ja tylko polecam jakieś łączone bagnetem, a nie wkręcane gwintem, bo te gwintowe mi się regularnie zakleszczają (tak, mimo smarowania)
ja mam te metalowe delty i z 135L i 3 pierścieniami nie działa nic, przysłona skacze jak szalona, z dwoma jak się mocno dociśnie obiektyw do body w czasie robienie fotki jest ok... kupione u Towersa, ale mu nawet nie zgłaszałem, bo kilka osób już mi pisało, że przy 135L to norma a nie mam jak sprawdzić z innym szkłem bo 24-70L jest jeszcze cięższy, a 17-40 to chyba nie ma sensu?...
6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L
Obiło mi się o uszy, że ponoć te metalowe Delty mają właśnie taką przypadłość, co ciekawe plastykowe Delty są od tego problemu wolne - tyle, że takowy bagnet jakoś mnie kompletnie nie przekonuje.
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.
też mam te pierścienie i polecam - solidny kawał sprzętu
niestety, mają jedną wadę - nie można do nich zapiąć szkieł EF-S (tylko EF).
no ale one pochodzą z czasów, gdy nikt o EF-S jeszcze nie myślał.
wtedy nawet o cyfrowych lustrzankach nie myślano.
dlatego jedna uwaga - dziś kupując pierścienie pośrednie wypada upewnić się, że z EF-S nie będzie problemu.![]()
pozdro.,
m.
Przysłona się ustawia, AF ostrość próbuje ustawić.
Tylko na ten najmniejszy pierścień 12mm nie da się założyć.
Tylko gdzie znaleźć tego Soligora ?
Ebay i Allegro - brak
Wyglądają podobnie do Kenko - więc chyba zaryzykuje, skoro innej opcji nie ma.
Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 09-06-2011 o 16:08
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.
Ja mam pierścienie kenko i używam z EF-S 60 makro i wszystko działa dobrze.
Tak na szybko w Googlach znalazłem http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/...on_Tube_Canon/
Gościu powiedział, żebym mu to odesłał i przyznał, że już parę razy mieli taką sytuację. Na formularzu zwrotnym jest do wyboru : wymiana towaru i zwrot pieniędzy. Wybiorę chyba tą drugą opcję.Pozbieram na obiektyw .
Impossible is nothing.