Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Lightroom 3 importuje mniej zdjęć niż jest na dysku

Dopiero zaczyna

Domyślnie Lightroom 3 importuje mniej zdjęć niż jest na dysku

Witam
    Jak w temacie.
    System Mac OSX 10.6.7
    Soft LR 3.4.1
    podczas importu zdjęć z dysku USB (1,5 TB Samsung) metodą Add LR informuje, że w danej lokalizacji a więc w/w dysku znalazł 97113 zdjęć. Jednak gdy chciałem sprawdzić, czy faktycznie tyle zdjęć mam na dysku finder systemowy wyświetlił mi 102778 też w tej samej lokalizacji. Skąd ta różnica?

Rzecz jasna, opcja "przeszukuj podfoldery" została włączona, dodatkowo na niekorzyść, LR uwzględnia jeszcze w tej liczbie filmy /widziałem w czasie przygotowania do importu/, co powiększa różnicę w brakującej ilości zdjęć.

Dzięki za odpowiedzi.

Dopiero zaczyna Awatar Smile
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Systemowy może zliczać Ci pliki ukryte, np. w Win Thumbs.db - nie wiem co śmieci w Mac - ale właśnie coś takiego obstawiam.
    Przetestuj na mniejszym folderze, np. 10 zdjęć, porównaj wyniki i sprawdź zawartość folderu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smile Zobacz posta
    Systemowy może zliczać Ci pliki ukryte
    system wyraźnie ma ograniczone wyszukiwanie tylko do zdjęć...

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Zakładam że system pokazuje Ci wszystkie zdjęcia które masz na dysku natomiast LR nie importuje chyba duplikatów zdjęć.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strebor Zobacz posta
    Zakładam że system pokazuje Ci wszystkie zdjęcia które masz na dysku natomiast LR nie importuje chyba duplikatów zdjęć.
    Nie do końca duplikatów, ale fotek które już ma w swojej bazie (zostały wcześniej dodane) i do tego chyba wystarczy, żeby się tylko nazwa zgadzała (o ile pamiętam jak używałem tego okropnego softa).

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Nie do końca duplikatów, ale fotek które już ma w swojej bazie (zostały wcześniej dodane) i do tego chyba wystarczy, żeby się tylko nazwa zgadzała
    możesz bardziej wyjaśnić tę kwestię. Jeśli chodzi o LR to jest to wersja "dziewicza", a więc wyczyszczona ze wszystkich zdjęć oraz ew. do nich odwołań.

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Najszybciej pomogą zapewne Ci co używają MakOsy.

Ale pytanie z mojej strony - Gooduser, Ty do jednego katalogu LR chcesz zaimportować 100 tysięcy zdjęć?
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Ale pytanie z mojej strony - Gooduser, Ty do jednego katalogu LR chcesz zaimportować 100 tysięcy zdjęć?
    tak jak pisałem w pierwszym poście – zdjęcia nie będą importowane poprzez przeniesienie, a jedynie poprzez funkcję Add - "import without moving items" czyli zdjęcia de facto pozostają na dysku, a LR nimi zarządza.
    Ostatnio edytowane przez gooduser ; 01-06-2011 o 09:43

Uprawnienia umieszczania postów