Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 114

Wątek: Pierścienie pośrednie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam wszystkich

Planuje zakup EOSa 400d. I jako że uwielbiam zdjęcia makro mam pare pytań:

1. Jak sie sprawują pierścienie pośrednie z obiektywem kitowym (wiem że jest nie za dobry na max ogniskowych także nie spodziewam sie dobrych wyników)
    2. Czy nada się Canon EF 50 mm f/1.8 z tymi pierścieniami??

Niestety po zakupie aparatu na razie nie bede mial funduszy na coś lepszego do makro (np Canon 100mm), dlatego szukam czegoś przejściowego za w miarę przystępną cenę.

No i jeszcze jedno
    http://www.allegro.pl/item390669922_..._400d_40d.html
    co sądzicie o tych tanich pierścieniach? Domyślam się że automatyki mi nie przeniosą ale czy pozatym mają jakieś wady??

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Lepszym rozwiązaniem będzie 50 plus pierścienie.
    A co do pierścieni. Największym brakiem tych jest brak przenoszenia sterowania przysłoną.
    Robienie zdjęć makro przy pełnej dziurze daje bardzo małą głębię ostrości. A przysłoną sterujemy z korpusu więc nie mamy jej jak przymknąć.
    Z innych wad to mają kłopotliwy sposób dobierania długości zestawu pierścieni. Trzeba je rozkręcać bo mają tylko jeden przedni i tylny bagnet. Te droższe mogą pracować każdy osobno a w tych tanich już nie.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Budziej Zobacz posta
    No i jeszcze jedno
    http://www.allegro.pl/item390669922_..._400d_40d.html
    co sądzicie o tych tanich pierścieniach? Domyślam się że automatyki mi nie przeniosą ale czy pozatym mają jakieś wady??
    Szkoda kasy na takie pierścienie. Już lepiej kupić pierścienie na M42, przejściówkę i jakieś szkiełko np. 85mm w tym systemie. Będziesz miał przynajmniej możliwość ręcznego domknięcia przysłony. Pierścienie ze złączem Canona i bez przeniesienia automatyki są nieużywalne. Szkoda pieniędzy.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co powiecie na przerobione ruskie mieszki (ala Arkadiusz Stopa)?
    Regulowana odległość szkła od lustra to chyba niezła opcja. Wspomniany Arek Stopa pisał że może wykonać adaptery za opłatą, orientujecie się może w cenie?

Kolaj możesz jakiś konkretny model polecić? Na Allegro znalazłem tylko 2 Jupitery 9/85.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Próbowałem używać mieszka z obiektywami M42 Pancolar (50mm) i Sonnar (135mm). Jupiter też by się nadał. Efekty nawet niezłe ale zarzuciłem to rozwiązanie bo używanie mieszka w plenerze jest strasznie niewygodne. Jest za duży i ciągle dotyka różnych gałązek płosząc modelki. Także mieszka nie polecam chyba, że do studyjnego macro, tam, gdzie potrzebujemy ekstremalnie dużych powiększeń i mamy czas na ustawienie sceny i sprzętu.

Aktualnie używam Canon EF 100/2.8 Macro oraz pierścieni Kenko i ten zestaw mogę polecić.

Domyślnie

moze tu sie nada:d

ktore szklo jest lepsze ten tamron 90 czy canon, canon 100, canon ma dluzsza ogniskowa, ale tamron byl chyba ostrzejszy (stwierdzenie z czyjejs wypowiedzi), dajmy na to zeby cenowo wyszlo canon vs. tamron + pierscienie ?? ew. canon z pierscieniami, jaka skale bym uzyskal, majac np. canona 100 albo tamron 90 z kompletem kenko (68mm)
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bercow Zobacz posta
    moze tu sie nada:d

ktore szklo jest lepsze ten tamron 90 czy canon, canon 100, canon ma dluzsza ogniskowa, ale tamron byl chyba ostrzejszy (stwierdzenie z czyjejs wypowiedzi), dajmy na to zeby cenowo wyszlo canon vs. tamron + pierscienie ?? ew. canon z pierscieniami, jaka skale bym uzyskal, majac np. canona 100 albo tamron 90 z kompletem kenko (68mm)
    Tamron da ci tym samym kompletem pierścieni minimalnie większą skalę ze względu na to, że ma krótszą ogniskową. Canon jest ostry jak brzytwa. Tamrona nie znam. Wzorów na wyliczenie skali odwzorowania przy zastosowaniu pierścieni poszukaj sobie w sieci. Było wiele razy.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a z czyms takim ktoś miał o czynienia?
    http://www.allegro.pl/item394093981_...e_stykami.html
    Są wyraźnie tańsze od Kenko, optyki tam brak więc powinno to śmigać. Wyglądają zachęcająco.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tamronowi tubus się wysuwa w trakcie ostrzenia i ma głośnawy AF (raczej mało używalny przy bardzo dużych skalach, ale do kwiatów np. OK, nie wiem, czy z Canonem można polować na owady z AF, ale podejrzewam, że też nie do końca?), poza tym raczej nie ustępuje Canonowi, a nawet przewyższa w testach. Do tego w zestawie jest osłona przeciwsłoneczna i fajny futerał. Kupiłem ze względu na niższą cenę i świetne opinie i nie żałuję - szkło prześwietne. O dziwo najwięcej używałem go póki co na koncertach :-)

Z różnicy między Canonem a Tamronem kupisz zapewne pierścienie, jeśli potrzebujesz tak ekstremalnych skal odzworowania. Niemniej zapewne jeśli zbywa Ci na pieniądzach to Canon da Ci jeszcze więcej zadowolenia dzięki AF USM.

Coś już napisał Awatar HooMaR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Budziej Zobacz posta
    A co powiecie na przerobione ruskie mieszki (ala Arkadiusz Stopa)?
    Regulowana odległość szkła od lustra to chyba niezła opcja. Wspomniany Arek Stopa pisał że może wykonać adaptery za opłatą, orientujecie się może w cenie?
    Z tego co pamiętam, to kiedyś pisałem do Pana Arkadiusza i odpisał, że zestawik mieszek z automatyką, kosztuje u niego 680 zł.

Pozdrawiam

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów