Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: lampa 430EX czy 580 na pierwszą i do nauki

Coś już napisał Awatar Sieku

Domyślnie lampa 430EX czy 580 na pierwszą i do nauki

Witam mam dziwne pytanie ale nie znalazłem go na forum .
    pytanie jest takie nie bawiłem się nigdy lampami zewnętrznymi więc jaką z tych lepiej kupić do praktyki i kiedyś żeby była dobra pod FF ??
    chce też powiedzieć że lampy dla mnie to czarna magia (jeszcze)
    i jeśli można prosić to jakieś uzasadnienie czemu ta a nie tamta

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Czym mocniejsza tym lepsza. A to czy do nauki, czy nie to nie istotne.. Jak masz kase to kup 580EX

Dopiero zaczyna Awatar przemyslawsz

Domyślnie

Osobiście polecam Ci 580EXII ze względu na moc. Nierzadko nawet jej moc w plenerze w dzień to za mało ... Napewno nie będziesz żałował, jeżeli tylko masz kasę ...

Fotograf Przemysław Szklarski http://www.przemyslawszklarski.pl

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Weź 580, ma większą moc i może wywalać inne lampy, które byc może sobie dokupisz. Jako druga może być 430.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Mam 430tkę i 580tkę EXII. Nigdy mi nie brakowało mocy w 430tce, ale nigdy też nie wykorzystywałem jej w plenerze na pełnej mocy. Różnica najważniejsza to dla mnie odbłyśnik . Wiem, że można sobie dorobić, ale nie każdemu się chce. Do nauki 430tka śmiało wystarczy. Ilość opcji 580tki vs 430tka jest spora.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Dopiero zaczyna

Domyślnie

580 ma duuużo wygodniejsze mocowanie do stopki (dźwignia zamiast kółka, jak w 430, które potrafi się zablokować). Jeśli się często zakłada i zdejmuje, np. w plenerze, szybko docenia się różnicę
    Tomasz M.
    Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

430exII też ma dźwignie

Miasto
    warsaw

Domyślnie

Ilu ludzi, tyle opinii. Wybierz taką jaka będzie Ci bardziej odpowiadała.

430 jest mniejsza, mniej solidna, wolniej się ładuje. Nie jestem pewien co do prędkości błysku, ale 580 sprawia wrażenie solidnego urządzenia, które Cię nie zawiedzie. Oczywiście to złudne życzenie, bo wszystko jest zawodne, ale takie miałem odczucia kilkukrotnie nią pracując. Zazwyczaj jednak używam 430 właśnie dlatego, że jest lżejsza i mniejsza. W przypadku kilku godzin fotografowania nawet 200g robi różnice, szczególnie kiedy przez 6-8h człowiek lata z 5d + 17-40/4, to te 200g zaoszczędzone na flashu robią różnicę.

Jak na pierwszego flasha do nauki spokojnie wybieraj 430EX. Jest o ponad 30% tańszy, a na pewno i tak będzie Ci brakowało kilku opcji, których w nim nie ma. Swoją drogą jeśli nie zależało by Ci tak bardzo na E-TTL to proponował bym kupienie manualnego flasha za 30% ceny i pobawienie się samemu.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Mam Metz 58 AF-2, którego nabyłem po sprzedaniu 430EXII, bo... ma moc bliską 580-ki, niższą od niej cenę, solidne wykonanie i dodatkowy palnik, który dla mnie nie jest zbędnym gadżetem, jak się wie kiedy i jak wykorzystać. Mocowanie "na zasadzie" kółka mi nie przeszkadza, bo i tak lampa głównie siedzi na stałe na body, a jak nie to gdzieś zdanie i problemu z zakładaniem/zdejmowaniem nie widzę.
    Osobiście nie widzę różnicy, ale z opinii kilku użytkowników wynika, że Metz potrafi bardzo ładnie delikatnie doświetlić, niczym musnąć, kiedy w przypadku Canona już tak "ładnie" podobno nie jest - ja się nie ustosunkuję do tego, chociaż jak na moje oko jest bardzo dobrze w 90% (10% to moje kombinowanie w M).
    Jak nie jesteś fanatykiem, cenisz solidność, chcesz troszkę przyoszczędzić nie płacąc za markę (chociaż i Metz nie jest jakąś firmą krzak, bo w lampach się specjalizują od wielu lat), to z czystym sumieniem polecam.
    Tym, którzy podniosą larum krytyki Metz'a za sterowanie i plastki-fantastic dam kilka uwag... 1. kolega i tak nie ma wiele stycznego z lampami, więc czy będzie klikał w guziczki czy kręcił kółkami i tak nic nie zmieni, bo zanim opanuje M minie wiele czasu... 2. jeżeli tak bardzo chcielibyśmy się upierać przy M i zabawie w eksperymenty, zdobywanie doświadczenia, to za cenę 580, czy Metza polecam np 2-3 Nikon SB-26, zestaw wyzwalaczy radiowych (Phottixów, czy innych no-name'ów) oraz zabawę od zera, ale na głębokiej wodzie... 3. wydawanie kasy na najwyższy model ma wg mnie sens jeśli w pełni się to wykorzysta i jest potrzeba... z perspektywy czasu wolałbym mieć 2-3 wyzwalane zdalnie niż jedną, ale na razi tak musi zostać (oczywiście nie marginalizuję do tradycyjnej na tym forum fotografii ślubnej, bo jak widać - kolega foci różnie i patrząc na fotki, to zestaw zdalnie wyzwalanych lamp może być bardziej odpowiedni)
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

moja pierwsza lampa to właśnie 430ex- do nauki jak znalazł a przecież kiedyś jak będę potrzebował i miał na nią kasę to mogę dokupić 580 i wtedy np 430 zostanie jako lampka dodatkowa.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów