Tomek Goliński, zareagowaliśmy chyba w tej samej sekundzie![]()
Tomek Goliński, zareagowaliśmy chyba w tej samej sekundzie![]()
hmmm... no o tym nie pomyślałema gdy się domknie tuż przed zrobieniem zdjęcia, to można trochę się rozjechać z ostrością.
Ja mam przejściówkę EOS/M58
Czyli wpinam w body przejściówkę i wkręcam drugą stroną obiektyw i focę ...
A właśnie co oznacza (jak to odczytujecie ?) MACRO 0,5/1,8ft przy obiektywach USM 28-105
parametr ten (symbol kwiatkaZamieszczone przez tygryssssss
) oznacza minimalna odleglosc ostrzenia, czyli w tym przypadki 50cm
P.S.
Ostrów pozdrawia Kalisz !!![]()
Kiedyś zfociłem motylka tym obiektywem z ogniskową 105 i z odległości 50 cm ( NAPIS na obiektywie canona MACRO ) na zdięciu 10x15 cm motyl zajmował niecały centymetr kwadratowy straszna porażka MAKRO!
Myślałem że ten napis coś więcej oznacza
POZDRAWIAM OSTRÓW !
Prawdziwe macro to odwzorowanie 1:1, lub ew. 1:2, a z dodatkowym pierscieniem 1:1 (stary Tamron 90 mm). Poza tym jest mnóstwo tanich obiektywów ze skalą odwzorowania 1:4 noszących nazwę Macro, ale to jest oczywiście nadużycieZamieszczone przez tygryssssss
![]()
Czy pierścienie Canona sa lepszę od innych, czy ktoś to porównywał?
maja napis Canon, a inne nie ;-)
a tak zupelnie serio... jesli sie nie myle, jedyne co jest madrego w pierscieniu to bezposrednie polaczenie "drucikami" stykow od strony korpusu z wlasciwymi stykami po stronie obiektywu - tak, zeby dzialalo przeniesienie automatyki.
a to ze zestaw pierscieni kosztuje co najmniej 500zl (np. Marumi) to tylko kwestia rzadkosci tego towaru i pazernosci producentow![]()
500 to jest mało w porównaniu z cena 2 pierścieni Canona.
Czy te nie firmowe moga spowalniać prace AF?