Kupiłem ww. Canona 17-55/2.8-używke, mam do tego sama 8mm i c50/1.8.
Na temat 17-55 jest sporo na forum-dużo oh-ów i ah-ów... Ja póki co po robieniu zdjęć spacerowych, aż tak bardzo zachwycony nie jestem :/ Głównie chodzi o ostrość... Ktoś pisał że ten obiektyw trzeba lepiej poznać, przyzwyczaić się do niego...
Ja puki co, po przesiadce z Sigmy 18-50/2.8 mam jednak wrażenie że nie ma takiej rewelacji jak to dużo ludzi pisze. No chyba że z moim jest coś nie tak...
Ale przejdźmy do konkretów...
Wiem że jest wątek "Sprzęt do ślubów" ale...
Czasami robię zdjęcia jako 2 fotograf na ślubach u znajomych, być może w przyszłości będę chciał to robić zarobkowo. C17-55 mam od kilku tygodni, ale jeszcze nie miałem możliwości sprawdzić go w kościele. Po tym co napisałem powyżej odnośnie np. ostrości zastanawiam się czy nie lepiej do takich celów zoom-a wymienić np. na obiektywy z tematu lub canona 28 zamienić na sigme 30/1.4. Ktoś tu pisał że takim zestawem (S30/1.4 i C85/1.8) na początku można sporo ślubów obskoczyć i zarobić na coś konkretniejszego. Bo 85mm bawiłem się ze dwa tygodnie i dla mnie masakrator pod względem ostrości tu rzeczywiście byłem pod wrażeniem...
No i teraz, może poczekać (w grudniu kolejny znajomy się żeni) i zobaczyć jak mi przypasuje w kościele... Bo chciałbym mieć jako taki zestaw i do momentu przejścia na FF już nic nie zmieniać...