Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 60D Szkła zamiast kita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do cropa najlepiej jakiś standard np C17-40L/4 lub Tami 18-50/2,8. Do tego C70-200L i jakiegoś UWA np C10-22 lub Sigme 10-20
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał

Domyślnie

nie ma sensu zamieniac szkla, ktore masz na te, ktore opisales. ja to widze tak na ten moment:
    podstawowy zoom - nie wybitny, ale calkiem przyzwoity - masz
    stalke portretowa - 50 1.8 - tez w miare dobra - masz
    dla mnie juz zestaw, ktorym sporo sytuacji obskoczysz.
    podstawowe pytanie: jaki rodzaj fotografii cie interesuje? bez odpowiedzi na nie bedziesz tylko wydawal niepotrzebnie kase. a jak jej jeszcze nie znasz to tym bardziej odloz kupowanie nowych szkiel ;-)

Domyślnie

Dzięki za rady. Myślę że narazie pozostanę z kitem (wielu użytkowników nawet ma o nim pochlebne opinie) dokupię tylko długie szkło. C70-200L/4 będzie chyba rozsądnym wyborem. Macie rację że nie ma sensu dublować ogniskowych. Kit jest trochę ciemny ale myślę że kukułka 580EX II rozwiąże sprawę. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elviskajot Zobacz posta
    kupiłem 60D. Do tego z kitowym 17-85.
    Do takiego zestawu dokupiłbym kolejno: lampę, canona 10-22 i canona 70-200/4L

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elviskajot Zobacz posta
    Kit jest trochę ciemny ale myślę że kukułka 580EX II rozwiąże sprawę. Pozdrawiam
    Poza tematem, kukułka to lampa w aparacie, 580EX to młotek
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

10-20... chyba narazie pozostanę przy ostatniej decyzji. Kupno sprzętu to była spontaniczna decyzja, spowodowana wyjazdem na wczasy. Lubię dużo zobaczyć i średnio z wakacji przywożę ok. 5k fotek. Dotąt fociłem G9, gdyż był lekki i miał RAW. Niestety brakuje mi trochę jakości mimo stosowania statywu manfrotto. Pierwsza moja puszka to był Pentaconsix z szeroką taśmą i fotki sprawiały mi satysfakcję. Świat się zmienia i apetyt rośnie w miarę jedzenia. C 60D to tylko dla mnie okres przejściowy, ale mimo to chciałem poradzić się osób kóre mają doświadczenie z Canonami. Dziś kupiłem 5800Ex II i zastanawiam się nad dyfuzorem. Co powiecie na Gary Fong Callapsoble Lightsphere. jest składany więc można go zabrać w podróż.

Dopiero zaczyna Awatar Szulif

Domyślnie

nie miales dotad cyfrowego lustra, a tu nagle spontan na 60d, wiedzac ze w przyszlym roku (z tego co mowisz) chcesz kupic 5d mk II!?

dziwne to troche, a nawet wiecej niz troche jesli naprawde chcesz za rok przejsc na 5d mkII to kupuj porzadne szkla z mysla o uzytecznosci na FF bo jak Ci sie nie znudzi to zostana na lata. szkoda pakowac teraz pieniadze w c10-20 czy inne szkla na croopa skoro docelowo, niedlugo bedzie FF. nie ma chyba sensu tracic wiecej pieniedzy na sprzedawaniu prawie nowego sprzetu za rok.

co do 70-200 f2.8 to zobacz fizycznie ile wazy i zastanow sie nad ostrym jak brzytwa 70-200 f4 IS, albo jesli masz glebszy portfel i waga nie stanowi problemu do codziennego uzytkowania to moze jednak 70-200 f2.8 IS (II)?
    Ostatnio edytowane przez Szulif ; 31-05-2011 o 23:10
    CANON ::: dostawca narzedzi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chyba bardziej niż robienie zdjęć, kręci Cię kolekcjonerstwo. Przemyśl na spokojnie, co i jak chcesz robić. Używałeś kiedyś 5D? Znasz plusy i minusy? To nie tylko duża matryca.

Domyślnie

Istotnie jestem na początku drogi przygody z cyfrową fotografią. Dotychczas używałem analoga i spędzałem dużo czasu w ciemni. Cyfrowa fotografia to komfort w obróbce. Pierwszym moim dylematem był wybór Canon czy Nikon. Wybrałem ten pierwszy. 60D po zakupie 5D będzie używać moja druga (lepsza) połówka. Prubóję zasięgnąć waszego zdania na temat szkieł które na początek za niewielkie nakłady dałyby zadowalającą jakość. Jak narazie to każdy ma inne teorie i inne preferencje. Ogólnie 90% to ludzie którzy narzekają na wszystko i nie ma szkła które by im podeszło. Rzecież starsze szkła w systemie EF również można użyć do cyfraków są one naprawdę solidnie wykonane, nie to co obecne różne plastikowe experymenty. Narazie kupiłem używane 50/1,8 Mark I oraz 20-35/3.5-4.5 w stanie idealnym za śmieszne pieniądze. Przyznam że te pierwsze powaliły mnie, są naprawdę super zwłaszcza że przy crop1,6 nadają się na portretówkę fantastycznie rozmywając tło. Co do 5D to nigdy nie miałem przyjemności używać, i nie znam plusów i minusów. Chcę kupić za rok 5D i myślę dużego wyboru nie ma bo na 1D się nie porywam. Może za rok Canon wypuści Mark III lub IV ale to też zaakceptuję ze wszystkimi plusami i minusami.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów