Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Tamron 28-75 - "za mało ostry" ?

Początki nałogu

Domyślnie Tamron 28-75 - "za mało ostry" ?

Witam, zakupiłem niedawno to szkiełko (używane po gwarancji) ale w stanie świetnym, przynajmniej wizualno-mechanicznym. Ma służyć w celach podróżniczo/portretowych z 40D. Ale do rzeczy. Mam pytanie do użytkowników którzy fotografowali tym sprzętem dłuższy czas, czy możliwe jest by obiektyw z biegiem czasu się "rozkalibrowywał"? Egzemplarz który posiadam jest ostry na 28mm f2.8, szczególnie przy bliskich dystansach, natomiast im dłuższa ogniskowa i im obiekt dalej tym gorzej przy 2.8 (także na manualnym ostrzeniu). Sprawia to takie wrażenie jakby obraz się nieco "rozjeżdzał" przy odległościach powyżej 10-15metrów. Oczywiście na f/4 robi się znacznie lepiej a na f/5,6 nie ma na co nażekać no ale w końcu to szkło 2.8 ;-) Tutaj przykładowy crop dla 75mm 2.8, odległość około 4metry (wołany w dpp, neutral, kontrast 0, ostrość 0).
    Jestem raczej daleki od tego typu "testów" ale naczytałem się tyle o ostrości tego szkła że myślałem iż będzie lepiej;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

U mnie podobnie to wygląda. Na 28mm jest świetnie, a na 75mm bardzo średnio. Za to przymknięcie do f4 praktycznie załatwia sprawę. Może mamy walnięte sztuki
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie

potwierdzam,ze na pelnej dziurze ostrzej jest na szerokim koncu. Jednak przepasci nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Nie ma co narzekać, wg mnie wszystko jest w porządku. Swego czasu miałem to szkiełko i jak na tą cenę jest na prawdę bardzo zacne. Aczkolwiek trafiają się mniej i bardziej udane egzemplarze.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

pewnie szkło nie ma certyfikatu "od Cichego"
    jak to crop z 4m to jest w normie i nie ma co chyba się niepokoić..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu

Domyślnie

Dziękuję za odzew Wam wszystkim.

Może mamy walnięte sztuki
    Możliwe;-) Na ostrość jeszcze bym tak nie nażekał w tym moim egzemplarzu, ale za celność AF przy większych odległościach to już bym Tamrona zjechał (czasem trafia..) - krótko to ujmując szkiełko fajne do względnie krótkich dystansów najlepiej w zakresie przysłon f4-f8 ;-)

pewnie szkło nie ma certyfikatu "od Cichego"
    a no nie ma;-) ale żeby takowy mieć musiałbym zapłacić dokładnie drugie tyle co dałem za używkę i kupić nówkę u Cichego bo używki pochodzące od niego nieczęsto się trafiają.

Nie bardzo lubię określenie "jak za tą cenę to ok" ale chyba polityka Tamrona często idzie w tym kierunku więc tym razem nie będę psioczył, bo faktycznie jest tanio i nieźle;-)

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam ten obiektyw, używam z 5D2. Patrząc na Twój załącznik nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jednak ostrość jest mocno rozmydlona, ponad normę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    ostrołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Mam ten obiektyw, używam z 5D2. Patrząc na Twój załącznik nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jednak ostrość jest mocno rozmydlona, ponad normę.
    również odnoszę takie wrażenie. przez moje ręce przewinęły się dwie sztuki tego szkiełka i w żadnym wypadku aż tak źle nie było. niewątpliwie trafiła Ci się słaba sztuka.
    1d, 30, 24-200/2.8l, 580ex

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zrób jeszcze jeden test, tym razem kilka identycznych zdjęć z ostrością ustawianą dokładnie w tym samym miejscu, po każdym strzale przeostrzenie, żeby szkło musiało ustawiać od nowa w tym samym punkcie.

Domyślnie

Aa robione było ze statywu?
    Z ręki 1/60 przy 75mm to moim zdaniem trochę mało. Zdjęcie może być po prostu poruszone.
    Pamiętaj o zasadzie czas krótszy od odwrotności ogniskowej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów