Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: Jakość odbitek w empiku - skandal

anna-bio
    Guest

Domyślnie

Dziękuję Wam za wypowiedzi.
    Tak, macie rację, pod pewnym względem.
    ..chodzi o to, że w tym przypadku nie były to zdjęcia "artystyczne", a zwykłe zdjęcia z wakacji z dwóch lat. Chciałam po prostu taniej ... tym bardziej, że była w tym czasie duża promocja cenowa.... no i tak się wrobiłam. Zdjęcia "artystyczne" zawsze wywoływałam w punkcie przy kinie Relax w W-wie, nigdy mnie nie zawiedli, lecz wywoływanie u nich takiej ilości zdjęć było by potwornie drogie.
    A mi zależało i na czasie i na cenie... no to się wrobiłam.
    Nie piszę by marudzić, piszę by OSTRZEC. Bo forum jest przecież w sieci, różni ludzie czytają, moją wiadomość kieruję do każdego - także do fotoamatora, by po prostu przestrzec. Nie można chować głowy w piasek, trzeba piętnować oszustwa, stąd mój post, kierowany do wszystkich - jest to post będący ostrzeżeniem przed tą firmą.
    Bo jeśli nikt nie będzie pisał, piętnował, to złodzieje będą zawsze czuli się bezkarni.
    Sąd Konsumenta zawsze jest ryzykiem. Istnieje możliwość przegrania sprawy. Zatem jedyne co pozostaje to platforma publiczna czyli Internet, by ostrzegać ludzi. To nie moja "wina", iż oddałam do empikfoto zdjęcia. Jedyną winę ponosi empik - karygodna jakość usług, która przecież nie powinna mieć miejsca.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anna-bio Zobacz posta
    Chciałam po prostu taniej ...
    Skorzystaj z oferty dla CB w Lab Polska. Na pewno będzie jeszcze taniej, bo za 1000 odbitek zapłacisz coś koło 500 i będa takie, jakie im dasz do wywołania.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Kilka miesięcy wstecz robiłem fotoksiążki w Empiku (bo mieli promocję) i są zaj...
    Zero problemów o których piszesz, ale może z odbitkami jest inaczej.

Pozdrówka!
    Bo to kwestia szczęścia ostatnimi czasy. Lat temu 10, empik słynął z wysokich standardów. Myślę że problem leży w braku dobrych laborantów, albo "krocie" które dostają za swoją pracę sprawia że gdzieś pod sercem mają swoje obowiązki.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Bo to kwestia szczęścia ostatnimi czasy. Lat temu 10, empik słynął z wysokich standardów. Myślę że problem leży w braku dobrych laborantów, albo "krocie" które dostają za swoją pracę sprawia że gdzieś pod sercem mają swoje obowiązki.

Pozdrawiam.
    Dokładnie, 5-6 lat temu kiedy wywoływałem zdjęcia, to były takie jakie powinny być - nawet przy nie skalibrowanym ekranie. Jakość usług gwałtownie spadła gdy wywołałem 5 zdjęć z nocnego fotografowania - nocy po muzeach. Wybrałem sobie najciekawsze ujęcia (gdyż nie wywołuję masy tylko wybrane) no i się przejechałem. Wzrósł mi szum na zdjęciach, kolory zrobiły się martwe.

Jako, że siostrzyczka uczyła w szkole empik, zgłosiłem się do szefostwa. Stwierdził, że postarają się poprawić i po sprawie. Poprawili mi zdjęcia i wyszły takie jak trzeba.

Jednak bulwersujące jest, to iż wymagało mojej interwencji. Tak jak powiedział prezes, mamy cięcia...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Skorzystaj z oferty dla CB w Lab Polska. Na pewno będzie jeszcze taniej, bo za 1000 odbitek zapłacisz coś koło 500 i będa takie, jakie im dasz do wywołania.
    ...lub FotoJoker - miewają ciekawe promocje cenowe powiązane z wołaniem większych ilości.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Jak się nazywa ta firma, która zbiera te zlecenia z galerii handlowych a potem za tą masówkę nie odpowiada? - Przecież nie empik, MM ani FJ?

Czy aby na pewno w tego typu "labach" kilka zdjęć próbnych gwaratowałoby, że przy większym zleceniu będzie identycznie?
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Jak się nazywa ta firma, która zbiera te zlecenia z galerii handlowych a potem za tą masówkę nie odpowiada? - Przecież nie empik, MM ani FJ?...
    Nazywa się CEWE - to ta największa firma obsługująca m.in. Foto-Jokery, rossmany i tym podobne.

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    ...Czy aby na pewno w tego typu "labach" kilka zdjęć próbnych gwaratowałoby, że przy większym zleceniu będzie identycznie?
    To jest zagadnienie ciekawe. CEWE robi tak jak robi, ale o dziwo są bardzo powtarzalni, a po drugie mają swoich wielbicieli, którzy uważają że dostają odbitki "wykonane najlepiej na świecie". Nie są to zawodowcy (choć i kilku ślubniaków korzysta z ich usług) ale jest tej klienteli dość dużo - o czym świadczy chociażby wielkość "fabryki".
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Hmm.. ciekawe, zawsze "zdjęcia z wakacji" wywoływałam w empiku, jeszcze za czasów kompakta, i zawsze byłam zadowolona. Szczególnie, że pod nosem mam "odbiór osobisty" a cena była atrakcyjna.

Fakt, że ostatnio robiłam to z 2 lata temu.
    Dzięki za "ostrzeżenie", jeżeli się na to zdecyduję puszczę jakieś testowe zanim zamówię je w setkach.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anna-bio Zobacz posta

Dodam, a to jest najważniejsze, iż każde ze zdjęć było retuszowane pod względem kolorystycznym na profesjonalnym monitorze firmy EIZO, czyli monitorze z funkcją kalibracji. Jestem zawodowcem.
    Co zabawne, osoba, z którą rozmawiałam, powiedziała, iż żeby odbitki wyszły dobrze, konieczna jest obróbka plików na monitorze z z funkcją kalibracji. Po podaniu jej informacji, iż były tak właśnie obrabiane, pani ta nabrała wody w usta.
    Jesteś zawodowcem - zabawne
    Zabawne jest też to co tu napisałaś:
    1. Do czego był monitor kalibrowany? Tak sam dla siebie :rolleyes:
    2. Oddając obrobione zdjęcia do laba, mając pewność że kolory z maszyny mniej więcej się pokrywają się z tym co widzisz na monitorze zaznaczasz że ma być to zrobione bez korekcji
    3. Jak już ktoś wspomniał nie puszcza się kilkuset zdjęć w ciemno na nieznanym labie

Pogratulować takiemu zawodowcowi przez duże Z
    Twój post powinien trafić do tematu "psucie rynku" bo nie masz elementarnej wiedzy na temat postprodukcji zdjęć. Nie wypisuj głupot, tylko weź książkę i się doucz to czego nie wiesz.

Reasumując :rolleyes: nie każdy kto ma lustrzankę i w tym przypadku EIZO jest zawodowcem

Początki nałogu

Domyślnie

W empiku wywyływałem kilka lat temu, na szczęście tylko kilka, czy kilkanaście odbitek. Jakość była fatalna, oddałem do wykonania zdjęcia w najwyższej rozdzielczości, a na odbitkach nie wiadomo skąd pojawiła się pikseloza, ponadto kolory przekłamane, pojawiła sie jakaś mora wokół twarzy.
    Teraz oddaję do fotografa, który ma lab FUJI i jestem bardzo zadowolony. Kilka groszy więcej, ale jakość bez porówniania lepsza.
    Nie chcę generalizować, bo być może moje złe doświadczenie z labem empiku było jednostkowe, ale złe wrażenie, niestety, pozostało.
    Poza tym na pewno nie oddałbym kilkuset zdjęć do wykonania bez wcześniejszego rozeznania, ta przygoda w empiku była właśnie testowaniem różnych labów w moim mieście.
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 13-06-2011 o 12:56

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów