Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Co dalej z makro?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Smile Co dalej z makro?

Moją ulubioną dziedziną fotografii jest makro. Mam lustrzankę Canona EOS 400D i do robienia dużych przybliżeń używam konwertera Raynox DCR-250 i soczewki. Spisuje się ona bardzo dobrze, ale ma jednak pewne wady .Chciałbym po prostu osiągać lepsze efekty i jeszcze większe zbliżenia. Słyszałem, że najlepsze do tego są obiektywy makro i chciałbym w taki zainwestować, o ile oczywiście warto. I tu proszę o Waszą pomoc. Jaki obiektyw wybrać, żeby osiągać pożądane efekty. I czy lepsza będzie stałka, czy zmiennoogniskowy?
    Proszę o pomoc.
    Impossible is nothing.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Mieszek...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków
    Impossible is nothing.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ten mieszek nie posiada styków i nie przenosi komunikacji między body a obiektywem, a to znaczy, że nie będzie możliwości kontrolowania przysłony w obiektywach EF / EF-S. Z przejściówką i szkłem, które umożliwia manualne przymykanie przysłony będzie OK. Wtedy równie dobrze możesz kupić (tańszy?) mieszek M42 i stosować przejściówkę między body a mieszkiem, a nie między mieszkiem a obiektywem.

Ja bym się jednak skłaniał ku obiektywowi dedykowanemu do macro, sam planuję taki zakup niebawem. Przeszedłem już:
    - soczewki (nie raynox - takie zwykłe nakręcane jak filtry): raz użyłem,
    - obiektywy M42 z pierścieniami/mieszkiem: fajna zabawa, ale ręczne przymykanie przysłony przed naciśnięciem spustu wymaga czasu i wykonania ruchu. Dobre rozwiązanie w warunkach domowych, przy nieruchomych obiektach, ale w terenie ciężko coś było upolować.
    - łączenie dwóch obiektywów: 100-300mm + odwrócony 50mm daje niezłe skale odwzorowania (znacznie powyżej 1:1).
    - pierścienie z bagnetem EF i przeniesieniem automatyki: bardzo przyjemna sprawa.

Obiektyw kupuję także ze względu na zastosowania nie-macro, stałka 100/2.8 przyda mi się w fotografii produktowej czy portrecie.

Większe zbliżenia (powyżej 1:1) zapewne będę mógł uzyskać z pierścieniami pośrednimi, pewnie z raynoxem też da się. Próbował ktoś takich kombinacji?
    Ostatnio edytowane przez pawelknapik ; 30-05-2011 o 17:27

Domyślnie

Nie ma obiektywów makro zmiennoogniskowych. Wszystkie prawdziwe obiektywy makro, to stałki.

Domyślnie

tak naprawde nie ma "stalek" makro

taki sztandarowy przyklad 100/2.8 ma 100 mm przy ostrzeniu na nieskończoność i 200 mm przy skali odwzorowania 1:1 . Zmienia sie kąt widzenia, zmienia sie efektywne światło itp itd jaka to stałka?
    nie ma pierscienia do bezposredniej zmiany ogniskowej to i jest "stalka"

Takze stałkami to sa tylko umownymi, zresztą wszystkie obiektywy zmieniaja ogniskową w jakimś tam zakresie przy przeostrzaniu.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emroth Zobacz posta
    tak naprawde nie ma "stalek" makro
    efekt, który opisałeś występuje tylko w obiektywach, które nie zmieniają swojej długości w czasie ostrzenia (czyli ostrzą wewnętrzną lub tylną grupą soczewek). a są przecież i takie szkła makro, które się wysuwają.
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Założyłeś już wątki:
    Co dalej z makro
    Pierścienie pośrednie
    Obiektywy makro dla Canona EOS 400d.
    Obiektyw makro.
    Zanim założysz kolejny, na ten sam temat polecam lekturę regulaminu forum http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów