Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Zdjęcia PRZED i PO obróbce - galeria

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Po przejrzeniu zapodanych prac przy kilku zadaje sobie pytanie czy to jeszcze zdjęcia czy już grafika. Tak drastyczne "wyczyszczenie' skóry twarzy, odchudzanie itp w zasadzie zmieniają osoby które pozowały do zdjęć. (W kilku widać to ewidentnie) A zatem "zdjęcia" nie przedstawiają w zasadzie modelek. Gdyby tylko dokonano lekkiego retuszu, podkręcenia kolorów, kontrastu, wyostrzenia, dodania winietki...
    Moim zdaniem jest to solidnie zrobiona grafika! W zasadzie aparat był potrzebny do wykonania zarysu "dzieła".
    Ale może fotografię traktuję "archeologicznie"?? Latka lecą!
    Narzędzia do tego typu poprawek są powszechnie dostępne, więc i wyretuszowane zdjęcia ogląda się coraz częściej. Ale przecież retusz komputerowy nie jest jakimś pionierem w dziedzinie upiększania, dokładnie to samo można by powiedzieć o fryzurze, makijażu, garderobie. Kobieta zrobiona "na bóstwo" przez specjalistę, też może wyglądać całkiem odmiennie od tej, która rano wstała z łóżka. I co, też się zastanawiasz, czy to jeszcze kobieta, czy już manekin?
    Takie mamy czasy, jest tendencja do upiększania wszystkiego, więc i zdjęcia muszą być dopieszczone w szczegółach. Zwłaszcza takie, które będą później wykorzystane w celach marketingowych, bo jak wiadomo, kupujemy oczami
    Problem jest w tym, że część odbiorców jest nieuświadomiona, i stąd potem bierze się rozczarowanie faktem, że zupka z torebki jednak nie smakuje jak domowa, za połączenia telefoniczne płacimy de facto więcej niż 1 grosz, albo że po umalowaniu oczu max factorem jednak nie wygląda się jak Megan Fox. No ale to już nie jest wina ani zmartwienie fotografa czy grafika
    Pozdrówka

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po przejrzeniu zapodanych prac przy kilku zadaje sobie pytanie czy to jeszcze zdjęcia czy już grafika. Tak drastyczne "wyczyszczenie' skóry twarzy, odchudzanie itp w zasadzie zmieniają osoby które pozowały do zdjęć. (W kilku widać to ewidentnie) A zatem "zdjęcia" nie przedstawiają w zasadzie modelek. Gdyby tylko dokonano lekkiego retuszu, podkręcenia kolorów, kontrastu, wyostrzenia, dodania winietki...
    Moim zdaniem jest to solidnie zrobiona grafika! W zasadzie aparat był potrzebny do wykonania zarysu "dzieła".
    Ale może fotografię traktuję "archeologicznie"?? Latka lecą!
    pewnie że wszystko da się namalować (toć przecież robili portrety zamiast zdjęć, prawda?), tylko zajmuje to więcej czasu. nie ma co się obrażać, taki jest teraz gust i zwyczaje.
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    pewnie że wszystko da się namalować (toć przecież robili portrety zamiast zdjęć, prawda?), tylko zajmuje to więcej czasu. nie ma co się obrażać, taki jest teraz gust i zwyczaje.
    Ja się nie "obrażam" , a moja świadomość jest na czasie. (w końcu również zajmuję się obróbka zdjęć w PS-ie:winkJa tylko zastanawiam się czy takie różnice jakie widzimy pomiędzy zrobionym zdjęciem a wypuszczonym "produktem finalnym" mieszczą się w definicji fotografii. Fotografia zawsze kojarzyła się z zatrzymaniem rzeczywistości w czasie. Oczywiście dokonywano drobnych retuszy żeby poprawić drobne niedostatki -przede wszystkim techniczne ale jednak postaci na zdjęciach były bez wątpliwości rozpoznawalne.!
    ALE TERAZ BY SIĘ NIE SPRZEDAŁO!

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja się nie "obrażam" , a moja świadomość jest na czasie. (w końcu również zajmuję się obróbka zdjęć w PS-ie:winkJa tylko zastanawiam się czy takie różnice jakie widzimy pomiędzy zrobionym zdjęciem a wypuszczonym "produktem finalnym" mieszczą się w definicji fotografii. Fotografia zawsze kojarzyła się z zatrzymaniem rzeczywistości w czasie. Oczywiście dokonywano drobnych retuszy żeby poprawić drobne niedostatki -przede wszystkim techniczne ale jednak postaci na zdjęciach były bez wątpliwości rozpoznawalne.!
    ALE TERAZ BY SIĘ NIE SPRZEDAŁO!
    aha, w sensie, że to nie fotografia. może i faktycznie bardziej uczciwie było by dodawać przy każdym takim zdjęciu notkę, że zostało edytowane w sposób lokalny w jakimś programie.
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

W tych czasach dobry fotograf musi być super grafikiem komputerowym ;-)
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Domyślnie

Ciekawe kto by kupił choćby krem do twarzy jakby modelka na zbliżeniu cery miała jakieś niedociągłości, a przecież to nie tylko twarze są retuszowane. Te piękne krajobrazy to wy myślicie, że to tak z aparatu wyszło. Zawsze jest coś ruszane. Nawet wasze zdjęcie zrobione w JPG zostało ruszone przez inżynierów Canona, którzy poustawiali suwaczki w ten a nie inny sposób( ale założenie jest, że to czysta fota więc pomijam temat).
    Takie gdybanie, że to fe bo było retuszowane nie ma najmniejszego sensu. Po prostu tak jest i tyle, mamy przecudowne kombajny do obróbki fotografii za które płacimy krocie, więc dlaczego nie wykorzystać potencjału jaki w sobie kryją. Tylko głupiec będzie kupował photoshopa dla samego wywoływania zdjęć.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    no to napisz choć jeden taki post w swoim wątku
    przed
    po

JESTEM AMATOREM !!!
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 02-06-2011 o 21:37

Domyślnie

No tak... niby tej obróbki jest dużo, ale w wielu wypadkach widać, że jest zupełnie odwrotnie, to co ze zdjęciem zostało zrobione to często tylko kosmetyka ale efekty są dużo ciekawsze.
    Z drugiej strony, kiedyś radzili sobie z tym za pomocą filtrów, odpowiedniego światła i makijażu...
    canon, olympus

Domyślnie

I według mnie wtedy była to prawdziwa fotografia...czy taki nagminny retusz nie idzie za daleko ??

Domyślnie

Koperski, zastanawiałem się nad tym wielokrotnie, bo przez długi czas bardzo ostrożnie traktowałem jakąkolwiek obróbkę. Kiedyś na pewno dzięki temu fotografowie mieli dużo większą wiedzę na temat światła. Ale też dużo się zmieniło, gdy pojawiła się fotografia kolorowa. W końcu fotografia reklamowa od zawsze przechodziła solidny retusz (włącznie z klonowaniem, malowanie farbami i masą innych kombinacji). Dzisiaj PS daje po prostu te możliwości podane na tacy.
    Kiedyś, gdy w ciemni, bawiłem się w doświetlanie jakiegoś zdjęcia i zorientowałem się, że dzielę je na kilka fragmentów, aby każdy miał odpowiednią ekspozycję i kontrast pomyślałem sobie: dlaczego tego nie robić w PS?
    No i dzisiaj potrafię zdjęcie podzielić na 6,7 a i 15 kawałeczków i nad każdym pracuję oddzielnie, chociaż de facto stosuję praktycznie tylko krzywe.
    canon, olympus

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów