Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Dostałem 10D ! :) Pomocy - Pytania

Domyślnie Dostałem 10D ! :) Pomocy - Pytania

Witam Miłośników Canona,

Jest to moja pierwsza lustrzanka i potrzebuję pomocy w doborze obiektywów i sprzętu. Wolę zapytać "wyjadaczy" w temacie fotografii niż wierzyć "panu ze sklepu" i później płakać, że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Jestem troche skołowany i nie wiem za co się brać (nowe czy używane?).

Będę fotografował pojazdy - statycznie z bliska (zaparkowane na zewnątrz jak i na targach w halach czy muzeach) i w ruchu (wyścigi, rajdy itp.). Poza tym wycieczki, plenery, krjaobrazy, urodziny itp.

Myślałem żeby kupić EF-S i przerobić (piłować) na EF bo do 10D nie pasują.
    Czy kupić nowego EF-S czy od razu EF i nie bawić się w przerabianie?
    Dużo pracy jest przy tym:
    http://metku.net/index.html?sect=vie.../efs/index_eng

Obiektyw szerokokątny:

http://allegro.pl/canon-ef-s-18-55mm...660946126.html

czy wersja II o 90 zł droższa:

http://allegro.pl/canon-ef-s-18-55mm...645972192.html

Obiektyw tele:

http://allegro.pl/canon-ef-75-300-mm...645755618.html

http://allegro.pl/tamron-18-200-f-3-...665067389.html

a może coś z innym zakresem ogniskowych z firm :Sigma Tamron czy Tokina ?
    Teleobiektyw powinien mieć stabilizację.

Mam również w domu Zenitara 1,7/50 mm podobno dobry. Czy kupować, a jeśli tak to jaką przejściówkę kupić do niego z potwierdzeniem ostrości?

http://allegro.pl/adapter-canon-ef-m...656073677.html

Sprzedawca ładnie pisze, ale czy to tylko słowa...?

Potrzebna będzie jeszcze lampa i filtry UV i polaryzacyjny, torba i karta CF - tylko jakich frim?

Karty CF - które się najlepiej sprawdzają z 10D? Czy obsługuje 4gb?

Mam do wydania ok 1200 zł i chciałbym żeby sprzęt który zakupię mógł mi służyć w przyszłości z nowszymi modelwmi Canona.

Bardzo prosze o odpowiedź i pomoc.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-06-2011 o 14:08

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Za taką kasę nie zaszalejesz, ja polecam Tamrona 17-50 (tylko), a w przyszłości Canona 70-200 do rajdów.

Nie pchaj się w żadne półśrodki, a już napewno nie w Tamrona 18-200 - badziew jakich mało.
    Ostatnio edytowane przez yakuza144 ; 14-06-2011 o 12:00

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

weź kita IS.
    zastanów sie czy na pewno potrzebujesz tele? ja mam sigme 70-300, tez daje rade ale nie spodizewalbym sie po tanim tele wielu swietnych zdjec, zwlaszcza w ruchu i przy zachmurzonym niebie.
    Co do przejsciowki - mam bez ostrosci i nie mialem cierpliwosci meczyc migawki z nietrafioną ostroscia (nosze okulary).
    Wiec polecalbym z potwierdzeniem ostrosci - u kumpla ktory ma pentaxa mega to pomagalo.
    Co do filtrów UV - zapomnij, nie warto.
    Polary tez bym sobie odpuscil na dobry poczatek. Zwlaszcza do tych szkieł (dodatkowo przyciemniają).

do Yakuza: zanim cos powiesz sprawdź:

http://www.optyczne.pl/28-Canon_EOS_...a_aparatu.html

punkt Konstrukcja obiektywu
    Ostatnio edytowane przez Loome ; 14-06-2011 o 11:57 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yakuza144 Zobacz posta
    1. EF-S jest właśnie do 10D, czyli do cropa. Chyba że chodziło Ci o 1Ds
    Nie, nie jest. Canon 10D jak i d30 i d60 obsługują tylko EF. EF-s nie współpracuje. Autor dobrze pisze, a Ty mu mylisz.

Nie pchaj się w żadne półśrodki, a już napewno nie w Tamrona 18-200 - badziew jakich mało.
    Badziew, a na wycieczki w sam raz.

Gdybym miał coś polecić to zastanowiłbym się czy ma być lampa? Bo sama lampa to już wydatek rzędu 300-500 złotych. Jednie, że będziesz tak ją studiował i kupisz Yongnuo w cenie 200 złociszy z full manualem?

Musisz się poważnie zastanowić czy zależy Ci na tele czy bardziej na czymś bliskim. W przypadków psów, Tamron, Sigma masz pewność, że obiektywy z zakresem 18-50 itd będą pasować.

Wspomniany tamron 17-50 by Ci spokojnie pasował. Oczywiście musiałbyś poszukać używki. Z tele mogę zalecić zakup Canona EF 70-210/4 minimalnie gorszy od L-ki

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

1. EF-S jest właśnie do 10D, czyli do cropa. Chyba że chodziło Ci o 1Ds
    10D miały gwint ef jak w 1d ;-)

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Nie, nie jest. Canon 10D jak i d30 i d60 obsługują tylko EF. EF-s nie współpracuje. Autor dobrze pisze, a Ty mu mylisz.
    No cóż, człowiek uczy się całe życie już poprawiłem

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Badziew, a na wycieczki w sam raz.
    Akurat pisałem pod kątem fotografii smochodów, nie wycieczek. Mimo wszystko nie polecam tego typu wynalazków, miałem i cieszę się że ktoś to wogule odemnie kupił

Domyślnie

Witam Panowie,
    Dziękuję za szybką reakcję. Macie rację z tą lampą - odpuszczam sobie ją na początek. Suma 1200 zł pozostaje.
    Jak sprawa się ma z kartami CF i filtrami? Polaryzacyjny bym raczej potrzebował ze względu na odbicia na lakierze pojazdów(samochodów, motocykli)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    N00bek:
    "Z tele mogę zalecić zakup Canona EF 70-210/4 minimalnie gorszy od L-ki"

http://allegro.pl/canon-ef-70-210-mm...661646576.html

Czy brak stabilizacji bedzie przeszkadzał bo nie zawsze będe miał ze soba statyw?
    Ostatnio edytowane przez zybi80 ; 14-06-2011 o 12:18 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do kart CF to zauważyłem, że na karcie 512MB wszelkie operacje przebiegają szybciej niż na większej i niby szybszej karcie 4GB. Dłużej trwa uruchamianie aparatu, podgląd po zrobieniu zdjęcia, przeglądanie zdjęć itp itd. Oczywiście ta sama karta w 5D czy 1DII pracuje jak należy więc to nie wina karty jako takiej.
    Co do obiektywów to matryca 10D nie stawia im zbyt wysoko poprzeczki więc nie ma co popadać w paranoję. Ładne obrazki generował Canon 70-210/3,5-4,5. Znośne 24-85/3,5-4,5. Bardzo dobre 17-40/f4L jak i 70-200/f4L. Te pierwsze obiektywy są dość tanie, za 1200zł uda się kupić obydwa a mają pierścieniowy USM i nie kręcą mordką podczas ostrzenia jak KIT co ma znaczenie przy używaniu polara kołowego. Ich wada to to, że trzeba je nieco przymknąć aby uzyskać dobry obraz co w połączeniu z maks. moim zdaniem używalnym ISO400 w 10D może stanowić problem w gorszych warunkach.
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 14-06-2011 o 13:58

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

No cóż, człowiek uczy się całe życie już poprawiłem
    To przypomnę, że jest to Twoja druga wpadka - ta sama

Akurat pisałem pod kątem fotografii smochodów, nie wycieczek. Mimo wszystko nie polecam tego typu wynalazków, miałem i cieszę się że ktoś to wogule odemnie kupił
    Imho takie wynalazki dają radę i nie trzeba zbyt wiele w nie inwestować. Miałem ów tamrona z nikonem d80. Oczywiście naczytałem się właśnie takich bzdur, że jest nic nie warty. Sprzedałem ze stratą i co? Zaczęło mi brakować tego zakresu, wygody w dodatku po przeglądnięciu zdjęć koncertowych iso 1600 zdjęcia na matrycy CCD były miodne. Robione właśnie takim tamronem.

W tej chwili sam rozważam czy nie kupić 18-200vr i stalki 35+50+85

Domyślnie

Dziś ogladałem polecane w sklepie Sigmy i polecali: APO 70-300 F4,5-5,6 DG MACRO za 900 zł i 18-50 F2,8-4,5 DC OS HSM za 900 zł oraz18-250 F3,5-6,3 DC OS HSM za 2200 zł.
    A TamronaAF 70-300 F4-5,6 Di LD Makro za 600 zł.
    Adaptery mają po 84 zł "noname" chińskie.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów