Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Jak zrobic taka fotke?

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

Co prawda nie zajmuje się taką tematyką ale kiedyś coś takiego udało mi się zrobić.
    Te odbicia były zrobione na podstawce pod torty polanej wodą w tle czarny atłas, a kieliszek był fotografowany na białej kartce, takie przejścia uzyskuje się za pomocą punktowego oświetlenia
    Ostatnio edytowane przez maro25 ; 29-12-2005 o 13:14

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    czyli taki sandwich: cos czarnego na to szyba i na to obiekt fotografowany... to jesli chodzi o odbicie
    Czyli rozumujac dalej jak chce jasne tlo to cos bialego pod szybe?

Niedawno eksperymentowalem z plastikowym kasetonem do sufitu podwieszanego - calkiem ciekawe ale nie udalo mi sie znalezc idealnie gladkiego. Daje fajne lekkie odbicie, jest wogole lekki i gietki - mozna pozniej zwinac w rulon i latwo przechowywac. Problem tylko, ze nie ma wersji czarnej...

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coronado
    Czyli rozumujac dalej jak chce jasne tlo to cos bialego pod szybe?
    dokladnie tu jest z biala kartka pod szybą... wiem cien obciety i obiekt nie caly ostry ale pozniej zminilem na to i juz jest ok ;-).. bez szyby
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 28-02-2006 o 12:10

sv
    Guest

Domyślnie

ostatnio fotografowałem wodke dla polmosu (tez szklo

Twoj konkretny przyklad:

szklanke postaw na ciemnej plexi; bedzie fajne odbicie. tlo z tylu oswietl jedna lampa a z przodu lekko doswietl softboxem (lub 580 przez kalke)

Domyślnie

Chyba za Svenem, ja uzylbym dwoch lamp: tyl przez kalke lub muslin, szklanka na ciemnym pleksi, dwie blendy poza kadrem z prawej i z lewej i softbox na bardzo zredykowanej sile od przodu/góry lub przodu/dolu jak wolisz. Ja mialbym softbox nad aparatem.
    Zastosowanie czegos na ksztalt blend mozesz zobaczyc tutaj... chodzi generlanie o ciemne odbicie i zabranie swiatla
    http://www.webphotoschool.com/Lesson...lry/index.html

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Najprawdopodobniej tylko jedno światło - mocny spot, z tyłu, za tłem.
    Śweci, robiąc takie jasne ,,kółko'' właśnie. Tło jest matowe, lecz przepuszcza światło.
    Po bokach szklanki, poza kadrem ustawione czarne blendy.
    Łatwiej świecić na białe tło-ekran niż przez transparentne tło - efekt końcowy ten sam. Po bokach szklanki rzeczywiście dobrze jest ustawić czarne ekrany ale tutaj te czarne boki szklanki to raczej czarne tło na prawo i lewo od białego tła-ekranu.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Chyba za Svenem, ja uzylbym dwoch lamp: tyl przez kalke lub muslin, szklanka na ciemnym pleksi, dwie blendy poza kadrem z prawej i z lewej i softbox na bardzo zredykowanej sile od przodu/góry lub przodu/dolu jak wolisz. Ja mialbym softbox nad aparatem.
    Zastosowanie czegos na ksztalt blend mozesz zobaczyc tutaj... chodzi generlanie o ciemne odbicie i zabranie swiatla
    http://www.webphotoschool.com/Lesson...lry/index.html
    Tylko że jak na moje sokole oko to ta szklanka wcale nie była oświetlana od przodu.Jjedno źródło światła na ekran wystarczy do osiągniecia takiego efektu. Nie ma potrzeby oświetlania szklanki od przodu jeśli nie za ma na niej żadnej etykiety/napisu.
    Tutaj jest troche podobny przykład:
    http://www.webphotoschool.com/Lesson...ons/index.html

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów