Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: lampa 430EX czy 580 na pierwszą i do nauki

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Sieku

Domyślnie

powiem Ci miczael że ten metz mnie zainteresował a czy będzie on działaś z innymi lampami np innych firm (wiem że może zadaje głupie pytania ale ja się nie znam jeszcze na lampach) i jak by wyglądało to jak kiedyś bym chciał zdalnie wyzwalać lampy radiowo czy nie bedzie przeszkód z tą lampą?

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Witam
    Z tego co wiem lampa działa też w pełnym TTL wiedc dowolny wyzwalacz radiowy i do 1/250s powinna śmigać. Lampę ustawioną jak wcześniej pisałem w trybie servo wyzwala dowodny błysk nawet "kolegi obok". Myślałem nad pixelami ale mają jedną wadę w trybie ETTL obie kompensują się do słabszej w moim przypadku do 380EX. Żeby się bawić to chwilowo wybrałem kabel na 380EX i dowolne ustawienia na Metz 50 AF-1. Myślę nad pixelami do 380EX ale muszę sprawdzić czy zadziałają podobno tak...

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

To może zainteresuj się Nissinem, który wyzwala radiowo lampy canona

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

czy uważasz, że komuś kto amatorkso foci po domach i na "wcasach" naprawdę niezbędna jest 580? i wywalenie 700 zł węcej po to tylko, żeby mieć mocniejszy błysk i wyzwalanie innych lamp, których nigdy przy amatroskim foceniu nie użyje?
    Nigdy w zyciu nie zrobiłem zdjęcia za pieniądze, posiadam 580 i myśle o zakupie drugiej tylko do celów amatorskich.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mordka22 Zobacz posta
    Nigdy w zyciu nie zrobiłem zdjęcia za pieniądze, posiadam 580 i myśle o zakupie drugiej tylko do celów amatorskich.
    ale ja pytałem czy naprawdę każdemu fotoamatorowi potrzebna jest od razu najdroższa i nalepsza lampa błyskowa Canona zwłaszcza, że autor wątku pisał, że szuka lampy w ogole do nauki tylko co oznacza, że koleś tak naprawdę sam nie wie czego chce i o robieniu fot z lampą nie ma pojęcia. poza tym nikt tu nir napisał, że 580 jest 20 dkg cięższa od 430 co ROBI różnicę w zastosowaniach amatorskich, gdzie lampa spędza większość czasu na aparacie... jednak dla speców naważniejsza jest siła byłysku..., która do wszelkich zastosowań amatorskich spokojnie wystarcza ta z 430.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Coś już napisał Awatar karni
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wkręci się i po roku będzie chciał kupić 580 to lepiej od razu, przecież jej nie zniszczy...

Coś już napisał Awatar Sieku

Domyślnie

zawsze mogę dokupić drugą na pewno po jakimś czasie chciałbym się pobawić z dwoma lampami tylko nie wiem czy lepiej mieć dwie takie same czy może być 430 a za jakiś czas kupić 580

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Jak masz kase to od razu kupuj 580.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Wczoraj do mnie dotarla 580-tka i poki co wydaje sie byc bardzo prosta w obsludze Jeszcze doczytac tylko instrukcje i bedzie okey Poki co efekty pstrykania w domu wygladaja obiecujaco
    Mialem pewne rozterki zwiazane z zakupem lampy- na pewno chcialem systemowa i wahalem sie miedzy 430 a 580 i wybor padl na ta druga. Wybor doskonaly nawet jak dla amatora Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie bralem pod uwage nissinow, metzow czy innych producentow.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

@kawo: zrobi kilka fot z lampa (umiejetnie) i bedzie sie sam sobie dziwil jak do tej pory mogl robic zdjecia bez lampy.
    Nagle sie okaze zechce ja sciagnac z aparatu, blyskac przez parasolke albo inny softbox i bardzo szybko okaze sie ze 430 mu nie wystarczy, albo bedzie psioczyl ze musi ladowac pelna sila blysku i czekac 5sek z kolejnym zdjeciem.

Jesli go stac, niech bierze mocniejsza, w przypadku lamp nie ma czegos takiego jak "za mocna", nadmiar mocy przydaje sie chocby po to zeby spokojnie moc robic zdjecie za zdjeciem nie czekajac az lampa sie naladuje.

Jesli nie ma na tyle kasy to niech bierze 430, kwestia tego na jaki wydatek moze sobie pozwolic.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów