Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: Jakość odbitek w empiku - skandal

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    Lista partnerów cewe jest na ich stronie www http://www.fotoksiazka.pl/program_do_fotoksiazki.php

dziobolek... a tą fotoksiażkę to robiłeś na odbitkach czy na druku cyfrowym... bo kiedyś były tylko na papierze kredowym i jakość fotoksiążki to nie była na pewno.
    Nieee, no... zwykłą Fotoksiążkę (wedle ichniejszej nomenklatury) drukowaną zamawiałem.
    Zresztą EmpikFoto chyba tylko takie drukowane ma w ofercie...

Bardzo fajnie to wyszło i bez żadnych przekłamań - to co było na ekranie laptopa,
    tak samo wyszło w książce. A robiłem dwie w odstępie ok. 3 m-cy.

Odbitki na papierze fotograficznym, to jest teraz jako Fotoalbum coraz częściej określane
    przez wiele innych firm, właśnie po to, by wyróżnić jakość odbitek od druku cyfrowego.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 14-06-2011 o 12:36
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Nieee, no... zwykłą Fotoksiążkę (wedle ichniejszej nomenklatury) drukowaną zamawiałem.
    Zresztą EmpikFoto chyba tylko takie drukowane ma w ofercie...
    to samo jest w fotojokerze ale mnie to nie urzekło... co prawda było to 3 lata temu i może siecoś zmieniło w jakosci ale... dobre to jest na album z wakacji ale na pewno nie na ślubne foty
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

to samo jest w fotojokerze ale mnie to nie urzekło... co prawda było to 3 lata temu i może siecoś zmieniło w jakosci ale... dobre to jest na album z wakacji ale na pewno nie na ślubne foty
    No, ja właśnie takie wakacyjne pamiątki robiłem...
    Fajna sprawa, bo można wiele stron zamieścić i przyjemne to jest w odbiorze,
    gdyż, ponieważ, albowiem... dłuuugo się ogląda, a nie jest ciężkie. ;-)

Ślubne albumy to mi się podobają tylko z grubymi, sztywnymi "kartonowymi" stronami,
    i wcale niekoniecznie w wersji błyszczącej.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 14-06-2011 o 14:35
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anna-bio Zobacz posta
    Odbitki, a jest ich 935, są nie do zaakceptowania.
    Na pewno to jest (co najmniej) przykre, ale... czy to był pierwszy raz kiedy złożyłaś tam zlecenie? Być może się mylę, ale wygląda na to, że zabrakło tutaj ostatniego kroku po stronie fotografa - najprościej mówiąc: wydruków próbnych.
    Przy poważnych zleceniach zwyczajowo już wykonuję odbitki próbne np. 9x13, nawet jeśli jest dostępne oprofilowanie maszyn, znany papier, itd. 3zł "dla spokoju duszy" to niewielka stawka. Z natury, po doświadczeniach sprzed lat, omijam sieciówki typu fj/empik/mm =cewe - te doświadczenia to jakieś "kalendarze dla babci, kubki", więc moralnie stratny mocno nie byłem, a obdarowany nie czuł się urażony wątpliwą jakością tej usługi.

Jedyny lab z masówek, który lokalnie mógłbym polecić z racji pozytywnych doświadczeń to S* w Magnolii (żeby nie było reklamy), choć też bez wglądówek nie wywalam kilku setek na odbitki. Wykonuję tam różne formaty, do 30x45 włącznie (większych nie mają) - dość dobry sprzęt (Frontiery 500cośtam), można umówić się na nietypowe warunki zlecenia i jest fizycznie obecny laborant, który obsługuje te maszyny.

Poza tym są wątki dedykowane labom i odbitkom, np.:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2992
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9893
    itp. lokalne.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    W empiku wywyływałem kilka lat temu, na szczęście tylko kilka, czy kilkanaście odbitek. Jakość była fatalna, oddałem do wykonania zdjęcia w najwyższej rozdzielczości, a na odbitkach nie wiadomo skąd pojawiła się pikseloza, ponadto kolory przekłamane, pojawiła sie jakaś mora wokół twarzy
    Miałem identyczną sytuację przy wykonywaniu odbitek w labie w salonie Empiku - były tragiczne.
    A odbitki zamówione przez Internet (robi to wtedy jakiś ich lab centralny) były OK. Inna sprawa że interfejs ma błąd i dla papieru premium pokazywał słabą jakość odbitek (mimo że parametry trzymały).
    Ostatnio edytowane przez dziki ; 20-06-2011 o 16:54

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Najlepiej mozna to zaobserwowac jak Empik wywola zdjecie B&W - zawsze z zafarbem - i to juz od lat!
    Czasem pomagala reklamacja ale nie zawsze ??:

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Najlepiej mozna to zaobserwowac jak Empik wywola zdjecie B&W - zawsze z zafarbem - i to juz od lat!
    Czasem pomagala reklamacja ale nie zawsze ??:
    ja ostatnio robiłem fotoksiażkę w extrema w krakowie... czarno białe zdjęcia wyszły jak sepia... rozmawiałem z moim specem od odbitek i mówił że jak chcesz trzymać jakość to każdą nową rolkę papieru trzeba kalibrować z maszyną wg jakiegoś kodu z opakowania... inaczej zawsze będzie przekłamanie bo co partia papieru to inne parametry... a wątpię że taka hurtowania jak cewe... obsługująca min empik robi coś takiego po każdej rolce... po prostu leci papier i co wyjdzie to będzie. Prawda jest taka że 99% ich klientów nie zwróci na to uwagi
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

... a wątpię że taka hurtowania jak cewe... obsługująca min empik robi coś takiego po każdej rolce... po prostu leci papier i co wyjdzie to będzie. Prawda jest taka że 99% ich klientów nie zwróci na to uwagi
    Jest to nie hurtownia tylko, hm? wielka fabryka usług foto. Wątpisz że nie robią testów kolorystycznych, ale nie byłeś nie widziałeś. Pewnie się zdarza że pójdzie czasami bez testów, ale to jak nikt nie widzi :-D

pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Jest to nie hurtownia tylko, hm? wielka fabryka usług foto. Wątpisz że nie robią testów kolorystycznych, ale nie byłeś nie widziałeś. Pewnie się zdarza że pójdzie czasami bez testów, ale to jak nikt nie widzi :-D

pozdrawiam.
    fakt nie byłem nie widziałem jak to robią... ale widziałem efekty... zdjęcie czarno białe - całkowicie zdjety kolor a wyszła sepia... z czego?? z niedbałości z pośpiechu z partactwa. jak zwał tak zwał wiem jedno... z daleka od takiego kombinatu jeżeli chcesz mieć dobre odbitki.

olga123
    Guest

Domyślnie

znałam takiego gentelmena który 4000 zdjęć wywołał w fotojokerze dziwił się że dostał zielone a tyle kasy zapłacił eh....... a kiedyś nawet na to uwagi nie zwracałam, to były piękne czasy, jeszcze się na siebie nie zarabiało.... cudowna nieświadomość i beztroska....

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów