jest błędne delikatnie mówiąc.
    Ja ogolnie jestem przeciwnikiem tych kalkulatorow, najlepsza praktyka i jeszcze raz praktyka.

Aby zobrazowac to samo w 200mm 2.8 i 4:

Ostatnio edytowane przez siudym ; 01-07-2011 o 22:36

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Ja ogolnie jestem przeciwnikiem tych kalkulatorow, najlepsza praktyka i jeszcze raz praktyka.
    Różnicy prawie że nie ma , ale co z tego ... dla tego co robi krajobraz f4 wystarczy i bedzie się cieszył że nie dzwiga dodatkowego 1.5kg tylko niecałe 800g w torbie , ale dla tego który bedzie robił reporterke czy sport w kiepskich warunkach różnica między f/2.8 a f4 może zaważyć o tym czy w ogóle wróci do domu z udanymi zdjęciami.

Tyle w temacie ... aaa i ja wybrałem 2.8 i nie żałuje ,chociaż czasem w myślach klne na tą kupe złomu na ramieniu po całodniowym wypadzie
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Faktycznie, różnica powalająca ;-)

Bywalec

Domyślnie

Mam f2.8 i prawie nie zdejmuje go z puszki, hmm...
    czytajac ten wątek mam wrażenie że moja sztuka należy do tych wyjątkowych albo to ja jestem z tych nienormalnych.
    Nie zamienię tego szkiełka za nic ... no prawie za nic.
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów