Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Siatka/kratka na RAW prosto z 5d mk2 - dlaczego?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    ...

Temat podrzucam jako ciekawostkę do dyskusji. Dla mnie nie jest to zbyt duży problem jako że potrafię wywołać obraz w taki sposób, że efekt praktycznie nie będzie dostrzegalny.
    Jaką ciekawostkę, to jest ten "magiczny", włączany którymś C.F., efekt o którym wiele się słyszy ale dosyć rzadko spotyka
    Oprócz DPP jeszcze dobrze sobie radzi z nim Raw Therapee po wybraniu algorytmu demozaikowania VNG4 .
    Ostatnio ten sam problem był tu http://www.canon-board.info/showthread.php?p=979462
    Ostatnio edytowane przez y3k ; 14-09-2011 o 20:14

Pełne uzależnienie

Domyślnie

O widzisz, dzięki za wskazówkę. Tylko o jaką C.Fn. Twoim zdaniem chodzi? Jeśli o Highlight Priority, to z niej akurat nie korzystam.

PS. do modów: czy możliwe jest przeniesienie mojego wątku do tego z powyższego posta? Wtedy całość będzie razem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Opisana metoda z programem CornerFix faktycznie działa. Trzeba ściągnąć aplikację stąd https://sites.google.com/site/cornerfix/ plus profile stąd https://sites.google.com/site/corner...aze-patterns-1 (na samym dole). Do działania potrzebna jest wcześniejsza konwersja plików CR2 do DNG oraz odrobinę cierpliwości - jako że parametr BayerGreenSplit dobiera się doświadczalnie dla danego obrazka.

Bywalec

Domyślnie

O widzisz, dzięki za wskazówkę. Tylko o jaką C.Fn. Twoim zdaniem chodzi? Jeśli o Highlight Priority, to z niej akurat nie korzystam.

...
    To był taki żarcik, bo taka chyba uroda "kochanego" 5D II, ale zauważyłeś ciekawą zależność którą zdają się potwierdzać wszystkie tego typu przypadki o jakich czytałem tj.

Sytuacja dotyczy zdjęć wykonywanych z tylnym światłem słonecznym, kiedy na matrycy pojawia się ewidentny odblask światła, powodujący spadek kontrastu całego obrazu.
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z tego co doczytałem, to jest to cecha algorytmu demozaikującego w danym odrawiaczu, a nie sprzętu jako takiego. Podobne przypadki zdarzały się też w 7D. Dalszych przykładów już nie szukałem, bo uznałem że sprawa jest dla mnie rozwiązana.

Bywalec

Domyślnie

Z tego co doczytałem, to jest to cecha algorytmu demozaikującego w danym odrawiaczu, a nie sprzętu jako takiego. Podobne przypadki zdarzały się też w 7D. Dalszych przykładów już nie szukałem, bo uznałem że sprawa jest dla mnie rozwiązana.
    Jak dla mnie to jest to wynik sprzętu + warunków + softu ale też jestem ciekaw jak by sobie z tym sam aparat poradził, bo we wszystkich przypadkach o których czytałem były tylko RAWy + LR lub DPP a na koniec Raw Therapee jako sposób na wybrnięcie z problemu.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez y3k Zobacz posta
    ... też jestem ciekaw jak by sobie z tym sam aparat poradził, bo we wszystkich przypadkach o których czytałem były tylko RAWy + LR lub DPP....
    Wystarczy przepuścić RAWa przez Zoombrowsera. To (ponoć) ten sam algorytm odrawiania co w Digicu. Wynik powinien być identyczny z tym co z puszki. DPP wywołuje ciut inaczej.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów