Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 115

Wątek: Solidny kompakt z dużą matrycą.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Wielkość matrycy przemawia za proponowanym przez Ciebie NEXem, ale wybacz dla mnie ma on w sobie jakiś "wewnętrzny fuj". Po prostu nie leży mi jakoś i pomimo kilku prób za czorta nie mogę się do tego systemu przekonać. Nie twierdzę, że jest zły. Jest po prostu nie dla mnie. Jakoś nie moja bajka.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Co do trybu macro, to z całą pewnością nie 1 cm. Powiększenia 1:1 nie spodziewaj się tym bardziej, że w rzeczywistości duża skala odwzorowania jest tylko na szerokim kącie. No ale daje radę
    Co do nexa, to wg. mnie jakościowo zdjęcia będą nieporównywalnie lepsze. Problem w tym, że gdybym go kupił, to razem z przejściówką pod m42 i znowu bym polował na stado pleśniaków, a tego chciałem uniknąć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Miałem podone "fuj" (wygląd i srebrny kolor), dopóki nie zobaczyłem swoich fotek. Wszystkie "fuje" zniknęły. Jedna z funcji (nakładanie kilku szybkich fotek) pozwala mi robić nocne zdjęcia bez statywu. Nie zastąpi lustra, ale jest bardzo przydatny na wycieczkach; świetna matryca, przejscia tonalne - to widac dopiero przy landszaftach. Nie zamierzam rozwijać systemu, po prostu pudełko z zumem i koniec. Niektórzy wykorzystują przejściówki i focą manualnymi szkłami (bajka, ale na razie nie wchodze w to). Filmy też b. dobre (dźwiek stereo, nawet bez mikrofonu).

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

weź nexa, jakość -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76834

Nex-7 ma mieć x100 look i wbudowany wizjer

Ja jeszcze zapoluję na jakiś 28 2.8 i wystarczy,

16/2.8 -> 24mm
    55/1.8 -> 80mm
    i
    28/2.8 -> 40mm

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

No dobra - to mam jeszcze pytanie z zakresu estetyki... Czy nexy i ich srebrne obiektywy tak łatwo łapią ślady użytkowania jak to opisują artykuły na niektórych portalach? Może się jednak skuszę na NEX3 ...
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    55/1.8 -> 80mm
    i
    28/2.8 -> 40mm
    Ooo, nie wiedziałem, ze Sony wypuściło jakieś nowe szkiełka do NEX z bagnetem E

Jeśli mówisz o szkłach z bagnetem A lub M42, to z przelotkami do NEX'a będą ta niezłe haubice :wink: podobnie ja kitowy zoom z bagnetem E.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kitowy zoom jest mały, chyba mylisz go z 18-200, ale tego nikt nie kupuje (cena).

Czy się niszczy? Najbardziej paćka się lcd, reszta jest K, jak nim nie rzucasz. Moja 60tka Canona kupiona w kwietniu gorzej wygląda od Nexa kupionego we wrzesniu. Jesli nawet cos sie zarysuje - spoko, to nie Jaguar, a plastikowe pudełko do fotek.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

ja nie mam ryski na razie na body ani na 16mm, na lcd dałem szkło gss bo podobno się ściera warstwa przeciwodblaskowa
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeśli mówisz o szkłach z bagnetem A lub M42, to z przelotkami do NEX'a będą ta niezłe haubice :wink: podobnie ja kitowy zoom z bagnetem E.
    gdyby nie to że czasem zrobię jakiś ślub to bym sprzedał 5D i poszedł w bagnet leica - m
    Ostatnio edytowane przez gavin ; 23-07-2011 o 20:15 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    No dobra - to mam jeszcze pytanie z zakresu estetyki... Czy nexy i ich srebrne obiektywy tak łatwo łapią ślady użytkowania jak to opisują artykuły na niektórych portalach? Może się jednak skuszę na NEX3 ...
    Standardowo to łuszczy się LCD, a tak to jak obchodzisz się delikatnie i nosisz w miękkim pokrowcu to szybko się nie rysuje.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Po kolejnej - dzisiejszej próbie zaprzyjaźnienia się w sklepie z NEXem oświadczam, że jednak nic z tego nie będzie. Nie przekonam się do niego i koniec. Chyba pójdę jednak po linii małych gabarytów... W tym momencie na placu boju zostaje EX1 i XZ1. Tak jak wcześniej pisałem z testów dpreview wynika mniejsza liczba szczegółów osiąganych z EX1 w stosunku do XZ1. Tylko nie wiem na ile tym testom można zaufać. Gdy zażyczyłem sobie porównanie XZ1 z 50D z podpiętym canonem 50/1.4 okazało się, że co to ostrości ten drugi przegrywa. No wybaczcie - toż to totalna herezja. Dalej... Na samplach widać znaczną różnicę między ostrością EX1, XZ1, G11, a w innym teście autor pisze, że różnicy między tymi aparatami w JPEG do ISO400 NIE MA. Jaka jest prawda? Kolejna sprawa: wspomniana już wcześniej przeze mnie minimalna odległość ostrzenia... Jaka jest naprawdę? Jest w tej sprawie totalny mętlik na różnych portalach.
    Sprawa odległości ostrzenia wyjaśniona: ani 1cm, ani 5cm, tylko 2,3-2,5cm.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 24-07-2011 o 23:18

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów