Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Eos 1100d?

Dopiero zaczyna Awatar Canoniara

Talking Eos 1100d?

Witam

Zastanawiam się nad kupnem EOSa 1100D?
    Środki do dyspozycji: około 2 tys (na razie bez inwestycji w dodatkowe obiektywy)
    Przeznaczenie: natura, zwierzęta,architektura, ale przede wszystkim ludzie
    zarówno makro,krajobrazy, jak i portret

Czy to dobry wybór?
    Czekam na sugestie,opinie i rady

Dopiero zaczyna Awatar Marpie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Od pewnego czasu, kto poprosi o rekomendacje puszki Canon-a na tym forum, z budżetem podobnym do twojego , usłyszy tylko 1100D lub 500D. Ale przewaga głosów jest za 1100D.

Bierz z czystym sumieniem
    Ostatnio edytowane przez Marpie ; 08-06-2011 o 14:10

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

imho dla mnie 1100d to wykastrowana z filmów plastikowa zabawka...

Jeśli chodzi o szkło, to lepszym wyjściem była by 50/1.8

Dopiero zaczyna Awatar Canoniara

Domyślnie

Pomyślałam właśnie, że najlepszym rozwiązaniem będzie pytanko na forum
    bo tutaj dowiem się zdecydowanie więcej niż w sklepie

A może ktoś już takowy posiada i podzieli się wrażeniami?

Dopiero zaczyna Awatar Marpie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam 500d i jestem bardzo zadowolony. Jest to starsza konstrukcja niż 1100D. Z tego co rozumiem jesteś poczatkujaca , wcześniej napisałem ze najprawdopodobniej na forum ludzie bedą Ci polecać 1100D , alternatywnym rozwiązaniem jest właśnie 500D. Jakość zdjęć będzie bardzo podobna, także moim zdaniem na początek naprawdę nie ma wiekszego znaczenia który wybierzesz. Plus 1100D to nowsza konstrukcja, ale na 500d w przyszłości mniej stracisz na odsprzedaży.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canoniara Zobacz posta
    Witam

Zastanawiam się nad kupnem EOSa 1100D?
    Czy to dobry wybór?
    Czekam na sugestie,opinie i rady
    Dobry wybór. Body zupełnie OK, a najważniejsze w fotografii są i tak obiektywy.
    Pozdrawia Leopold

PS. Dla jasnosci: 1100D to crop. Cropy są równie dobre jak FF, to tylko kwestia wybory pewnej "grupy" obiektywów, które będziesz kolekcjonowała, a potem to one mogą stać się istotnym czynnikiem przy wyborze kolejnych aparatów.

Dopiero zaczyna Awatar Szulif

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    imho dla mnie 1100d to wykastrowana z filmów plastikowa zabawka...
    ooo prosze. teraz to juz LUSTRZANKA JEST WYKASTROWANA Z FILMOW? hehehehe ale czlowiek uczy sie cale zycie

jeszcze 3 lata temu lustrzankami robilo sie zdjecia, bo zadna nie miala dodatkow filmowania a teraz kupuje sie zeby krecic odcinki seriali?
    a najlepsze jest to ze w podpisie masz "50d" czyli lustro ktore jako ostatnie w canonie utrzymalo forme bezfilmowca hehe

do Canoniara// a ja do 2tys. polece Ci sklepowe body 500d (ok 1950zl), chyba ze mozszesz sie nagiac o 350zl to wtedy zdecydowanie 550d (2300zl) do tego jakis uzywane szklo c18-55 na zasadzie 'byle taniej' na allegro, tylko po to zebys zobaczyla jak wygladaja ogniskowe i jakie Cie interesuja.. (to jakies 50-100zl z tego co pamietam) do tego kilka ksiazek o fotografii, pozniej do czytania i nauka fotografii w praktyce. a jak bedziesz miala jakies wolne srodki to zamienisz sobie to 'darmowe szklo' na jakies sensowniejszego np tamrona 17-50 f/2.8 + canona 50mm f/1.8, ale zaczynac od samej stalki 50mm to nie jest dobry pomysl, bo na croopie jakim jest 500d to daje ogniskowa 80mm czyli portretowka, a sama portretowke to za malo.

chyba ze... jesli masz te 2 tys zl i chcesz kupic sprzet, ale jestes pewna ze w ciagu roku-dwoch nie bedziesz w stanie, czy nie bedziesz miala ochoty wydac kolejnego 1tys zl na jakis obiektyw to nie ma sensu zebys zosala w takim wypadku z 500d + 18-55, czy 1100d + 18-55 na lata. jesli nie chcesz z czasem dokladac pieniedzy do daj sobie spokoj z lustrzankami i kup zaawansowanego kompakta jak np Canon G12, albo taki dziwny twor jak np olympus PEN E-PL1 + jakies 2 obiektywy (zmiescisz sie w 2 tys)
    Ostatnio edytowane przez Szulif ; 09-06-2011 o 00:43
    CANON ::: dostawca narzedzi

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szulif Zobacz posta
    ooo prosze. teraz to juz LUSTRZANKA JEST WYKASTROWANA Z FILMOW? hehehehe ale czlowiek uczy sie cale zycie
    jeszcze 3 lata temu lustrzankami robilo sie zdjecia, bo zadna nie miala dodatkow filmowania a teraz kupuje sie zeby krecic odcinki seriali?
    a najlepsze jest to ze w podpisie masz "50d" czyli lustro ktore jako ostatnie w canonie utrzymalo forme bezfilmowca hehe
    Jakoś mnie to nie śmieszy. Tak samo jak podgląd na żywo, tak i filmy znalazły miejsce w aparatach. Nie ma, co się dziwić. Natomiast w kwestii 1100d występuje kastracja. Cała seria od 1100d, 600d po 60D to tylko cięcie i tworzenie marketingu. Co nie przemawia zbytnio.
    Biorąc 1100d do ręki ma się uczucie jakby było przeznaczone dla dziecka. Tak miałem w ręce miałem zamiar dokupić gdybym zakupił 5d, ale plany się pozmieniały...

polece Ci sklepowe body 500d (ok 1950zl)
    Patrząc po ergonomii, to można jeszcze zalecić 30D + 17-50/2.8 Tamrona.
    albo taki dziwny twor jak np olympus PEN E-PL1 + jakies 2 obiektywy (zmiescisz sie w 2 tys)
    Czy aż tak dziwny twór to bym się kłócił. Technologii się akurat nie wypiera, trzeba ją zaakceptować...
    W kwestii 1100d, to skok na bok i do tyłu

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Byłem ostatnio na weselu. Przyszła do mnie rodzinka młodej pary z 1100D żeby im cyknąć fotkę... sobie myślę wsi nie będę robił założe lampe chociaż swoją a nie wbudowaną... zdjęcia zrobiłem... zdejmuje lampe.... i zonk... ten uchwyt to chyba na ozdobę założyli żeby ładnie wyglądało... lampa się zakleszczyła... jakość wykonania 1100D w porównaniu z 500D... żenująca... plastik i to kiepskiej jakości. Miałem do niedawna 500D jako backup...i i powiem tak... świetny aparat i zupełnie by mi dyndało ze nie najnowszy model... jak na niższą półkę wykonany świetnie... a 1100D to zabawka jakości kompakta.... ale oczywiście wybierz co czujesz... chociaż polecam wziąć w łapy obydwa i poczujesz różnicę...

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj
    Jeśli masz budżet 2000zł to nie kupuj nowego aparatu. Ostatnio na allegro ładne 30d schodzą +/- 1000zł . Do tego Tamron 17-50MkI i masz fajny zestaw do większości swoich zastosowań.

Pozdrawiam
    Mirek

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów