Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Canon hand strap E1 vs. E2

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar kuba1961
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Pasek nadgarstkowy

W okresie świątecznym jak zwykle robię więcej zdjęć mając w jednej ręce coś do jedzenia lub picia, a w drugiej aparat. Zawsze w takiej chwili obiecuję sobie kupić pasek nadgarstkowy. Co z pojawiających się na Allegro pasków jest warte uwagi. Mam 20D bez gripa. Wasze propozycje.
    20D SIGMA 18-50 EX Canon 50/1,4

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Problem ze nie masz gripa bo według mnie najwygodniejsze są oryginalne paski canona ponieważ nie są mocowane od spodu na gwint statywowy tylko do otworu w gripie,no ale nie masz gripa wiec ta opcja odpada
    EOS + L i kupa gratów ...

Coś już napisał Awatar kuba1961
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam małą rękę a 20D ma lekko za duży chwyt jak dla mnie i gripa nie potrzebuje.
    20D SIGMA 18-50 EX Canon 50/1,4

Dopiero zaczyna Awatar Szulif

Domyślnie Canon hand strap E1 vs. E2

Do puszki mam przmocowany standardowy pasek canona na szyje, ale nie lubie jak aparat zwisa mi z szyi, czasami tylko zawieszam go sobie na ramieniu. a problemow z tym paskiem duzo, bo np przy wkladaniu do torby zawsze musze o nim pamietac i wpychac go osobno do torby co zabiera czas. stad zaczalem sie rozgladac za zakims paskiem ktory pomoze mi w fotografowaniu a nie bedzie denerwowal. i znalazlem, produkowane przez Canona paski na reke.

E1, tanszy, chyba dlugo juz produkowany pasek
    filmik z E1
    przykladowy sklep

E2, drozszy, chyba nowo wprowadzony pasek
    filmik z E2
    przykladowy sklep

nie wiem dlaczego ale na anglojezycznych stronach mozna wyczytac ze E2 jest do 60d, ale musi pasowac do kazdego modelu, cudow nie ma.

nie patrzac na cene, interesuje mnie ktory lepiej lezy w duzej dloni? roznica jest napewno bo maja inny ksztalt. mial ktos do czynienia z oboma paskami?

//edit: dodam ze fotografuje zawsze z podpietym gripem
    Ostatnio edytowane przez Szulif ; 02-06-2011 o 01:56
    CANON ::: dostawca narzedzi

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szulif Zobacz posta
    //edit: dodam ze fotografuje zawsze z podpietym gripem
    No to chyba sobie sam odpowiedziałeś - na załączonym przez ciebie filmiku wyraźnie widać, że E2 jest wkręcany w gwint statywowy, a więc przeznaczony do aparatów bez gripa.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna Awatar Szulif

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    E2 jest wkręcany w gwint statywowy, a więc przeznaczony do aparatów bez gripa.
    a co ma do rzeczy gdzie podpinamy pasek? E2 ma srube statywowa, ktora sie wkrecamy w gwint gripa, ale ma tez swoj osobny gwint statywowy, tak ze nie musimy wykrecac paska, jesli chcemy podpiac sie pod statyw. wielu producentow paskow nadgarstkowych (czy na reke, jak zwal tak zwal) tak robi, m.in. Nikon (link). taki sposob mocowania paska nie znaczy ze nie nadaje sie do wspolpracy z gripem
    CANON ::: dostawca narzedzi

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szulif Zobacz posta
    a co ma do rzeczy gdzie podpinamy pasek? E2 ma srube statywowa, ktora sie wkrecamy w gwint gripa, ale ma tez swoj osobny gwint statywowy, tak ze nie musimy wykrecac paska, jesli chcemy podpiac sie pod statyw. wielu producentow paskow nadgarstkowych (czy na reke, jak zwal tak zwal) tak robi, m.in. Nikon (link). taki sposob mocowania paska nie znaczy ze nie nadaje sie do wspolpracy z gripem
    Ano ma, bo E2 może (aczkolwiek nie musi) mieć za krótkie paski.
    Druga sprawa, dla mnie bardziej istotna - paski mocowane do gwintu dosyć mocno utrudniają korzystanie ze statywu. Tak, wiem - jest w nich gwint wewnętrzny i statyw można podpiąć, ale całość wtedy jest znacznie mniej stabilna.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

E1 jest dla aparatów z gripem, a ten E2 dla bez gripa
    masz rację, że E2 jest nowy, bo gdy ja kupowałem takie coś to był tylko ten E1 i musiałem sobie samemu montować te śrubkę do gwintu
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak jeszcze raz obejrzałem te paski, to wydaje mi się, że różnią się tylko tą śrubką statywową. jak już pisałem mam starszą wersję i bez bólu udało się zmienić jej długość, by pasowała do aparatu bez gripa (5D)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów