Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: 85mm 1.8 + grip vs Sigma 70-200 HSM Macro II 2.8

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    dla ścisłości czas powinien wynieść 1/320 bo to crop. ale to dla zdjęcia nie poruszonego idealnego w powięszkeniu 100% natomiast dla zdjęcia akceptowalnego to i 1/100 wystarczy plus dobre trzymanie zestawu w łapach i trochę wprawy. zawsze można podbijać iso jak jest schowane słońce lub używać auto iso.
    To tylko teoria, a to co obliczone na kalkulatorze nie zawsze ma odniesienie do rzeczywistości. Przy pracy na tym szkle 1/200 stanowiło dla mnie punkt graniczny na długim końcu.

nie twierdzę że ta eLka jest lepsza, jest inna. Pomyśl raczej co zrobisz gdy 85 to będzie za mało w zasiegu? mając kupować teraz 85 1,8 chyba zastanowiłbym się nad sprzedaniem 70-200 i zakupem wersji 2,8. to daje i światło i uniwersalność+zakres.
    Podkreślę to jeszcze raz, bo kolega nie zwrócił chyba do tej pory na to uwagi - po rocznej pracy na obu szkłach jednocześnie! mogę śmiało powiedzieć, co może okazać się dziwne, że stałka była dla mnie zdecydowanie bardziej uniwersalnym szkłem. Ze względu na jakość i światło. Gdy brakowało mi zooma, dawałem trzy kroki do przodu. W ostateczności cropowowałem co i tak dawało w mojej pracy lepsze rezultaty.
    A dlaczego tak się działo? Bo mając tylko tę L niejednokrotnie nie zrobiłbym zdjęcia. Fotografia to malowanie ŚWIATŁEM, a to zapewnia 85.
    I od razu ucinając ew. dyskusję - nie, nie miałem walniętego egzemplarza L, a stałkę wziąłem pierwszą z brzegu w sklepie.

tyle że jestem zadowolony ze swojej lufy, a odsprzedaż spowodowała by stratę więc nie kalkuluje mi sie to, poza tym jestem totalnym amatorem i zawsze jak jest zbyt ciemno mogę (czasami nie bez żalu) odpuścić pstrykanie.
    1) Ta L cały czas trzyma cenę. Kupiłem ją i sprzedałem nie dokładając ani zł. 2) Niestety nie mogę odpuścić sobie pstrykania wykonując zlecenie.
    Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 09-06-2011 o 14:57
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Uprawnienia umieszczania postów