Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Ocena wyniku kalibracji

Domyślnie Ocena wyniku kalibracji

Witam serdecznie,
    Zwracam się z prośbą o ocena wyniku przeprowadzonej kalibracji. Starałem się zrobić wszystko, zgodnie z panującymi zasadami. Przeczytałem niemal wszystko o kalibracji i zarządzaniu barwą na CB. Mimo to wykres nie przedstawia się tak jak na forumowych wzorcach. Wyraźnie widać problem z niebieskim wykresem. Czy należy obarczyć winą kiepski monitor, czy błąd podczas kalibracji.

Monitor Iiama ProLite E1900S
    Kalibrator i1
    Tryb kalibracji Advanced
    Wynik:
    Ostatnio edytowane przez adasb82 ; 07-06-2011 o 20:18
    canon 6D + C70-200 f4/IS L|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adasb82 Zobacz posta
    Witam serdecznie,
    Zwracam się z prośbą o ocena wyniku przeprowadzonej kalibracji. Starałem się zrobić wszystko, zgodnie z panującymi zasadami. Przeczytałem niemal wszystko o kalibracji i zarządzaniu barwą na CB. Mimo to wykres nie przedstawia się tak jak na forumowych wzorcach. Wyraźnie widać problem z niebieskim wykresem. Czy należy obarczyć winą kiepski monitor, czy błąd podczas kalibracji.
    Wykres krzywych pokazuje Ci o ile muszą zostać skorygowane poszczególne kanały RGB, abyś na ekranie widział obraz zgodny z docelowymi parametrami kalibracyjnymi. Wykres sam w sobie nie jest zły - to tylko informacja. Istotne jest to, żeby po kalibracji neutralny kolor na ekranie był faktycznie neutralny (szary), a nie trochę niebieski czy trochę czerwony oraz - patrząc dalej - żeby wydruki zdjęć zgadzały się z obrazem na monitorze.

Uprawnienia umieszczania postów