Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: [Recenzja] zewnętrzny system RAID firmy Icy Box

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie [Recenzja] zewnętrzny system RAID firmy Icy Box

Cześć,

Ostatnio skończyło mi się miejsce na twardzielach (wew. 160GB, zew. 500GB) i zacząłęm się rozglądać za jakąś dodatkową przestrzenią dyskową. Jakiś czas temu straciłem też sporo zdjęć z archiwum przez awarię zew. dysku... Powiedzmy sobie szczerze, nie zawsze chciało mi się robić kopie na DVD.

Postanowiłem zakupić jakiś system RAID, który będzie robił kopię bezpieczeństwa na drugim dysku czyli tzw. mirroring inaczej RAID1.

Wiadomo - są takie rzeczy jak G-Tech albo Drobo, ale cholernie drogie. Ja wybrałem drogę osobnego zakupu obudowy, dysków i złożenia tego w całość.

Po dwóch dniach spędzonych na grzebaniu w sieci wybór padł na obudowę ze sprzętową obsługą RAID 0, 1 i funkcją JBOD (dwa dyski widziane jako jeden napęd). Producentem obudowy jest firma ICY BOX, a chodzi konkretnie o ten model:

http://www.icybox.com.tw/page/raid_s...rd4320stu3.htm

Obudowa obsługuje standard USB 3.0 i jest kompatybilna ze standardem USB 2.0.

Do obudowy włożyłem dwa dyski WD Caviar Green 2TB WD20EARS 64MB cache SATA-II.

Parę słów na temat obudowy: mimo że jest made in China to wykonana jest solidnie z aluminium i wygląda bardzo elegancko. Dyski umieszczone są pionowo na boku, więc sama obudowa nie jest zbyt szeroka i nie zajmuje tym samym zbyt wiele miejsca na moim kompaktowym biurku.

Złożenie systemu w działającą całość jest proste jak drut: wsuwamy dyski do obudowy, nakrywamy przednim panelem, ustawiamy przełączniki na żądany tryb pracy i podłączamy całość do kompa i prądu.
    Po podłączeniu i uruchomieniu obudowy trzeba jeszcze tylko wcisnąć mały przycisk reset z tyłu obudowy, żeby zaskoczył wybrany przez nas tryb pracy, a potem sformatować dyski.

Formatrowanie akurat trwało u mnie dość długo, bo prawie 20h.

Teraz wszystko śmiga jak trzeba - co prawda transfer nie jest imponujący po USB 2.0 (u mnie max. 19 MB/s), ale za to nic nie trzeszczy ani nie wibruje. Wentylatorek chłodzący dyski też jest praktycznie niesłyszalny.
    A kartę z USB 3.0 zawsze można dokupić.

Tak więc gorąco polecam ten systemik razem z dyskami WD.

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Trochę się uczepię. Nie sprawdziłeś na dobrą sprawę dysku na USB 3.0 (transferów) i już polecasz? To trochę jak przejechać się samochodem dostawczym raz po bułki i już go polecać jako dostawczak...

I jeszcze co do JBOD - ten tryb oznacza Just Bunch Of Disks (http://pl.wikipedia.org/wiki/JBOD )i normalnie oznacza, że każdy dysk pracuje i jest wydziany osobno, jako niezależny. Coś mi tu zatem nie pasuje.

Długość formatowania też przerażająca, patrząc ile to trwa na pececie...
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To nie forum komputerowe więc tu nie miejsce na takie dysputy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów