Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: C70-200 vs T18-270 niecodzienne pytanie

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie C70-200 vs T18-270 niecodzienne pytanie

Witam
    Temat ten pewnie będzie dość kontrowersyjny - dotyczy bowiem porównania obiektywów o całkowicie innym zastosowaniu.

Mianowicie - w okolicach lipca planuję zakup nowego obiektywu. Zastanawiam się nad Canon 70-200/f4 a Tamronem 18-270 PZD
    Co do moich umiejętności - jestem amatorem, zdjęcia lustrzanką robię od około pół roku. Mam pokryty zakres 18-80, brakuje mi jednak "zooma".
    1.Canon 70-200/f4
    Napewno przemawia za nim jakość oraz szybkość AF. Nie wiem jednak, czy jako amator takie szkło jest mi potrzebne, pomijając,że nie zawsze jest czas na zmianę obiektywów.
    2. Tamron 18-270 PZD
    Cena podobna, jest jednak wiele plusów. Duży zakres, nie potrzeba zmieniać obiektywu, jakość jak na "mega zoom" podobno dobra.Niestety,gorsze światło.

Co do zdjęć jakie robię - niestety(lub stety) jest to wiele rodzajów. Pożyczonym 70-300 robiłem makro,zawody,ptactwo,krajobrazy...
    Zakres 18-270 w jednym obiektywie bardzo kusi.

Jakie są wasze decyzje/opinie o mojej sytuacji? Lub jakie obiektywy moglibyście polecić zamiast wyżej wymienionych?
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

IMHO sens to jest rozważać Tamron 18-270 vs Tamron 70-300 USD VC f/4-5.6

Poza tym polecam skorzystać z http://maciejko.net/cbsearch/

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie

Gdybym stanął z podobnym pytaniem, prawdopodobnie postarałbym się wypożyczyć obiektyw 70-200 na dzień lub dwa i pobiegał starając się zrobić jak najwięcej zdjęć korzystając ze wszystkich posiadanych obiektywów i tego wypożyczonego również. Następnie postarał się odpowiedzieć na przynajmniej dwa pytania:
    1. czy lubię, chcę, postaram się żyć z tym ze będę musiał sporadycznie / często wymieniać obiektywy?
    2. czy ilość zdjęć jakie wykonałem korzystając z wypożyczonego 70-200 jest na tyle duża, że opłaca mi się go zakupić?
    To przykład przedstwiony z mojego punktu widzenia (zresztą sam również skorzystałem z pożyczenia 70-200 ), nie musi się sprawdzić w stosunku do Ciebie.

Pozdrawiam.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Porównywanie tych obiektywów to jak porównywanie gruszek i jabłek ;-) można to zrobić chyba tylko dla samego porównania tylko jest to wg mnie trochę pozbawione sensu :rolleyes:.

Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

@McMelassa

Co do wymiany to jest różnie, zdarza się ze nagle brakuje odległości lub na odwrót Co do ilości zdjęć to masz rację, spróbuję pożyczyć 70-300 jeszcze raz i przejść się w plener

@dziobolek

Faktycznie, zapomniałem o tym tamronie:-D Poczytam o nim więcej, plusem jest także to, że mam go od kogo pożyczyć.

Z szukajki korzystałem, nastawiony jednak na coś "uniwersalnego" Dzięki, poczytam więcej o tym Tamronie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    @koraf

Hmm nie chodziło mi o konkretnie porównanie, a raczej opinie,dorady Wiadomo, który będzie lepszy optycznie itp, jednak zawsze warto zapytać o zdanie innych. Uprzedzam od razu,że zanim kupię to pojadę do sklepu,pomacam,obejrzę,podepnę do body itp
    Ostatnio edytowane przez olek.tbg ; 30-05-2011 o 16:30 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

żeby nie było Ci za ciemno, ale w 70-200, bo nie ma stabilizacji, a przy tej ogniskowej na cropie to już jest czasem problemem, chociaz wytrwałe ćwiczenie i dobre trzymanie sporo pomaga, tylko że do pewnego momentu.
    kup sobie 55-250 i:
    1. zobaczysz jak to jest i w sumie będziesz mieć zooma
    2. będziesz mieć stabilizację
    3. oszczędzisz parę plnów na jakąś stałkę
    4. będziesz mieć fajnie zazębiające się zakresy
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

@krisnrj

Zooma w rękach już miałem, i wiem że przydałby się bardzo Stałki już mam,nawet 2(jak w stopce)
    Co do 70-200 tu właśnie pojawia się problem z stabilizacją, w słoneczne dni bez problemu ale przy chmurach...poza tym, rejon gdzie wyjeżdzam na wakacje też słońcem nie grzeszy, a mieć statyw ciągle przy sobie to jednak nie dla mnie.

Co raz bardziej kusi mnie 70-300 zaproponowany przez dziobolka, faktycznie warty zainteresowania oraz tańszy (~1500zł) więc zostałoby jeszcze trochę na filtry,książkę lub nawet lampe,obojętnie.
    18-270 jednak wydaje się uniwersalniejszy i idealny na wakacje/wycieczki...widzę, że mam nad czym myśleć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

kup sobie 18-270 PZD, spokojnie Ci wystarczy i będziesz miał jedno uniwersalne szkło
    70-200 f/4 nic Ci nie wniesie, a ciemne jest tak samo

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    ...70-200 f/4 nic Ci nie wniesie, a ciemne jest tak samo
    Niom, IMHO szkoda kasy na C70-200 f/4 i nie tylko ja tak myślę,
    ale Tamron 70-300 USD VC f/4-5.6 to już inna bajka.
    A mając kita (w stopce widzę EF-S 18-55) szybciej skusił bym się na Tamiego 70-300.

Zaczynałem ze szkiełkiem 18-200, miałem je bardzo długo i ogólnie byłem z niego bardzo zadowolony.
    Uniwersalność, wygoda - nie do przecenienia, ale...
    zmieniłem (patrz stopka) ponieważ zaczęły mi doskwierać dwa problemy:

- "ciemność" - to w sumie przeszkadzało mi od samego początku,
    - "losowa" jakość na długim końcu (im dalej od obiektu, tym gorzej).
    Jeśli coś było blisko, to fotki były na dobrym poziomie,
    ale jak już coś było dalej lub bardzo daleko, to jakość nie była zachwycająca.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 30-05-2011 o 17:25
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Dzięki dziobolek, o odpowiedź w tym stylu mi chodziło

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów