Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Przestrzeń barwowa w Waszych lustrzankach

Domyślnie Przestrzeń barwowa w Waszych lustrzankach

Jak macie ustawioną przestrzeń barwową? sRGB, Adobe RGB, może inna (jeśli jest dostępna)? I dlaczego tak a nie inaczej? Coś konkretnego robicie z przestrzenią barwową w obróbce / zleceniach wykonania odbitek? (implementacja profilu labu, etc).

Z góry przepraszam jeśli nie trafiłem z grupą

Uzależniony

Domyślnie

Robiąc w RAW nie ma to znaczenia.

Dopiero zaczyna Awatar ajma
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

Ja mam ustawioną adobeRGB - a potem w obróbce konwertuje do konkretnej przestrzeni barwnej.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

zgadza się nie ma to raczej znaczenia przy RAW. AdobeRGB zawiera w sobie (prawie sRGB) więc lepiej z jednej strony używać Adobe, z drugiej strony zwykły monitor a tym bardziej papier foto tego nie pokaże.
    Jak się mylę to poprawcie.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Domyślnie

Nawet jeżeli drukarnia/Lab Ci nie przekaże całej przestrzeni(a nie przekaże, dlatego są proofy w PS, żeby podejrzeć co obetnie i czy w ogóle w danym pliku i dostosować plik), to po prostu pracując na więcej przestrzeni mniej tracimy i lepsze efekty uzyskujemy w obróbce, więc warto pracować na czym większym i ewentualnie na końcu obciąć.
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kanghoy Zobacz posta
    Nawet jeżeli drukarnia/Lab Ci nie przekaże całej przestrzeni(a nie przekaże, dlatego są proofy w PS, żeby podejrzeć co obetnie i czy w ogóle w danym pliku i dostosować plik), to po prostu pracując na więcej przestrzeni mniej tracimy i lepsze efekty uzyskujemy w obróbce, więc warto pracować na czym większym i ewentualnie na końcu obciąć.
    Jak weźmiemy za dużą przestrzeń i będziemy pracować w rozdzielczości 8-bit/kanał to istnieje szansa, że jednak coś utracimy podczas edycji - co może skończyć się np. posteryzacją gładkich przejść tonalnych.

Bywalec

Domyślnie

Tylko sRGB, wyjątkowo dla wydawnictw (o ile sobie zażyczą) Adobe RGB. Inaczej kolory przy oglądaniu będą wyglądać niepoprawnie. Konwersja z Adbe RGB do sRGB aby widzieć na ekranie poprawnie kolory to dodatkowa i zbędna czynność. Teoretyczna wyższość Adobe RGB nie ma praktycznego znaczenia.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Tylko sRGB, wyjątkowo dla wydawnictw (o ile sobie zażyczą) Adobe RGB. Inaczej kolory przy oglądaniu będą wyglądać niepoprawnie. Konwersja z Adbe RGB do sRGB aby widzieć na ekranie poprawnie kolory to dodatkowa i zbędna czynność. Teoretyczna wyższość Adobe RGB nie ma praktycznego znaczenia.
    Spróbuj kiedyś coś wydrukować na sensownej drukarce foto :-) Moim zdaniem do zdjęć najlepsza jest przestrzeń Adobe RGB, używana jednak z głową. Ja sam wywołuję, edytuję i archiwizuję swoje prace w Adobe RGB, ale jak wystawiam do sieci lub wysyłam klientom indywidualnym, nie koniecznie orientującym się w tematyce zarządzania kolorem, to pamiętam o skonwertowaniu do sRGB. W Lightroomie wystarczy do tego zaznaczyć jedną opcję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Jak weźmiemy za dużą przestrzeń i będziemy pracować w rozdzielczości 8-bit/kanał to istnieje szansa, że jednak coś utracimy podczas edycji - co może skończyć się np. posteryzacją gładkich przejść tonalnych.

Słuszna uwaga, nie wziąłem tego pod uwagę, bo zazwyczaj i tak jak nie trzeba dla jakiejś operacji schodzić do 8 bitów to jadę na 16 do czasu eksportu do JPG.
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kanghoy Zobacz posta
    Słuszna uwaga, nie wziąłem tego pod uwagę, bo zazwyczaj i tak jak nie trzeba dla jakiejś operacji schodzić do 8 bitów to jadę na 16 do czasu eksportu do JPG.
    Jak zapisuje się po drodze 16-bitowe TIFF-y, to nawet Pro Photo nie stanowi przeszkody, chociaż moim zdaniem to i tak jest już overkill dla zdecydowanej większości zastosowań. Gorzej jak chce się archiwizować prace i oszczędzić miejsce na redukcji z 16 do 8 bitów. Wtedy za duża przestrzeń może paradoksalnie pogorszyć jakość obrazu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów