Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 114

Wątek: Pierścienie pośrednie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Budziej Zobacz posta
    No i jeszcze jedno
    http://www.allegro.pl/item390669922_..._400d_40d.html
    co sądzicie o tych tanich pierścieniach? Domyślam się że automatyki mi nie przeniosą ale czy pozatym mają jakieś wady??
    Szkoda kasy na takie pierścienie. Już lepiej kupić pierścienie na M42, przejściówkę i jakieś szkiełko np. 85mm w tym systemie. Będziesz miał przynajmniej możliwość ręcznego domknięcia przysłony. Pierścienie ze złączem Canona i bez przeniesienia automatyki są nieużywalne. Szkoda pieniędzy.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co powiecie na przerobione ruskie mieszki (ala Arkadiusz Stopa)?
    Regulowana odległość szkła od lustra to chyba niezła opcja. Wspomniany Arek Stopa pisał że może wykonać adaptery za opłatą, orientujecie się może w cenie?

Kolaj możesz jakiś konkretny model polecić? Na Allegro znalazłem tylko 2 Jupitery 9/85.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a z czyms takim ktoś miał o czynienia?
    http://www.allegro.pl/item394093981_...e_stykami.html
    Są wyraźnie tańsze od Kenko, optyki tam brak więc powinno to śmigać. Wyglądają zachęcająco.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tamronowi tubus się wysuwa w trakcie ostrzenia i ma głośnawy AF (raczej mało używalny przy bardzo dużych skalach, ale do kwiatów np. OK, nie wiem, czy z Canonem można polować na owady z AF, ale podejrzewam, że też nie do końca?), poza tym raczej nie ustępuje Canonowi, a nawet przewyższa w testach. Do tego w zestawie jest osłona przeciwsłoneczna i fajny futerał. Kupiłem ze względu na niższą cenę i świetne opinie i nie żałuję - szkło prześwietne. O dziwo najwięcej używałem go póki co na koncertach :-)

Z różnicy między Canonem a Tamronem kupisz zapewne pierścienie, jeśli potrzebujesz tak ekstremalnych skal odzworowania. Niemniej zapewne jeśli zbywa Ci na pieniądzach to Canon da Ci jeszcze więcej zadowolenia dzięki AF USM.

Titanus
    Guest

Domyślnie Pierścienie Pośrednie

Nie mogłem znaleźć więc założyłem.

Obecnie do makro używam Tokiny 100/2,8 i czekam właśnie na pierścienie pośrednie i "ring flesha".
    Nie miałem jeszcze do czynienie z pieścieniami i w związku z tym czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jaki one mają wpływ na expozycje?
    Zastanawiam się też co sięstanie jeśli np załozymy pierścienie do jakiegoś tele.. Czy nie zadziałą to jak konwerter... tylko, że zmniejszy GO?
    I jeszcze sięchciałem dowiedzieć jak mogę obliczyćskalę odwzorowania przy pierścieniach. obecnie mam 1:1 w mojej tokince. (przy minimalnej odległości oczywście)
    Z góry dzieki za pomoc.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Titanus Zobacz posta
    Nie miałem jeszcze do czynienie z pieścieniami i w związku z tym czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jaki one mają wpływ na expozycje?
    Rule of Thumb mówi, że przy skali 1:1 efektywna jasność jest dwukrotnie mniejsza (o 2 działki) od nominalnej - czyli dla maksymalnej skali "natywnej" Twojego obiektywu masz ekspozycję jak dla f/5.6 dla otwartego obiektywu. Dla pierścieni lub mieszka... dalej tą metodą (2:1 -> jak dla f/11 przy otwartym obiektywie)
    Zastanawiam się też co sięstanie jeśli np załozymy pierścienie do jakiegoś tele.. Czy nie zadziałą to jak konwerter... tylko, że zmniejszy GO?
    Zabierze Ci możliwość ostrzenia na nieskończoność - to jest podstawowa różnica. Ogniskowa pozostanie bez zmian, a skala odwzorowania się zwiększy.
    I jeszcze sięchciałem dowiedzieć jak mogę obliczyćskalę odwzorowania przy pierścieniach. obecnie mam 1:1 w mojej tokince. (przy minimalnej odległości oczywście)
    Krótkie poszukiwanie (google na Forum) i znalazłem tę stronę:
    http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 27-01-2009 o 10:37
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    ... efektywna jasność jest dwukrotnie mniejsza (o 2 działki)...
    2 działki oznaczają czterokrotny spadek ilości światła.
    Tu masz fajny przewodnik Marka Wyszomirskiego na temat makrofotografii, opisujący ten temat:
    http://galeria-zdjec.pl/ksiazki/Makrofotografia.pdf
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Titanus
    Guest

Domyślnie

OK. Dzięki wielkie za pomoc... Materiały naprawdę fajne.
    Ale pwiedzcie jeszcze mi jedno... spadek światła o którym piszecie tyczy się jakiego zestawu pierścieni bo mój zestaw to 13mm, 21mm, 31mm więc piszecie o całym komplecie skręconym razem czy może tylko o jednym z nich?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Titanus Zobacz posta
    OK. Dzięki wielkie za pomoc... Materiały naprawdę fajne.
    Ale pwiedzcie jeszcze mi jedno... spadek światła o którym piszecie tyczy się jakiego zestawu pierścieni bo mój zestaw to 13mm, 21mm, 31mm więc piszecie o całym komplecie skręconym razem czy może tylko o jednym z nich?
    mate00sh - dzięki za poprawkę . Na marginesie - książkowy poradnik Marka Wyszomirskiego jest pewnie rozwinięciem tego, który ja podlinkowałem
    Titanus - to zależy od wyciągu, natywnej skali odwzorowania, ogniskowej obiektywu.
    Przykładowo:
    1. Dla obiektywu 100mm, który masz, natywna skala odwzorowania wynosi 1:1, przy efektywnej jasności f/5.6.
    2. Dla tego obiektywu dodanie 100mm wyciągu (mieszek lub pierścienie) zwiększy skalę do 2:1, zmniejszy efektywną jasność do f/11.
    3. Zatem dla Twojego zestawu w całości (64mm) spadek będzie o ok. 1,5-1.7 działki.
    Fotograf platoniczny

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Rule of Thumb
    Zabierze Ci możliwość ostrzenia na nieskończoność - to jest podstawowa różnica. Ogniskowa pozostanie bez zmian, a skala odwzorowania się zwiększy.
    Moje pytanie właśnie nie o zmianę skali odwzorowania lecz o wpływ na zakres odległości na którą mogę wyostrzyć. Mam obiektyw 400mm z możliwością ostrzenia 4m - nieskończoność. Te 4m to troszkę za dużo… jaki muszę zastosować pierścień by móc ostrzyć od 2m, i jaka będzie wtedy maksymalna odległość ostrzenia?
    50D Kit, canon 400 F2.8 L
    http://www.jaroslawwlazly.pl

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów