no i najczęściej jest tak że otwierasz portfel a tam.... przeciąg![]()
no i najczęściej jest tak że otwierasz portfel a tam.... przeciąg![]()
Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie
Miałem niedawno okazję popstrykać chwilę 5D mk II + 70-200 IS II u znajomego i niestety przeraziłem się ciężaru i wielkości tego szkła.
Podobno po jakimś czasie można się przyzwyczaić, ale dla mnie pierwsza styczność z tym tele to leciutki szok wagowo-wielkościowy.
IS II jest tylko 200g cięższy od non-IS, waży prawie 1,5kg, a lżejsza wersja 1,3. Jestem gotowy na takie poświęcenie ; ]
Dzięki poradom i linkom od wszystkich odpowiadających zdecydowałem się na zakup używanego non-IS. Na IS II mnie nie stać, samej stabilizacji nie potrzebuję, a sami twierdzicie że używane szkła są jeszcze w całkiem niezłym stanie i mniej się na nich straci, trzeba je tylko przetestować przed zakupem. Dziękuję!
20D &
C18-55, C50/1.8, C70-200/2.8L
Miałem f4L bez is i ostrość na 200mm to była żałość - reszta zakresu ok.
Ciekaw jestem, jak długi koniec sprawuje się e 4L z is i 2.8.
Krążą opinie, że Tamron 2.8 jest słabszy mechanicznie, ale ostrzejszy od L (i tańszy!).
Hmmm...ciekawe, ciekawe... sporo czytałem o tym szkiełku przed zakupem,
i...pierwszy raz spotykam taką opinię.
Nooo, ba! To się zgadza. Mega zaj...efajne szkiełko.
Przede wszystkim ostry w całym kadrze (na cropie).
Jeśli nie potrzebujesz IS oraz Ultra-szybkiego AF (USM)
to polecam Tamrona 70-200 f/2,8...
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Jak napisałem, tak zrobiłem, stałem się szczęśliwym posiadaczem pierwszej L-ki ;] Zaoszczędziłem 1000zł, kupiłem szkło w nienagannym stanie. Jestem zadowolony dzięki pomocy użytkowników Canon-Board![]()
20D &
C18-55, C50/1.8, C70-200/2.8L
Zycze powodzenia,Sam od 2 lat mam to szkielko i jest ok.Mam nadzieje ze i ty bedziesz super zadowolony .MNIE 2 lata temu na nic l3epszego nie bylo stac,.Dla mnie to mistrzostywo swiata za mala kasemPozdro Andrzej
Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.