Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Pytania o uprawnienia

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

A ja myślę że dojdzie do automatyzacji - że w takich zdjęciach jak paszportowe - dojdzie nowa funkcjonalność "fotokabin". W swojej pracy stykam się obecnie z inteligentnymi systemami wizyjnymi które potrafią np określić czy zdjęcie spełnia określone skomplikowane warunki. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby po posadzeniu delikwenta w kabinie system sam odkrył kiedy można zrobić pstryka (włosy, oczy, owal twarzy), następnie obrobił i wzmocnił krawędzie.. wydrukował (brak chemii !!) i wypluł. Człowiek jest zbędny.

Pozdrawiam...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja bym odłożył na bok SF i powrócił na ziemię. Coraz więcej wykonywanych zawodów wymaga potwierdzenia kwalifikacji. Choćby elektryk czy taksówkarz. Przynajmniej w Warszawie ten drugi nie będzie mógł przewozić osób bez licencji. Oczywiście nie oznacza to, że nie można wozić osób posiadając prawo jazdy kategorii B Można ale nie zarobkowo. Tyle, że taksówkarze, elektrycy i inni mają swoje lobby, potrafią się zrzeszyć chroniąc mniej lub bardziej swój rynek. Fotografowie nigdy nie potrafili tego zrobić pomimo wielu prób. Stąd też wydaje mi się, że zawód powoli będzie znikał ze sceny.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ja bym odłożył na bok SF i powrócił na ziemię. Coraz więcej wykonywanych zawodów wymaga potwierdzenia kwalifikacji.
    Raczej nie. Ustalone zostało pewne status quo i wymogi posiadania uprawnień/koncesji nakładane są głównie na zawody nowe, które wczesnej nie występowały lub tez miały charakter niszowy. Jako przykład można podać sporządzanie charakterystyk energetycznych budynków i lokali: konieczność ich posiadania pojawiła się w przepisach niecałe trzy lata temu, wcześniej taka charakterystyka, była informacją a nie dokumentem.
    Choćby elektryk czy taksówkarz. Przynajmniej w Warszawie ten drugi nie będzie mógł przewozić osób bez licencji. Oczywiście nie oznacza to, że nie można wozić osób posiadając prawo jazdy kategorii B Można ale nie zarobkowo. Tyle, że taksówkarze, elektrycy i inni mają swoje lobby, potrafią się zrzeszyć chroniąc mniej lub bardziej swój rynek.
    Zawód elektryka wpisuje się w warunki, podane przez mnie w poście #9 tego wątku.
    Przykład taksówkarzy też przyszedł mi do głowy. Teoretycznie do wykonywania tego zawodu wystarczyły by badania lekarskie i psychotesty taksówkarza oraz badania techniczne samochodu ale egzaminy i koncesje były odkąd pamiętam, jeszcze w czasach gdy taksówkarze nie zrzeszali się tak masowo w korporacje. Te wymogi można by tłumaczyć troską samorządów i władz państwowych o poziom usług ale ja widzę tutaj raczej chęć położenia łapy na dochodach z przewozu osób taksówkami.
    Fotografowie nigdy nie potrafili tego zrobić pomimo wielu prób. Stąd też wydaje mi się, że zawód powoli będzie znikał ze sceny.
    Nigdy nie zajmowałem się zawodowo fotografowaniem ale z tego co pokazuje google to cechów fotografów jest kilka, mają zazwyczaj zasięg lokalny i żaden z nich nie jest w stanie być mocnym lobby.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Architekt, elektryk, i zawody o których wspominał MacGyver da się jakoś regulować.
    Ale koncesja w wypadku fotografów była by mniej skuteczna jak w przypadku taksówkarzy. Obok taxi, pojawił się "przewóz osób" a obecnie "taxi bagażowe" nie wymagające licencji.
    Zaraz po wprowadzeniu jakichkolwiek regulacji, mielibyśmy np. "wypożyczalnie sprzętu foto" gdzie wynajmujesz aparat razem z obsługą techniczną.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta

Nigdy nie zajmowałem się zawodowo fotografowaniem ale z tego co pokazuje google to cechów fotografów jest kilka, mają zazwyczaj zasięg lokalny i żaden z nich nie jest w stanie być mocnym lobby.
    Już Ci odpowiadam:
    Cechy i sekcje fotograficzne przy Cechach istnieją w dużych miastach a nad nimi istnieje jeszcze Izba Rzemieślnicza przy której działa Komisja Branżowa Fotografów. Dzięki jej działaniu wraz z Ministrem Infrastruktury i paroma posłami kilka lat temu powstrzymano projekt zainstalowania we wszystkich wydziałach komunikacji kabin do zdjęć do praw jazdy. Dzięki temu sporo osób zachowało swoje miejsca pracy.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Elektryk, czy taksówkarz, gdy coś spie..., może spowodować śmierć klienta. Fotograf przez swoją ignorancję ryzykuje co najwyżej własnym zdrowiem, gdy nerwowa teściowa zobaczy zrobione przez niego zdjęcia ze ślubu córki...
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 04-06-2011 o 11:43
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Już Ci odpowiadam:
    Cechy i sekcje fotograficzne przy Cechach istnieją w dużych miastach a nad nimi istnieje jeszcze Izba Rzemieślnicza przy której działa Komisja Branżowa Fotografów.
    Dzięki, nie znałem tej struktury. Niemniej wydaje mi się ona nieco niespójna, ale to moje zdanie, nie mówię że tak jest złe. Moja izba zawodowa ma zdecydowanie bardziej przejrzysty i jednoznaczny schemat organizacyjny
    Dzięki jej działaniu wraz z Ministrem Infrastruktury i paroma posłami kilka lat temu powstrzymano projekt zainstalowania we wszystkich wydziałach komunikacji kabin do zdjęć do praw jazdy. Dzięki temu sporo osób zachowało swoje miejsca pracy.
    Opowiadał mi o tym Tomasz1972, dla właścicieli zakładów fotograficznych to rzeczywiście była bardzo duża sprawa.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Od 1 lipca to z tego co wiem nie będzie potrzebny nawet wpis do ewidencji. Wystarczy zgłosić działalność. Cechy raczej nie potrafiły dostosować się do teraźniejszości dlatego znikają. Nie mniej mogłoby zaistnieć coś takiego jak licencja fotograficzna uzyskana dzięki egzaminowi ale niewykluczająca działalności gospodarczej. Coś na zasadzie licencji dziennikarza radiowego.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Od 1 lipca to z tego co wiem nie będzie potrzebny nawet wpis do ewidencji. Wystarczy zgłosić działalność. Cechy raczej nie potrafiły dostosować się do teraźniejszości dlatego znikają. Nie mniej mogłoby zaistnieć coś takiego jak licencja fotograficzna uzyskana dzięki egzaminowi ale niewykluczająca działalności gospodarczej. Coś na zasadzie licencji dziennikarza radiowego.
    Tak tyle że taka licencja nie miałaby i tak żadnej mocy prawnej. I tak może ktoś założyć działalność czy ma licencję czy nie. Zresztą kto to miałby wydawać i wedle jakich kryteriów?
    Ja mam nadzieję, że czasy pozwoleń, licencji, koncesji, kart, itp. na wszystko mamy już za sobą bezpowrotnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Już Ci odpowiadam:
    Cechy i sekcje fotograficzne przy Cechach istnieją w dużych miastach a nad nimi istnieje jeszcze Izba Rzemieślnicza przy której działa Komisja Branżowa Fotografów. Dzięki jej działaniu wraz z Ministrem Infrastruktury i paroma posłami kilka lat temu powstrzymano projekt zainstalowania we wszystkich wydziałach komunikacji kabin do zdjęć do praw jazdy. Dzięki temu sporo osób zachowało swoje miejsca pracy.
    Tylko jest to sztuczne ograniczenie. Na szczęście zdjęcia legitymacyjne mogę robić w domu.

Zgadzam się natomiast:
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak tyle że taka licencja nie miałaby i tak żadnej mocy prawnej. I tak może ktoś założyć działalność czy ma licencję czy nie. Zresztą kto to miałby wydawać i wedle jakich kryteriów?
    Ja mam nadzieję, że czasy pozwoleń, licencji, koncesji, kart, itp. na wszystko mamy już za sobą bezpowrotnie.
    Bo wyobraźmy sobie że dzięki działaniu lobbystycznemu cechu fryzjerów zabroniono by sprzedaży maszynek elektrycznych w sklepach. Tym samym wielu fryzjerów utrzymało by swoje miejsce pracy. Idąc dalej tym tropem, aparaty fotograficzne mogliby nabywać tylko osoby z "koncesją". Oj, nie tędy droga...to czy zdjęcia ma nam robić zawodowy fotograf po szkole, czy zupełnie przypadkowy "ktoś" decydować powinien tylko i wyłącznie usługodawca. I na szczęście tak właśnie jest
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów