Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 109

Wątek: 16-35 f/2.8L II vs 24L f/1.4 II

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

16-35 nie miałem, ale miałem C10-22, więc w zasadzie ten sam zakres. Jeśli byś miał 2 puchy z 2ma stałkami - 24 i 50tka np to wtedy stałki ok, ale do tego typu zastosowań wg jedyny słuszny wybór moim zdaniem to 16-35 mkII. Nie zastanawiał bym się ani chwili.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Mam oba.
    Na pelnej klatce sa super ale do ludzi 24mm to i tak szeroko.
    16-35L II uzywam tylko do landszaftow itp. i to zawsze na 16mm.
    Jednak polecalbym Ci 24L II - jakosciowo, jasnosciowo i za calosc.

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kilka spostrzeżeń z dzisiejszego focenia. Testowałem w Fotostradzie obydwa obiektywy na f=2.8 i f=4. Jak dla mnie f=2.8 na 16-35 jest do zaakceptowania tylko w środku kadru, na bokach padaka. Przy f=4 na 16-35 obraz na bokach do zaakceptowania, ale nie wymiata. 24 natomiast miażdży jakościowo tego zooma. Przy f=2.8 na 24mm nie ma o czym mówić. Obraz ostry i wyraźny w każdym miejscu kadru, a f=4, to już poezja. Później zrobiłem dwudziestkączwórką kilka fotek w centrum handlowym tylko przy zastanym na f od 1.4 do 2.0 i chyba chrzanię tę uniwersalność i funkcjonalność zooma. Te kadry, głębia, plastyka, jakość na tych przysłonach, mmm... nie do opisania.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ogniskowa nie ma tu nic do rzeczy - jest tylko wybór między większą jakością (optyczną) a mniejszą uniwersalnością i odwrotnie. Generalnie zawsze stałki będą mniej lub bardziej zauważalnie lepsze optycznie od zmiennoogniskowych obiektywów.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I teoretycznie wszyscy to wiemy, dlatego proszę użytkowników obu obiektywów o wyrażanie swojej opinii, co do większej przydatności podczas reportażu typu ślub, konferencje, bankiety itp. Zakładam, że Ci posiadacze w w/w sytuacjach używają częściej któregoś z obiektywów.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    [...]w ostatnim czasie robiłem i ślub, i konferencję i zabrakło mi tej uniwersalności - czasami wchodziłem ludziom na głowy żeby się przybliżyć, bądź brakowało mi "odejścia". Oczywiście foty zrobiłem, ale czy trzeba tak się gimnastykować? I wtedy zadałem sobie pytanie, czy 16-35 nie dałoby rady?
    [...]24 natomiast miażdży jakościowo tego zooma. Przy f=2.8 na 24mm nie ma o czym mówić. Obraz ostry i wyraźny w każdym miejscu kadru, a f=4, to już poezja. Później zrobiłem dwudziestkączwórką kilka fotek w centrum handlowym tylko przy zastanym na f od 1.4 do 2.0 i chyba chrzanię tę uniwersalność i funkcjonalność zooma. Te kadry, głębia, plastyka, jakość na tych przysłonach, mmm... nie do opisania.
    [...]proszę użytkowników obu obiektywów o wyrażanie swojej opinii, co do większej przydatności podczas reportażu typu ślub, konferencje, bankiety itp. Zakładam, że Ci posiadacze w w/w sytuacjach używają częściej któregoś z obiektywów.
    Wg mnie zle podchodzisz do tematu. Sam nie wiesz czego chcesz.

Dostaniesz teraz odpowiedzi nie "ktory obiektyw jest lepszy" tylko "komu sie jak pracuje".
    Kazdy ma inny rodzaj/styl pracy. Niektorzy cenia wygode zooma, a inni nie moga przebolec swiatla stalki. Nikt nie wie co Ty lubisz najbardziej. W pierwszych postach piszesz ze musisz wchodzic ludziom na glowy, a pozniej widzisz jakosc stalki i nie mozesz wyjsc z podziwu.

Albo sie nauczysz robic zdjecia stalkami i zaakceptujesz "dyskomfort" braku zooma, albo bedziesz mial wygodnie z zoomem i zaakceptujesz "dyskomfort" braku kadru, głębi, plastyki.

Na koniec - sam obiektyw i tak nie zrobi za Ciebie "zdjecia_nie_do_opisania"

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

mam oba - i jak się wypowiadałem już chyba - jeśli miałbym zostawić tylko jedno to bez wahania zostawiłbym 24L..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Sam nie wiesz czego chcesz.
    Gdybym wiedział co chcę, to nie zakładałbym tego tematu Generalnie wiem co chcę, ale tego czegoś Canon nie ma w swojej ofercie A, i gdybym miał 10000 zł, to też nie miałbym problemu

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Ale 100 ludzi powie Ci ze coś jest lepsze i tak zrobisz bo co?? Przede wszystkim musisz wiedzieć co Ci potrzebne... Wiem jak dobrym szkłem jest 24 L ale dla mnie praca reporterska to rpzede wszystkim 16-35 AMEN

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Albo druga pucha, chocby crop byle miał sprwany celny AF a na nim np wybralny T17-50.

Backup przy uroczystosciach to więcej niż podstawa.

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów