Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: "Przepalone" twarze.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    ...Aha, i lampa nigdy na wprost...
    i dasz się za to powiesić??

z ostrymi przepałami nie bardzo da się powalczyć jeśli przepalenie dotyczy całej lub większej części twarzy. Ostatnio mam z pierwszego tańca kupę kadrów kiedy to DJ włączył lasery i punktowe światła, które padając na twarze młodych i ubrania robi totalną sieczkę. Jeden z ciekawszych kadrów i na połowi twarzy młodej mam fioletową lampę rozświetlającą twarz o ponad 2EV - średnio idzie to zwalczyć nawet z B&W czy HDR.

Co do przepałów rozumianych jako błyszczące policzki i skronie, to radzę sobie suwakami Clarity na pędzlu korekcji punktowej i Brightnes. Szkoda czasu na walkę z takimi niuansami, kiedy do przewalenia jest kilkaset fotek.

Aha, lampa na wprost nie koniecznie musi skutkować przepałami i blaskami. Wystarczy troszkę pokombinować, nawet jak nie ma od czego odbić.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Dam się za to powiesić! W tym przypadku mam ten komfort, że na zdjęciach nie zarabiam. Jak mam do wyboru czy walnąć palnikiem prosto w oczy lub odpuścić, to odpuszczam. Dlatego dam się za to powiesić, że lampą nigdy na wprost. Poza tym w torbie mam kilka gadżetów, które zmiękczą światło. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Dam się za to powiesić! .... Dlatego dam się za to powiesić, że lampą nigdy na wprost......
    Hmmmm... wisisz!!!

Są wyjątki gdzie wręcz trzeba lampą na wprost. Silne słońce dla przykładu. Jedyny sposób na rozjaśnianie cieni to właśnie lampa na wprost na około -1EV (od -0.5 do nawet -2EV).

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna Awatar maxwell61
    Miasto
    Wrocław, Oborniki Śląskie/ Wołów

Domyślnie

Obecnie siedzę nad morzem i sam się bawię z oświetleniem z tyłu. Wczoraj przy pięknym zachodzie musiałem przymknąć do 9.0 (1/250 czas) i zredukować błysk do -1EV. W innym przypadku nie do przyjęcia. Tzn. bez lampy. Krajobraz i tak jest pięknie rozmyty o tej porze nawet przy takim przymknięciu przesłony.

W dzień raczej nie używam lampy, ale za to daje +1/3, +2/3 EV kosztem niestety rozjaśnienia pozostałych detali twarzy. Mimo to nie ma przepaleń a cienie znikają.

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Dla małych przepalonych obszarów, można użyć stamp tool z kryciem w trybie "color", nie usunie to przepalenia, ale będzie wyglądać bardziej naturalnie. Oczywiście kopiując obszar z nieprzepalonej częście twarzy.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów