Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - dźwięk pracy migawki

Domyślnie Canon EOS 5D Mark II - dźwięk pracy migawki

Pytanie do użytkowników 5D MkII, szczególnie do tych którzy przesiedli się z cropowych modeli typu 40D, 50D, 7D.

Miałem przed chwilą w ręce 5D MkII. Chciałem sprawdzić jak działa migawka - i tu zaskoczenie niemiłe. Mam wrażenie że w środku odpala jakaś sprężyna, zrobienie zdjęcia jest wyraźnie odczuwalne na korpusie. Przypadłość konkretnego egzemplarza czy norma?

Dotychczas używałem 40D, w którym migawka była bardziej... "dyskretna" :-)

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Większe lustro to większe wibracje przy robieniu zdjęcia. Nie ma co się dziwić.

Bywalec

Domyślnie

niestety jest głośna i zrobienie ostrych zdjęć "normalną" ogniskową poniżej 1/60 s łatwe nie jest. Dla porównania, służbowo używam starego nikona D2Xs i z 17-55/2,8 spokojnie pracuję na 1/30 s.

Domyślnie

Co do dużego lustra to rozumiem. Natomiast zdziwiłem się tym co napisałeś o zrobieniu ostrego zdjęcia czasem dłuższym niż 1/60s - przy jakiej ogniskowej może być problem?
    Trochę się zmartwiłem tym że w tym dobrym aparacie lustro będzie mnie sabotować...

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez af-p Zobacz posta
    zrobienie ostrych zdjęć "normalną" ogniskową poniżej 1/60 s łatwe nie jest.
    możesz doprecyzować co to znaczy bo wychodzi na to że mam ręce neurochirurga gdyż potrafie utrzymac 1/20 na 24mm
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dziki Zobacz posta
    Trochę się zmartwiłem tym że w tym dobrym aparacie lustro będzie mnie sabotować...
    no bez przesady...
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 16-06-2011 o 14:15 Powód: Automerged Doublepost
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Tombas dzięki za odpowiedź, liczę właśnie na wypowiedzi doświadczonych kolegów i użytkowników 5D MkII.
    Jestem wieloletnim acz amatorskim pstrykającym, od czasu premiery 40D używałem z ogromną satysfakcją tego body, od jakiegoś czasu marząc o przesiadce na 5D MkII. Nie spodziewałbym się, że w takim body lustro wpływa na ostrość :-)

Tombas czy masz porównanie pracy lustra w Twoim 5D z jakimś cropem Canona? Np. z 30D które widzę, że posiadasz?
    Ostatnio edytowane przez dziki ; 16-06-2011 o 14:45

Bywalec

Domyślnie

przy 24 mm to 1/30 spokojnie, chodziło mi o dłuższy koniec 24-70, czyli o gniskowe około 50-70 mm.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

przy 24 mm to 1/30 spokojnie, chodziło mi o dłuższy koniec 24-70, czyli o gniskowe około 50-70 mm.
    nie wiem jak to się dzieje, że ja spokojnie utrzymuję 1/30 nawet na dużo dłuższej niż 70 mm i 5DII.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Nie no to normalne, że czas migawki musi być co najwyżej odwrotnością ogniskowej dla szkieł bez stabilizacji :-) Ty weź mnie tu nie strasz dużym lustrem

edyta: o proszę a jak komuś się łapy trzęsą mniej jak mi to i czas może być krótszy, jak widać powyżej :-)

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziki Zobacz posta
    Tombas czy masz porównanie pracy lustra w Twoim 5D z jakimś cropem Canona? Np. z 30D które widzę, że posiadasz?
    jest poprostu "inny", inny niż miałem w 5dmkI i inny niz w 30d i 40d które posiadam/łem. pamiętam sytuacje że dzwięk lustra mkII mnie "zdziwił" ale szybko nauczyłem się z nim żyć:-D kupuj i ciesz się z zabawki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chodziło mi o dłuższy koniec 24-70
    no to raczej dyskusujne, żeby nazwać go "normalną ogniskową":-D
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 16-06-2011 o 15:48 Powód: Automerged Doublepost
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów