Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: obiektywy C28 1.8/C85 1.8 V C17-55 2.8

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

tak, ale ja wydaję tą kasę i wiem że wyrzucam, traktuję jako stratę, bo choć szkła w miarę ok są to kosztują sporo a nie zarobią na siebie, natomiast nie wyobrażam sobie sytuacji że koleś zarabia na ślubach na tamronie jadąc na fajnego canona czy niezłą ponoć sigmę, myślę tu o krótkich jasnych zoomach ze stabilizacją, a nie kupuje go, nie robi upgrade'u. dla mnie to .... powstrzymam się lepiej.
    I tak już nabroiliśmy sporym OT tutaj.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Domyślnie

co do ślubów i sprzętu : osobiście zwróciłabym uwagę na samo portfolio fotografa, a nie sprzęt. chociaż i ten nie jest bez znaczenia , najlepiej jednak jak trafi w 'utalentowane' ręce ze sprawnym 'okiem' :-)

AUTORKA , postanowiła pozostać na razie przy Sigmie. Kupię 28mm/1.8 i 85mm/1.8 - sprawdzę jak się spisują, czy będzie brakować mi zoom'owania czy raczej funkcji macro. / sama jestem ciekawa funkcji kręcenia filmów, ale to drugoplanowa opcja.

Bywalec Awatar yarson
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kupiłem ww. Canona 17-55/2.8-używke, mam do tego sama 8mm i c50/1.8.
    Na temat 17-55 jest sporo na forum-dużo oh-ów i ah-ów... Ja póki co po robieniu zdjęć spacerowych, aż tak bardzo zachwycony nie jestem :/ Głównie chodzi o ostrość... Ktoś pisał że ten obiektyw trzeba lepiej poznać, przyzwyczaić się do niego...
    Ja puki co, po przesiadce z Sigmy 18-50/2.8 mam jednak wrażenie że nie ma takiej rewelacji jak to dużo ludzi pisze. No chyba że z moim jest coś nie tak...
    Ale przejdźmy do konkretów...
    Wiem że jest wątek "Sprzęt do ślubów" ale...
    Czasami robię zdjęcia jako 2 fotograf na ślubach u znajomych, być może w przyszłości będę chciał to robić zarobkowo. C17-55 mam od kilku tygodni, ale jeszcze nie miałem możliwości sprawdzić go w kościele. Po tym co napisałem powyżej odnośnie np. ostrości zastanawiam się czy nie lepiej do takich celów zoom-a wymienić np. na obiektywy z tematu lub canona 28 zamienić na sigme 30/1.4. Ktoś tu pisał że takim zestawem (S30/1.4 i C85/1.8) na początku można sporo ślubów obskoczyć i zarobić na coś konkretniejszego. Bo 85mm bawiłem się ze dwa tygodnie i dla mnie masakrator pod względem ostrości tu rzeczywiście byłem pod wrażeniem...
    No i teraz, może poczekać (w grudniu kolejny znajomy się żeni) i zobaczyć jak mi przypasuje w kościele... Bo chciałbym mieć jako taki zestaw i do momentu przejścia na FF już nic nie zmieniać...

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

kolega robi na 17-55 w kościele i fotki naprawdę ostre, sam nim trochę pstrykałem i do cropa to mz najlepszy zoom

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta

bo liczy się to jak bawisz się światłem, jak kadrujesz, komponujesz ujęcia, jak później obrabiasz to co napstrykałeś bo to też sie liczy no i że na koniec nie 'drukujesz' tego w media markt czy rossmannie...
    to zdanie, a w zasadziejego część mnie zainteresowała... wszystko się zgadza, ładnie, pieknie... ale no właśnie. gdzie więc to drukować? sam widzę, że w labach typu rossman czy inny auchan to kicha... kolory wychodzą nie wiadomo jakie, cuda panie, cuda... gdzie tacy moądzrzejśi amatoryz półprofi mają drukować swoje zdjęcia? ja też wolę mieć parę swoich fot wydrukowanych, bo to jednak inne uczucie wziąc zdjęcie do ręki niż tylko patrzeć w kompa...

a może ktoś wskaze jkiś lepszy adres na śląsku?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów