Mam podobnie, pasek Lowepro plus Hand Strap, jak dla mnie idealne zestawienie.
Mam podobnie, pasek Lowepro plus Hand Strap, jak dla mnie idealne zestawienie.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
najlepiej Canona
Do gripa firmowy faktycznie najlepszy.
Ale warto też kupić do 7-ki (bo to jednak klocek) również mocowany do gwintu statywowego, np. taki:
http://allegro.pl/pasek-nadgarstkowy...692498125.html
Wydatek skromny a ulga niesamowita.
Jedyna mała wada to konieczność poluzowania mocowania przy wymianie baterii (przy pracy bez gripa) bo mocowanie trochę blokuje drzwiczki od komory baterii.
Pozdrawiam Andrzej
@ Robson: pozdrowienia szczególne :-)
Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 22-07-2011 o 22:49
Też tak mi sie wydawało, że oryginalny E1 to najlepszy wybór, tylko co w sytuacji gdy przyjdzie zdjąć gripa ?
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
tak jak kolega wyżej napisał: kupujesz jakieś chińskie badziewie z Alledrogo i używasz z tego tylko śruby statywowej, która też ma mocowanie paska
Mam jeszcze jedno pytanie - co sadzicie o takim rozwiazaniu :
http://allegro.pl/pasek-nadgarstkowy...712013387.html
wydaje sie solidny i dość uniwersalny oraz w dobrej cenie.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Jak dla mnie to wadą sa klamerki do szybkiego wypinania.Wole proste przewlekane.W ogóle to kazdy handstrap przy obsłudze przycisków obok pryzmatu na górnej powierzchni umieszczonych,przeszkadza.Trzeba go skręcać " na siłę".Jeśli się wypnie..
Używałem szybkozłączek niegdyś do pasków naszyjnych.Długo zresztą.Ale po dwóch przypadkach złapania aparatu na wysokości kolan ,żona na moją prośbę wycięła szybkozłączki,pasek zeszyła i sobie przewlekam lub wywlekam.Bo takie chwyty to nie na moje nerwy.Sprzączki otwierałem [nieumyślnie] sam, podchodząc w skałkach chciałem powstrzymać "bujanie" się aparatu i złapałem pasek w miejscu sprzączki.Wina moja,ale kara zdała mi sie zbyt surowa.
Staram sie porównać kontrukcyjnie w/w hand strap f-my Mattin do Canona E1 pod wzgledem funkcjonalności i bezpieczeństwa bądź co bądź drogiego sprzętu. Moze ktoś miał do czynienia z podobną konstrukcją ?