Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
Cynig,

czy sprawdzałeś, jak analogicznie długi tunel złożony z pierścieni Canona by się sprawował? Mi 3 pierścienie Kenko nie winietują. Nigdy nie podłączałem większej ilości. Zresztą już się chyba zaczyna wtedy robić ciemno? Jak potrzeba takich ekstremalnych powiększeń, to już chyba warto pomyśleć o Canon MP-E 65mm zamiast bawić się pierścionkami.
Osobiscie takiego zestawu pierscieni nie uzywalem, znam to jedynie z opinii jednego ze znajomych bawiacych sie w makro i dysponujacych 3 pierscieniami canonowskimi.

Dla uscislenia nie jest to normalne winietowanie jak na szerokich katach tylko sciemnienie 2 gornych rogow (pisze to tylko dlatego zeby za chwile ktos czytajac watek "po lebkach" nie wysnul wniosku ze pierscienie kenko winietuja )

Jasne ze robi sie ciemniej, ale dawalem sobie rade ostrzac manualnie i na EOS30 i na EOS 20d i oczywiscie teraz na 5d

Pierscienie daja mi mozliwosc podpinania czasami ciut dluzszych ogniskowych a poza tym jak zaczynalem zabawe z makro to o MP-E 65 jeszcze nikt nie slyszal