Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Dostałem 10D ! :) Pomocy - Pytania

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Teraz Ty mnie imho załamałeś, jeśli przyszłościowo ma być 5d, to lepiej będzie zastanowić się (i to ostro) czy nie kupować już szkieł pod FF.

Imho w cenie tamrona 17-50/2.8 jest tamron 28-75, ale nie masz szerokiego kąta.

Zestaw 17-50/2.8 + 70-210/4 i gitara

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

przyszlosciowo, cały zakres na pełną klatke do 2000 ? hmm
    35 mm 2.0
    50 mm 1.8
    -------- alternatywnie tamron 28-75

sigma 70-300
    nie mam lepszych pomyslow

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zybi80 Zobacz posta
    Ekrowa noramlnie mnie załamałeś... Pozostawi to bez komentaża. Ale z góry dziękuję za takie "podpowiedzi".
    Panowie jestem zdeterminowany i chcę wydać do 2000 zł. Założenia pozostają bez zmian. 2 obiektywy krótka i długa ogniskowa. Obiektywy mają starczyć na "zawsze"... W przyszłośći 5D.
    Jeśli mają być "na zawsze", to może zastanów się nad kupnem jednego, dobrego obiektywu i późniejsze dołożenie do drugiego.

Przykładowo Canon EF 17-40L, szkło które będzie ci służyć baaardzo długo, zmieści się w budżecie i będzie pasować na FF. Do tego albo po taniości jakiegoś Tamrona czy Sigmę 70-300, albo za jakiś czas używane 70-200 f/4L za 1600. Nie są to wielkie pieniądze (raptem 700-800 różnicy w stosunku do "badziewia".)

Mam kumpli, którzy mają stare Tamrony, czy inne graty. Zazwyczaj te szkła były ok 500-1000 zł tańsze od w/w przeze mnie eLek, ale po czterech, pięciu latach wymagają wymiany na nowe. Teoretycznie pasują na FF (jak Tamron 70-300) więc są przyszłościowe, ale po tych latach pierścień się zacina, żeby wyostrzyć na daną odległość, trzeba pomagać silnikowi kręceniem pierścienia, właściwości optyczne są koszmarne i teraz nie dość, że obiektywy leżą nieużywane, to jeszcze ich właściciele zamieniają je na nowsze, zazwyczaj lepsze.

Do czego dążę - wydając teraz 3,500 zł możesz kupić obiektywy, które faktycznie ci wystarczą "na zawsze". Możesz też wydać 2000 i zostać z dwoma szkłami, które później się po prostu rozlecą.

Zupełnie inna sprawa to to, że obrazek z nawet 10D z 17-40L i 70-200L będzie lepszy, niż 5D z zachetanym 17-35 i 70-300.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Sigma 17-35 II hsm jeżeli chodzi o szerokie, można dostać dość tanio (ok 900 zł za używke)
    o długich się nie wypowiem bo nie używam a jedyne co miałem w rękach to 70-200L (f4 i 2.8IS)

Coś już napisał

Domyślnie

ja stawiałbym na 70-200/4L + przerobiony 18-55 IS. kwotowo do 2k się zmieści, pierwsza wersja kita z ISem jest ponoć lepsza niż druga, a eLka będzie na lata... jest cały przydatny zakres i w granicach budżetu...

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

35/2 + 85/1.8 i jak chcesz 50/1.8 lub jakies tele m42,
    w kasie sie zmiescisz, jest przyszłosciowo i obrazek będzie git.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Przepraszam Cię bardzo, ale 17-50 da radę podpiąć do 5d i jakimś cudem lustra nie urywa... Więc wybacz ale w przypadku sigm czy tamronów można go podpiąć do 10d. Tamron 17-50, to nie EF-s. Chociaż jest obiektywem cropowym.
    To dlaczego ci co wymieniają cropa na FF wymieniaja t17-50 na coś innego np na 24-70, czyli co tylko wineta?

Jakoś nie widziałem bym ktos podpinał t17-50 chocby dla testu. Wsiąść jakiego trupa kliszaka i spróbować i rozwiać te wątpliwości.
    Ostatnio edytowane przez retter ; 16-06-2011 o 16:29 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    To dlaczego ci co wymieniają cropa na FF wymieniaja t17-50 na coś innego np na 24-70, czyli co tylko wineta?

Jakoś nie widziałem bym ktos podpinał t17-50 chocby dla testu. Wsiąść jakiego trupa kliszaka i spróbować i rozwiać te wątpliwości.
    Tyle, że w tej chwili obracasz kolego kota ogonem. Temat cały czas się ciągnie wokół 10D i podpinania do niego tamrona 17-50. Ty natomiast skoczyłeś do 5d.

Mam na myśli fakt, iż jednak można. Nie, że trzeba tylko można. Na razie tylko Canon swoje obiektywy EF-S blokuje by nie móc podpiąć ich do FF. Gdyż zawadzają o lustro. W przypadku Tamrona czy sigmy ów, szkła w 10D nie zawadzają. Są szkłami cropowymi, ale nie są EF-S.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Tyle, że w tej chwili obracasz kolego kota ogonem. Temat cały czas się ciągnie wokół 10D i podpinania do niego tamrona 17-50. Ty natomiast skoczyłeś do 5d.

Mam na myśli fakt, iż jednak można. Nie, że trzeba tylko można. Na razie tylko Canon swoje obiektywy EF-S blokuje by nie móc podpiąć ich do FF. Gdyż zawadzają o lustro. W przypadku Tamrona czy sigmy ów, szkła w 10D nie zawadzają. Są szkłami cropowymi, ale nie są EF-S.
    A ty wyrywasz wypowiedzi z całęgo kontekstu.
    Więć co tylko wineta? I dla mnie EOT w tej kwestji.

Co do zmiany 10d to iso400

Domyślnie

_igi

"Do czego dążę - wydając teraz 3,500 zł możesz kupić obiektywy, które faktycznie ci wystarczą "na zawsze". Możesz też wydać 2000 i zostać z dwoma szkłami, które później się po prostu rozlecą."

Dziękuję za głos rozsądku _igi !

Wydaje mi się, że to jest najlepsze rozwiązanie. Nie stać mnie na wydawanie kasy - "Jestem za biedny żeby kupować tanie rzeczy"

W tej chwili pozostaje mi kupić jeden lepszy obiektyw i odkładać na drugi. Nie są to małe pieniądze dla mnie.
    Kupując dwa gorsze jakości traci się podwójnie - gorszej jakości zdjęcia i później przy odsprzedaży. Z tego co zaobserwowałem to obiektywy nie tracą drastycznie na wartości jak elektonika typu komórka czy komputery.

Dziś kupiłem przejściówkę EOS na M42 z potwierdzeniem ostrości i poraz pierwszy odpaliłem 10D! Założyłem Zenitara 1,7/50 i całkiem fajnie działa. W oczekiwaniu na okazję z "alledrogo" i wymarzony obiektyw będe pstrykał tym co mam.

Czy znaćie jakąś alternatywę do allegro gdzie można znależć sprzęt używany?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nasza forumowa giełda !!! Ew poratal podobny do allegro czyli swistak.pl

To też dobra decyzja.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów