Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: oświetlenie LED

Mieszany widok

Domyślnie oświetlenie LED

chciałbym rozpocząć wątek nt. oświetlenia LED, które ostatnio staje się coraz popularniejsze w świecie DSLR i nie tylko. zwłaszcza teraz na NAB 2011 bardzo duży przeskok widać na LED'y w światku lustrzankowym i nie tylko.
    jeżeli macie jakieś takie "zabaweczki", używacie albo macie ciekawe linki proszę piszcie tutaj o tym

Dopiero zaczyna Awatar Jan Bielecki

Domyślnie

Ostatnio zaopatrzyem się w LEDy tutaj:

http://www.studyjne.com/index.php?pa...emart&Itemid=1

W dwa modele LED-144VC i jeden LED-312VC. Bardzo przyzwoite oświetlenie w stosunku cena/efekt. Baterie trzymają bardzo długo a możliwość ustawienia temperatury barwy bez konieczności bawienia się w filtry zewnętrzne cieszy
    Oczywiście są to zbyt słabe moce ale poważnych produkcji ale jako doświetlenie planu w terenie, gdzie nie ma w okolicy stałego źródła energii lub czasu na rozkładanie dużej ilości sprzętu - rewelacja.
    Podpis nie zawierający treści komercyjnych

Domyślnie

a duża różnica w mocy i rozświetlaniu jest między tymi 144VC i 312VC? ja właśnie zastanawiam się nad tym ringiem 352SR z tej stronki, którą podałeś.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saer Zobacz posta
    a duża różnica w mocy i rozświetlaniu jest między tymi 144VC i 312VC? ja właśnie zastanawiam się nad tym ringiem 352SR z tej stronki, którą podałeś.
    Jest, chociaż nie kolosalna. 144VC daje radę.
    Zaletą kupienia dwóch może być to, że mają zaczepy dzięki którym można je łączyć. Wtedy możesz używać ich osobno (głównej i kontrowej) lub razem (jako jednego mocniejszego oświetlenia).
    A ten ring miałem w rękach w poniedziałek. Z nim można by już spróbować filmować na słońcu, fajna rzecz.

Domyślnie

nie orientujesz sie jak z tym ringiem w plenerze wygląda sprawa zasilania? bo on chyba potrzebuje prądu stałego? sa jakies generatorki pod to gdzies moze?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saer Zobacz posta
    nie orientujesz sie jak z tym ringiem w plenerze wygląda sprawa zasilania? bo on chyba potrzebuje prądu stałego? sa jakies generatorki pod to gdzies moze?
    Szef ProLite zapewnia, że niedługo bedzie wersja z zasilaniem bateryjnym - pewnie trochę droższa ale raczej nie miażdżąco

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A jak z kolorem światła białego? Bo te led-y z którymi ja się dotąd zetknąłem wyglądają pod tym względem tragicznie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A jak z kolorem światła białego? Bo te led-y z którymi ja się dotąd zetknąłem wyglądają pod tym względem tragicznie.
    Tzn. te LEDy gdy kręcisz pokretłem mają zakres miedzy temperaturą 3200 a 5600. Czyli żarowe i teoretycznie dzienne.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No właśnie o to mi chodzi na ile to światło jest porównywalne z np. halogenami albo HPL? Bo te led-y z którymi ja mam do czynienia dają istotnie wyłącznie teoretycznie białe światło. W kamerze wygląda ono fatalnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No właśnie o to mi chodzi na ile to światło jest porównywalne z np. halogenami albo HPL? Bo te led-y z którymi ja mam do czynienia dają istotnie wyłącznie teoretycznie białe światło. W kamerze wygląda ono fatalnie.
    Moje doświadczenia z LED są podobne (a mam ich kilka rodzajów). Co prawda nie używałem ich do oświetlenia w fotografii, ale do oświetlenia w kuchni. W końcu musiałem zastosować na większości z nich filtry korekcyjne na te "źródła światła", żeby żona nie wyrzuciła mnie razem z tymi całymi ledami z domu. .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów