Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Fotografowanie pokazów tanecznych? Potrzebne porady.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie Fotografowanie pokazów tanecznych? Potrzebne porady.

Witam!

Dostałem dzisiaj propozycję fotografowania pokazów tanecznych w moim rodzinnym mieście, ale nie miałem jeszcze do czynienia z tego typu imprezami...
    Mam kilka pytań, na które być może ktoś z forumowiczów potrafiłby udzielić odpowiedzi, mianowicie:
    -Jak poradzić sobie z doświetlaniem, lampą założoną na body i odbijać od ścian i sufitu(jest na szczęście od czego), czy kombinować z ustawieniem jej w jakimś konkretnym miejscu i wyzwalać na odległość kukułką z body?
    -Ruch raczej 'zamrażać' czy stosowanie dłuższych czasów i błysku na drugą kurtynę da ciekawe efekty?

Dodam jeszcze, że są to pokazy tańca towarzyskiego.
    Może komuś nasuwają się też inne rady/pomysły/propozycje?
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Domyślnie

ja fotografuję tego typu wydarzenia i powiem Ci że nie ma uniwersalnej metody,raz pracuję ze światłem zastanym raz z błyskiem.
    Czasem na czułościach 1600 a czasem nawet 400na kliszy daje radę.

Jeśli potrafisz zrównoważyć błysk ze światłem zastanym możesz walić i nawet na wprost lampą,nie ma to znaczenia,oczywiście lepiej odbijać ale czasem nie ma jak...

Co mogę poradzić: być w pierwszym rzędzie, mieć jeden stałoogniskowy obiektyw - ja korzystam z 50f/1,4 przymykam do 2,0 , do tego fajnie mieć zoom ja mam 24-60 f/2,8 - przymykam do3,5 i jakieś tele do pojedyńczych ujeć ale na małej sali wystarczy ci stałka+zoom. Lampa na sankach i wszystko

to możesz przejrzeć sobie kilka zdjęć które wykonałem na takich pokazach:
    http://1do1.blogspot.com/2011/06/parapapapa.html

Jeśli masz jakieś pytania chętnie pomogę

p.s
    najważniejsze! robimy w trybie manualnym

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Ja z kolei polecam stałkę 85 czy 100 mm .
    Ja aktualnie operuję 135mm f 2,0 i nie narzekam .
    W większości sytuacji mieszczę się w iso 400 . Pod wieczór podbijam do nawet do 1250 . Chyba z raz mi się zdarzyło że musiałem użyć 1600 .

Raz zrobiłem nawet pojedynek 135 f.2 vs 70-200 f2.8 . No i wieczorkiem światełko wygrało .

Ja z kolei robię w trybie AV . Przesłona na minimum . Czasem jak w specyficznych warunkach AV średnio daje rade to manual .

Efekty pracy przy świetle zastanym są np takie :
    http://makudo.pl/EDS6.php
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Może troszkę nie na temat bo bez lampy , ale staram się jej nie używać by nie rozpraszać tancerzy/widzów .
    Ostatnio edytowane przez Makudonarudo ; 16-06-2011 o 14:38 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ciekawe wyzwanie ,jeszcze takiego eventu nie fotografowałem ,modowe często ale to nie to samo zdecydowanie. Nic nie napisałes jakiego typu zdjecia są potrzebne do wykonania czy dla organizatorów typowo pokazujace impreze czy dla kogos z tańczących bo to zupełnie inna fotografia bedzie.W kazdym razie najlepiej w zastanym robić bo zdjecia są bardziej plastyczne z pokazaniem smaczków imrezy (jakies swiatłakolorowe itd) ale jak bedzie ciemnawo to i lampa moze byc konieczna ,weź sie przygotuj na wszystko .
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

Spr
    Stałki posiadam tylko manualne, wiec raczej odpadają ze względu na szybkość ustawiania ostrości, za to zoom jasny jest, wiec myślę, że jakoś tam to obskoczę. Na pewno będę kombinował, tym bardziej, że na dwie godziny przed pokazami będzie próba generalna, na której też będę obecny.

Makudonarudo
    Takim sprzętem pochwalić się niestety nie mogę, mogę dochodzić do ISO 1600. Szumofobem jednak nie jestem i ten efekt mnie aż tak nie boli.

analogforever
    Zdjęcia głównie na potrzeby organizatora i DK z mojego miasta, raczej na stronę internetową, bez odbitek. Dodam jeszcze, że robię to nieodpłatnie, głównie dla swojej wprawy i przyjemności fotografowania
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Domyślnie

Makudonarudodobra robota z tymi fotkami podobają mi się.

Aha by nie było u mnie zdjęcia są zarówno z błyskiem jak i bez, z błyskiem od sufitu,ściany jak i na wprost także wydaje mi się że nie ma uniwersalnej recepty.

Dranix ja bym zaryzykował z tymi stałkami, tylko coś szerszego-30mm bo szybciej złapiesz ostrość i łatwiej ją utrzymać ze względu na większa głębie ostrości niż w przypadku 50mm

Polecam stanąć Ci w rogu parkietu tanecznego bo przyjęło się że pary tańczą po sali w przeciwnym kierunku do ruchów wskazówek zegara, masz chwile czasu na wyostrzenie.

Załóżmy że będzie wspomniana 30mm więc zdjęcia zrobisz najlepiej z 3m więc ustawiasz na obiektywie ok3m w skali ostrości i korygujesz ostrość jak już obiekt będzie w zasięgu

Wyliczylem Ci że przy obiektywie 28mm przymkniętym do 3,5 i ustawionej ostrości na 3m minimalna odległość ostrości będzie 2,14m a max3,96m więc masz 2 metrzy w których jak obiekt się znajdzie będzie w miarę ostry, powinno wystarczyc

A no i jak zdjęcia do netu to sie nie przejmuj bedzie cacy

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Przerabiałem ten temat, bo dwie córy "bawiły" się w taniec. Przez kilka lat prób i błędów udało mi się "wypracować". W zdecydowanej wiekszości ustawienia manualne. Nie bać się wysokiego iso, af w trybie one shot, ustawić się naprzeciw sędziów, gdyż tam gdzie oni stoją jest najluźniej i tło nie będzie zabałaganione, jeżeli jest mozliwość to wejść na trybunę, jakieś podwyższenie, skąd będzie można wykonać zdjęcie poszczegolnych par na tle samego parkietu. Skupić się raczej na starszych kategoriach wiekowych i klasowych, ponieważ tancerze ubrani są w specjalnie dedykowane stroje (inne do tańców latynoamerykańskich, inne do standardu).
    Przed turniejem jest tzw. próba parkietu trwająca ok.30 minut, więc będziesz miał dużo czasu aby posprawdzać sobie ustawienia, wykonać kilka prób i mieć aparat gotowy do pracy. Najlepiej poczekać na tzw. finały A, czyli sześć najlepszych par , które walczą o miejsca na podium. Parkiet wtedy nie jest zapchany, rodzice, goście, widzowie przy eliminacjach napstrykali już w cholerę zdjęć, więc nikt się nie pcha do przodu z aparatem i nie zasłania, a i tencerze dają z siebie 110 %.Konkretny kadr zależy już tylko od twojej wyobraźni, kreatywności i wizji tego co chcesz zaprezentować. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

Spr
    Tylko własnie szerokiej stałki to ja nie mam i raczej do jutra nie załatwie, na szczęście mój Tamron pokrywa mi potrzebny zakres, a z resztą sobie poradzę

Jak wcześniej nikt nie zauważył, to sprzęt taki jak w podpisie i do tego Nissin di622mII.

poszukiwacz
    Akurat to nie jest turniej, tylko pokazy taneczne, wiec bez jury itp., program trochę podobny do turniejowego, wiec rady na pewno przydatne, dziękuję
    Moja galeria na forum CB

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

poszukiwacz2006 powiedział ważną rzecz tylko trochę ją mało zaakcentował .
    W miarę możliwości zwracaj uwagę też na tło

takie dwa przykłady na szybko
    http://makudo.pl/EDS6.php?photo=p38_...&kat=p38&poz=6
    http://makudo.pl/EDS6.php?photo=p38_...&kat=p38&poz=6

jest różnica w odbiorze

Spr Dzięki
    Choć to mniej artystyczna a bardziej masowa sesja , aby w miarę każdy mógł się znaleźć .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I jeszcze do tej fotki z zabałaganionym tłem to to jest na przesłonie 2 . A jak masz ciemniejsze obiektywy to tło będzie jeszcze bardziej ostre .
    Ostatnio edytowane przez Makudonarudo ; 16-06-2011 o 23:50 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

Ja też artystyka robić nie będę, ale o dobre tło starać się będę
    Aha a jak wygląda sprawa ze statywem, robić z czy bez raczej?
    Moja galeria na forum CB

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów