jak beda sie sprawowaly pierscienie posrednie z tamronem 28-75 i c40d, chodzi mi glownie o skale odwzorowania, czy osiagne 1:1 i jaka bedzie najmniejsza odleglosc ostrzenia? moze sa jakies wzory zeby to wyliczyc?
jak beda sie sprawowaly pierscienie posrednie z tamronem 28-75 i c40d, chodzi mi glownie o skale odwzorowania, czy osiagne 1:1 i jaka bedzie najmniejsza odleglosc ostrzenia? moze sa jakies wzory zeby to wyliczyc?
Skalę 1:1 osiągniesz odsuwając obiektyw (ustawiony na nieskończoność) o jego ogniskową od aparatu. Poczytaj ten dokument Marka Wyszomirskiego:
http://galeria-zdjec.pl/ksiazki/Makrofotografia.pdf
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
A jakie pierścienie polecacie do obiektywu canona 50 1.4 ?
50/1.4 zostal sprawdzony z pierscieniami kenko i bylo super![]()
Zależy do czego odnieść to super,... działanie owszem ,działa. W praktyce i użytkowaniu już mniej, podpinam czasem dwa 31 i 21 do pięcdziesiątki i odległość obiektu od przedniej soczewki to ok.5 cm , ciężko z tym trochę, jednak ogniskowe tak ok. 100mm wzwyż lepiej się sprawdzają.
5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866
napisalem na pm.
Hej, czy jest sens stosowanie takich pierścieni z zoomami:
Tamron 17-50/2,8
Canon EF 28-80/3,5-5,6 IV
??
Do tej pory użytkuję Industara 50/2,8 z pierścieniami M42, ale borykam sięz przysłoną i myślę o Kenko, albo Deltach z metalowym wykończeniem. Czy ktoś praktykował, czy są one za krótkie?