Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 115

Wątek: Solidny kompakt z dużą matrycą.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Za igi;
    wystarczy porównać wysokie iso kompaktu i Nexa.
    Ja często działam w marnym oświetleniu, i tu (np. w muzeach) Nex sprawda się genialnie.

Ze "starcych" kompaktów uzywam (b. rzadko) Olympusa 5060. Wspaniały aparat: 5 mpx, raw, tiff, jpg, magnezowa obudowa, świetna optyka, macro, obracany ekran. To był jeden z topowych modeli Olka z 2005 roku; dałem za niego... 2700 zł. Traz kurzy się w szafie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Wystarczy porównać jasność obiektywów i wiadomo już, że w takim kompakcie z jasną optyką nie będzie trzeba używać wysokich czułości tak często, jak w NEXie. Czułości można porównać, ale średnie z kompaktu z wysokimi z NEXa.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

w zasadzie porównując do kita to ok 2ev

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Za igi;
    Ja często działam w marnym oświetleniu, i tu (np. w muzeach) Nex sprawda się genialnie.
    Każdy aparat ma swoje przeznaczenie, na niskich ISO, Samsung NX5 z 30/2 morduje wręcz Canona 60D + 28/1,8, kiedy trzeba używać wysokich i zapinam po prostu szkło f/1.2 i rzadko kiedy wychodzę ponad ISO1600, które i tak na małych matrycach jest marne

W muzeach, i tym podobnych, zazwyczaj oświetlenie pozwala na używanie kombosa f/1,8 z ISO200-400, więc takiego kompakta jak EX1 można na spokojnie używać.

Kiedyś też jarałem się fotami na 3200, czy 6400, ale mi przeszło, ISO100 plus fajne światło to jest to )
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Odrzucam jedynie NEXa (po wielu próbach zaprzyjaźnienia) i bezlusterkowce z kitami (miałem kilka dni E-PL1 z kitem 14-42 i okazuje się, że fotografowanie nim jest totalnie niewygodne).
    Ogólnie bezlusterkowce z kitami to pomyłka. Cały urok małego apartu morduje duży kit (jeszcze te Olkowe składane najmniej szkodzą), a ciemny obiektyw mimo dużej matrycy nie daje wyrażniej przewagi nad kompaktem z matrycą ~1/1,7'' i bardzo jasnym zoomem. Dopiero jasne stałki dają wyraźną przewagę bezlusterkowcą (i małe rozmiary).

Zoomy do NEXów to jakaś koszmarna pomyłka.
    Samsung zoom kitowy zrobił mały, ale kosztem obcięcia zakresu ogniskowych (na szerokim kącie to ekw.35mm a nie 28mm).
    Panasonic ma mniejsze zoomy - kit i tele 45-200, ale już ultratele 10-140mm to też pomyłka.
    Olek zrobił składane do transportu zoomy, co daje jakiś efekt.

Bezlusterkowce tylko ze stałkami, najlepiej naleśnikami.
    Z zoomem - kompakt w stylku XZ-1 (na razie XZ1 ma najjaśniejszy na rynku obiektyw w kompaktach).

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Co do bezlusterkowców to jest jedna fajna opcja od strony ekonomicznej: NX5 z kitem 18-55 za ciut ponad 900zł + naleśnik 30/2.8 na allegro dostępny już poniżej 400zł. W sumie za 1400zł mamy dużą matrycę, przyzwoitą stałkę (na niej mi zależy) i zooma (tak na wszelki wypadek). Do tego wizjer elektroniczny (lichutki, ale zawsze). W takiej kwocie nie widzę lepszej alternatywy wśród EVILów.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W Neksie można też podpiąć całą masę manualnych "kultowych" szkieł via przejściówki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Ogólnie bezlusterkowce z kitami to pomyłka.
    Pomyłką to są dopiero lustrzanki z kitem. Nie dość, że możliwości i jakości zdjęć nie oferują lepszej, niż bezlusterkowce, to jeszcze są od nich znacznie większe. Może taki bezlusterkowiec z kitem nie jest zestawem kieszonkowym, ale wystarczy kupić w sklepie sportowych saszetkę biodrową (tzw. nerkę) za 40 zł i wejdzie do niej bez problemu.

Zoomy do NEXów to jakaś koszmarna pomyłka.
    (...)
    Panasonic ma mniejsze zoomy - kit i tele 45-200...
    Akurat kity 14-42 i 14-45 Panasa są tej samej wielkości, co ich odpowiednik NEXa. I żaden z tych obiektywów nie jest duży (co nie znaczy, że są kieszonkowe). Duże to są teleobiektywy i dotyczy to wszystkich aparatów z wymienną optyką, niezależnie od systemu.

Problemem NEXa jest to, że konstruktorzy przegięli pałę z miniaturycją korpusu. Jest tak cieniutki, że jakiekolwiek szkło do niego podpięte, nawet jeśli nie jest duże, sprawia wrażenie ogromnego. Złudzenie to pogłębia jeszcze bagnet, który w NEXach umieszczony jest na odstającym pierścieniu, jeszcze bardziej wydłużającym optycznie obiektyw.

http://www.imaging-resource.com/PROD...F3/DMCGF3A.HTM
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W Neksie można też podpiąć całą masę manualnych "kultowych" szkieł via przejściówki.
    Do każdego bezlusterkowca można. Ale mamy XXI wiek, po co komu takie kombinacje? Dedykowane, małe szkiełko z AF-em to rozumiem, a przejściówka, szkło do FF na mniejszej matrycy, manualne ostrzenie, brak wymiany informacji z body?
    Może jak bym miał worek obiektywów Leica to bym taką opcję rozważał, ale jeśli juz bezlusterkowiec to z normalnymi obiektywami pod konkretny bezlusterkowy system, a nie jakieś stare manualne przez przejściówki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Pomyłką to są dopiero lustrzanki z kitem. Nie dość, że możliwości i jakości zdjęć nie oferują lepszej, niż bezlusterkowce, to jeszcze są od nich znacznie większe.

Lutrzanki mają 4 zalety nad bezlusterkowcami:
    - są lustrzanki FF (a bezlusterkowców niet)
    - mają wizjer optyczny który ma swoje zalety (EVF ma swoje zalety)
    - zużywają mniej prądu niż bezlusterkowce przez co bateria starcza na dłużej
    - wygodniej je się trzyma z dużymi obiektywami (tele) oraz z zewnętrznymi lampami (a lampa musi być duża i mocna)
    I na razie jest do nich więcej obiektywów.

Bezlusterkowce mają też swoje zalety nad lustrami, ale nie jest tak że jedne są bezwzględnie lepsze od drugich. Choć sam stwierdzam (5D + XZ1) że mniejszy aparat to często jedyny jaki mamy przy sobie i robi więcej zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 16-08-2011 o 13:29 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Lutrzanki mają 4 zalety nad bezlusterkowcami:
    - są lustrzanki FF (a bezlusterkowców niet)
    - mają wizjer optyczny który ma swoje zalety (EVF ma swoje zalety)
    - zużywają mniej prądu niż bezlusterkowce przez co bateria starcza na dłużej
    - wygodniej je się trzyma z dużymi obiektywami (tele) oraz z zewnętrznymi lampami (a lampa musi być duża i mocna)
    I na razie jest do nich więcej obiektywów.
    Ale ja nie mówię o potencjalnych zaletach lustrzanek. Mówię o lustrzance entry level z kitem - takiej, jaką używa 90% amatorów - i nic więcej. To nie jest lustrzanka FF, w często wykorzystywanym przez amatorów trybie LV też zużywa dużo prądu (może nawet więcej), nie podpina się do niej ciężkich obiektywów, więc to bez różnicy, jak się trzyma, a od wizjera w takiej lustrzance wolę już ekran Panasa GF2.

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów