Jak na 40D + Tamron 28-75, to moglo by byc nieco lepiej. Kiedy podpialem obiektyw do 5dII, to te mydlenia w zasadzie przestaly istniec. Przy cropie, to on taki bywa... Inna sprawa to moze byc bf/ff z 40D.
Jak na 40D + Tamron 28-75, to moglo by byc nieco lepiej. Kiedy podpialem obiektyw do 5dII, to te mydlenia w zasadzie przestaly istniec. Przy cropie, to on taki bywa... Inna sprawa to moze byc bf/ff z 40D.
Egzemplarz jet bardzo kiepski.
Bywa, jeśli się trafi na bubla.
Prawidłowo ostrzący egzemplarz daje taki obrazek przy 75/2.8
http://www.negatyw.org/smieci/IMG_0876.JPG
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 10-06-2011 o 14:14
O obiektywach wiem prawie wszystko
Cichy, z jakiej odległości ostrzone?
ok metr ?
żeby nie było - z większej odległości (2,5m)
http://www.negatyw.org/smieci/IMG_0878.JPG
Wielkie dzięki!
Przyda się taki przykład "wzorcowy" podczas badania swojego egzemplarza, bo chyba muszę to zrobić. Niby jest ok, ale wolę się upewnić![]()
Nie wiem, czy to jest wzorcowy, po prostu jedyny jaki akurat mam na stanie![]()
Cichy a jak były wołane te sample? Jaki profil (neutral, standard?), absolutne zero wyostrzania? Wydaje mi się że mój przykład nie dość że jest znacznie mniej kontrastowy to jeszcze z większej odległości około 4m (tak, robiłem na statywie - ktoś pytał). A i na Twoich samplach widać że przy 2,5m jest już gorzej z ostrością niż z 1m. Zrobię dziś podobne porównanie do Twojego - 1m, 2,5m. Ten mój egzemplarz, tak mi się wydaje, rozjeżdza się wraz ze zwiększaniem odległości od obiektu.
Jpg standard, czyli ostrosc tam chyba na +3, ale po raz n-ty powtarzam, ze nie wolno sprawdzać z ostrością na 0, bo nawet najlepsze stałki wyjdą mylane.
zawsze sprawdzam szkło z ostrością na 0, potem mogę podostrzyć w PS, który ma chyba lepsze algorytmy niz puszka
określenie "prosto z puchy" rozumiem jako ustawienie wszystkich parametrow na 0
jeśli szkło jest mydlane, to nawet +7 w puszce nie pomoże
ale może się mylę
Jak na T28-75 to potwierdzam, że wygląda to słabo.
Natomiast odnośnie pytania o rozkalibrowanie się obiektywu w czasie, to niestety mogę potwierdzić, że się zdarza. Co prawda na razie raz tak miałem a trafiło się zacnej L-ce.