Witam! Chciałabym założyć moje pierwsze domowe studio.
Na lampę ze statywem i softboxem mam ok. 900 zł.
<lampa I> czy <lampa II>
która lampa lepsza?
pozdrawiam, ela
Witam! Chciałabym założyć moje pierwsze domowe studio.
Na lampę ze statywem i softboxem mam ok. 900 zł.
<lampa I> czy <lampa II>
która lampa lepsza?
pozdrawiam, ela
Imho mamy taki bardzo fajny dział na forum. Wystarczy wybrać temat i sobie poczytać.
Dział:
http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=55
Dosyć ciekawy temat:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=74334
mi chodzi konkretnie o to, żebyście mi pomogli w wyborze jednej z tych dwóch lamp
tła, blendę itd. posiadam, tylko lampy brak
która z tych dwóch lepsza?
rożnica jest mniej więcej jak czerwony cinquecento a zielony cinquecento, na pewno CY jest starszą lampą. Niby CY jest mocniejsza ale jak kiedyś przetestowałem to opisywana moc w chinczykach nie ma nic wspołnego z rzeczywistą
no a którą byś wybrał?
ja bym kupił Quantuum R+600 w podobnej cenie
przede wszystkim ze względu na dostępność palników w razie wymiany
ale jeśli miałbym wybierać z tych dwóch to raczej nie CY
ela24 nie wiem jaki sprzętem póki co operujesz, ale zanim będziesz się pchała w sprzęt studyjny pomyśl jak dużo będziesz go wykorzystywała. Zgaduję, że podobnie jak ja jesteś amatorem, więc wykorzystanie tego studia będzie sporadyczne, wiem z doświadczenia, bo kupiłem podobne zestawy. Proponowałbym Ci raczej zakup softboxów do posiadanych przez Ciebie lamp błyskowych, jeśli nie masz to kup takowe, nie dość, że 2 takimi lampkami np. 430 można stworzyć sobie ministudio, to po drugie lampa błyskowa zawsze się przyda. Ostatnio będąc na warsztatach Filip Ćwik pokazywał swój sprzęt portretowy i o dziwo była to pojedyncza 580 z softboxem i wrotami, czyli sprzęt bardzo uniwersalny i przenośny. Osobiście gdybym teraz był przed podobnym wyborem chyba poszedł bym w takie coś... ale to tylko moja nieśmiała sugestia, decyzja jest twoja![]()
EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX
Mandarynka a dlaczego?Na Lampach systemowych można stworzyć bardzo fajny mobilny zestaw dla amatora. A Ela zapewne takim jest
Mocy na pewno wystarczy na początek a posiadanie dwóch czy trzech mniejszych źródeł światła jest dużo lepszą opcją niż jedno większe...Takie jest moje zdanie amatora i tego będę się trzymał .. :P