Dzięki za info - raczej utwierdza mnie to w przekonaniu, że warto zmienić.
PioterD - zdjęcia robię głównie dziecku więc żonglowanie obiektywami jest mi średnio na rękę. A czasem przydaje się szeroki kąt i tracenie czasu na zmianę obiektywu = strata jakiegoś fajnego ujęcia.
Jeśli chodzi o światło to przeboleję brak 2.8 bo ważniejsze jest dla mnie zwięszkenie zakresu ogniskowej i dodatkowo to co się przewija w opiniach szybkość ostrzenia (Tamron niestety do demonów prędkości nie należy).
W pomieszczeniach i tak w większości dopalam zewnętrzną lampą a i w razie czego mogę podciągnąć ISO (w 300D pow. ISO 200 było już średnio - w 60D jest zdecydowanie lepiej).
też się już kilka miesięcy zastanawiam nad tym obiektywem.
byłem ostatnio na ślubie <nie na weselu >u znajomych wziąłem aparat i dwa obiektywy jako że nie chciałem podchodzić bliżej postanowiłem focić z daleka.
póżniej życzenia i szczerze mówiąc nie było czasu przepinac obiektywów.Jutro biorę ten obiektyw zdecydowałem się dzięki za ten wątek.jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia to proszę wpisywać
Z tego co piszesz to jest obiektyw dla Ciebie - zakres po przeliczeniu 24-105, autofokus to bajka w porównaniu z tamim i is. Osobiście miałem ten obiektyw z 350. Z 60D i jego używalnym zakresem iso da sobie radę. Na okazje specjalne kup 50/1.8
5Dv2 24-105L C85/1.8 helios 44-2 i C430
wiem wiem już przeliczałem wachałem się tylko z powodu tego światła ale uświadomiłem sobie że przecież to jest dokładnie to samo co kit .gdzieś widziałem nie na naszym forum taką rozpiskę kiedy i jaka przysłona się załącza od jakiej ogniskowej i facet był zasoczony bo spodziewał sie że będzie gorzej.
w Pabianicach ta cena nie jest zbyt niska 2345 ale mam nadzieję że przestrzelę kilka obiektywów i wybiore ten naj
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a może ktoś jest z Pabianic i przeszedł by się ze mną do sklepu?
Ostatnio edytowane przez przemko216 ; 16-06-2011 o 22:43 Powód: Automerged Doublepost
znalazłem ten opis przysłon
ogólnie mój obiektyw najlepiej wykonuje na n/w przysłonie ( biorąc pod uwagę centrum/boki i rogi)
15 mm F/3.5 do F5.6 ( F/8 mniej i F/11 dobrze )
24 mm do 35 mm F/5.6 do F/8 ( F/4 i F/11 dobrze )
50 mmF/5 do F/8 ( F/11 dobrze)
85 mm F5.6 do aż F/11 dalej jest dobrze
W całym zakresie ostrość w centrum kadru jest imponujaca
Ostrość po bokach jest bardzo dobra
Rogi ... to winieta na małych ogniskowych ale korygowana funkcją z aparatu więc nie widać jej na fotkach
autor by ncc23marek optyczne.pl
DAWIDSON bo on ma CROPA a 24 na cropie to mozna... chce wiecej jak ma a ty mu 24mm. Przy okazji 24-105 jest mocno przeciętnym szkłem, a matryca 50D jest wymagająca... nie ma sensu tłumaczyć wole robic zdjęcia
Masz 50D i 24-105 moze dla ciebie ok ale dla innych to jest słabe połaczenie![]()
Ostatnio edytowane przez dj_zibi ; 16-06-2011 o 23:53
I tu się zgodzić wypada. Spośród 24-105L i 15-85 mój wybór padł na tego pierwszego. I po roku wiem, że ten wybór nie był dobry. W każdym razie, mam wrażenie, że nie jest to zbyt udany tandem z APS-C. Na szerokim końcu za wąsko, długiego, jak się okazuje, nie używam prawie wcale.
Za cenę nowego 24-105L można wybrać zestaw 15-85 + 50/1.4, względnie 30/1.4. I tak chyba zrobię, gdy tylko oddam eLkę w dobre ręce ;-)
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
mam 15-tkę. ja dałem 2499 zł i wiem, ze to dużó, ale kupiłem go na długo, bo nie jestem ciągłym zmieniaczem sprzętów na koeljne, nowesze itp. obiektyw jest naprawdę ostry i wydaje mi się, że nie ma nawet co sprawdzać w sklepie kilku i wybierać, bo tu nikt na forum chyba nie pisał, że ten obiektyw był wadliwy, że miał FF czy BFpoxza tym w 50D masz mikroregulację, któa załątwia sprawę
kupować i się bawić
![]()
70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG