Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: eos rebel xs analogowy - brak możliwości ustawienia ostrości, robienia zdjęć.

Domyślnie eos rebel xs analogowy - brak możliwości ustawienia ostrości, robienia zdjęć.

Witajcie. Aparat jest już dość leciwy, jednakże sprawował się wzorowo przez bardzo długi czas. Przy dzisiejszej sesji udało się wykonać jedno zdjęcie, po czym sprzęt całkowicie odmówił współpracy. Miga kontrolka oznaczająca problem z ustawieniem ostrości, we wszystkich trybach, i różnych parametrach.
    Czy macie jakiekolwiek pomysły, co należałoby dalej robić, w czym może być problem? Przepraszam za mało fachową terminologię, ale nie jestem specjalnie obeznana.;]
    Z góry dziękuje za jakiekolwiek wskazówki. ;]

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Tzn. w ogóle aparat działa, mierzy ekspozycję, ale nie ustawia ostrości?

A co się dzieje gdy przełączysz obiektyw na MF - i ustawisz ostrość ręcznie?

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Domyślnie

działa na tyle, że po prostu się włącza, mierzy ekspozycję, ale niemożliwe jest wykonanie absolutnie żadnego zdjęcia.

mój model nie daje możliwości przełączenia obiektywu z mf na af...

Domyślnie

Żaden chyba EOS nie daje jako taki - to się przełącza pstryczkiem na obiektywie.
    Bardzo możliwie, że padł napęd autofocusa w obiektywie - ja bym jednak spróbował wyłączyć AF, ustawić ostrość ręcznie i zobaczyć co wtedy. Bo, o ile się orientuję, aparat w trybie One Shot autofocusa nie pozwoli na wyzwolenie migawki, o ile nie jest ustawiona ostrość?

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Domyślnie

wiem, o jakim 'pstryczku' jest mowa. drobny suwak, umieszczony na obiektywie, blisko korpusu aparatu. w innych aparatach są jak najbardziej, w moim z jakichś powodów go brak... toteż jestem w kropce, bo nie mam jak się nawet jak zastosować do porad...

Domyślnie

Ale to jednak obiektyw nie ma pstryczka, a nie aparat. Przez ciekawość, co to za obiektyw?

A jeśli w ogóle zdejmiesz obiektyw i wtedy spróbujesz wyzwolić migawkę - aparatem bez obiektywu?
    Nie masz w ogóle możliwości założenia innego obiektywu? Choćby nawet M42 przez adapter...?

Pzdr

Grzesiu
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Domyślnie

no tak, przepraszam, jak widać precyzyjne wyrażanie myśli nie jest zdecydowanie moją domeną.;]
    co do obiektywu - model EF 35-70 mm 1:3.5 - 4.5 A

zdjęłam go, i faktycznie - aparat zachował się jakby był całkowicie funkcjonalny. niestety póki co nie mam dostępu do żadnego innego obiektywu. ale chyba mogę już wnioskować, ze to po prostu z nim jest problem?

Domyślnie

Na to wyszło - to w obiektywie zepsuł się napęd AF.
    Aparat nie może wobec tego ustawić ostrości, a skoro nie ma ustawionej ostrości, to nie wyzwala migawki.

Możesz jeszcze spróbować wyczyścić styki na obiektywie i w korpusie, może pomoże... Jak nie, to albo próbować naprawiać stary obektyw, albo kupić nowy...

Pzdr

Grzesiu
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Napisz skąd jesteś.Tu są ludzie praktycznie z całej Polski i na pewno uda się z kimś umówić i sprawdzić aparat z innym obiektywem.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Uprawnienia umieszczania postów