Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 118

Wątek: 40D czy 550D ?

Bywalec

Domyślnie

Ani wina F1 że se na nim NA PEWNO nie pojeździsz! Jestem starym wyjadaczem - fotografuję od 1964r. - obu lewych rąk nie mam - a ktoś, kto pyta co jest lepsze (dla niego) na pewno nie ma wielkiego doświadczenia (ani budżetu) - moja odpowiedź więc jest trafna - po co mamić go możliwościami, których może nie wykorzystać?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A tak się właśnie składa, że przeszedłem z C40d na XXXd i porównywałem AF tych puszek z typowymi szkłami, i nie mogę powidzieć, że 40d ma lepszy AF. Obiektywnie lepszy NIE ZNACZY praktycznie lepszy!
    Ostatnio edytowane przez rychu ; 20-07-2011 o 13:52 Powód: Automerged Doublepost

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    po co mamić go możliwościami, których może nie wykorzystać?
    Ale na jakiej podstawie sądzisz, że ktoś może nie wykorzystywać tak podstawowej funkcji aparatu?
    Przecież to jest sztuczne ograniczanie się, w twoim wypadku prawdopodobnie spowodowane wieloletnim przyzwyczajeniem. Poza ISO 400 też nie wychodzisz?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

40D ma zauważalnie lepszy AF niż seria xxxD. I nie chodzi tylko o boczne krzyżowe ale też o konstrukcję puntu środkowego (podwójny krzyż przekręcony o 45 st - bardziej zaawansowana niż w jedynkach). W praktyce zarówno w ciemnicy jak i przy obiektach poruszających się jest zauważalnie lepiej. Nie wspomnę z litości o sterowaniu wyborem punktu w serii xxxD, bo nie kopie się leżącego .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

Pisałem parę postów wyżej - wystarczy poczytać - a wykonałem 40d ok. 15.000 zdjęć. Poza ISO 400 wychodzę, jak jest potrzeba, bo jak nie ma - to po co?! Aparatami przestałem się podniecać paredziesiąt lat temu, ale zdjęciami emocjonuję się do dzisiaj.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

o 550D nawet nie myśl -chyba że traktujesz fotografię "ot tak se", jeżeli interesuje Cię fotografia i chcesz robić dobre zdjęcia a przy okazji mieć możliwości to kup 50D - na allegro można znaleźć w dobrym stanie - 40D wiadomo -dobry -ale po co. Pobawisz się 50D i zaczniesz myśleć o pełnej klatce - chociaż nie zawsze - nie jestem pewny czy w obecnej chwili byłby sens przechodzenia z 50D na 5D M2.
    Reasumując - oszczędzisz sobie czasu kupując XXD. pozdr.
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Skąd się wzięły opinie że 40d ma lepszy autofokus?! To, że ma boczne krzyżowe NIC nie znaczy, jak się używa centralnego, a żeby sprawnie obsługiwać boczne trzeba używać joysticka - a to nie takie łatwe! (ja - amator - za 1,5r. się tego nie nauczyłem!). I jeszcze mieć szkła odpowiedniej jasności (i ceny!)......
    Dla mnie boczne są ważne. Dość szybko nauczyłem się używać joya, bo życie mnie do tego zmusiło, a konkretnie ruchliwa córeczka. Na centralnym nie da rady. Tylko servo i szybka zmiana bocznych. Poza tym punkty Af można zmieniać górnym kółkiem.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

o 550D nawet nie myśl -chyba że traktujesz fotografię "ot tak se", jeżeli interesuje Cię fotografia i chcesz robić dobre zdjęcia a przy okazji mieć możliwości to kup 50D
    Tak masz racje. xxxD nie da się robić zdjęć. To sa poprostu modele wystawowe (takie atrapy) które klienci moga podziwiać na wystawce.

W Canonie dopiero od serii dwucyfrowej można robić jako tako zdjęcia a tylko 5D pozwala na zachowanie kolorów.

Reasumujac... Skoro nie masz pieniędzy na 5D MarkII to ja mimowszystko polecałbym kupić iPhona, który robi o niebo lepsze zdjęcia niz jaka kolwiek trzy-cyfrówka a nawet bym porównał z xxD. Ponadto masz wbudowany HDR czego nie ma nawet 5DII !!! Zatem poważnie rozważ zakup iPhona albo Samsunga GalaxyS... Ewentualnie poczekaj na iPhona 5 bo bedzie większa pixelowo matryca i kto wie, może używalne ISO 12800?

Po niektórych postach zaczynam się zastanawiać nat wymiana swojego 500D na jakaś nowa komórkę bo jak nie ma różnicy to po co przepłacać? a na 5D mnie nie stać na razie...

Pozdrawiam
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Tak masz racje. xxxD nie da się robić zdjęć. To sa poprostu modele wystawowe (takie atrapy) które klienci moga podziwiać na wystawce.

W Canonie dopiero od serii dwucyfrowej można robić jako tako zdjęcia a tylko 5D pozwala na zachowanie kolorów.

Reasumujac... Skoro nie masz pieniędzy na 5D MarkII to ja mimowszystko polecałbym kupić iPhona, który robi o niebo lepsze zdjęcia niz jaka kolwiek trzy-cyfrówka a nawet bym porównał z xxD. Ponadto masz wbudowany HDR czego nie ma nawet 5DII !!! Zatem poważnie rozważ zakup iPhona albo Samsunga GalaxyS... Ewentualnie poczekaj na iPhona 5 bo bedzie większa pixelowo matryca i kto wie, może używalne ISO 12800?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

flankerp, wiem że nie jesteś jeszcze w stanie tego pojąć, ja też tak myslałem jak miałem 450D, zrozumiesz to niebawem - chyba że cykasz zdjęcia okazjonalnie na imieninach
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta

Reasumujac... Skoro nie masz pieniędzy na 5D MarkII to ja mimowszystko polecałbym kupić iPhona, który robi o niebo lepsze zdjęcia niz jaka kolwiek trzy-cyfrówka a nawet bym porównał z xxD. Ponadto masz wbudowany HDR czego nie ma nawet 5DII !!! Zatem poważnie rozważ zakup iPhona albo Samsunga GalaxyS... Ewentualnie poczekaj na iPhona 5 bo bedzie większa pixelowo matryca i kto wie, może używalne ISO 12800
    Coś czuję,że mnie też nie będzie stać na iPhona 5,chyba przerzucę się na inne hobby np. bierki podwodne.;-)
    EOS 550D C18-55,C55-250,C50 1,8

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów