Może kolega ma włączone serwo dla af i używając środkowego punktu przekadrowuje - af leci na to co znajdzie akurat w centralnym?
Może kolega ma włączone serwo dla af i używając środkowego punktu przekadrowuje - af leci na to co znajdzie akurat w centralnym?
5Dv2 24-105L C85/1.8 helios 44-2 i C430
servo mam wylaczone - mam one shot
wiec z tego co czytam jesli chodzi o cetralny punkt ostrosci:
ostrzenie na oczy lub twarz przy teleobiektywach
to jak mam np 85 to jesli kadruje 3 osoby to ostrzyc tam gdzie wypadnie srodek? czy na twarzy?
czy tele to 200?, jak mam rozumiec to teleobiektyw?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Miserato
to jakie czasy wg Ciebie bylyby odpowiednie?
gietrzy to co pisze rozumiem jesli chodzi o "na zewnatrz"
ale w srodku
Błysk wewnątrz: M, iso 800, f/5.6, czas 1/50 lepiej 1/30, lampa w górę, korekcja FEC od +2/3 do +1.
czas 1/30 - czy to nie bedzie ruszone - jesli chce np dziecku zrobic fotke?
lampe mam na razie tylko wbudowana, ale moze juz niedlugo 580 bedzie
Ostatnio edytowane przez arekhit ; 27-05-2011 o 22:11 Powód: Automerged Doublepost
Canon
Poczytaj troszkę o fotografii, nie na forach, ale w wersji papierowej. Sporo ułatwia. Na razie dajesz nam bardzo mało konkretów i dużo pytań.
1/60 na 85mm to mało, żeby zrobić ostre zdjęcie. Zależy od wprawy głównie. Inna sprawa, że żeby robić ostre foty ludzi, trzeba mieć czasy ok 1/80 w górę. Wiadomo, że jeśli robisz na 85mm, to trzeba koło 1/125s, a jeśli na 200mm to koło 1/320 czy 1/400s.
Jeśli chodzi o fokusowanie to zależnie od sytuacji, jak chcesz mieć wszystkich ostrych, to f/8, inaczej po prostu ustawiasz ostrość na osobie na której sobie tam już wybierzesz.
Z lampą to niespecjalnie rozumiem ten dziki pęd do 580, jedyna zaleta to wyzwalanie lamp i większa moc, z tym że raz, że 60D potrafi wyzwalać lampy, a dwa, że 430 wystarcza praktycznie w każdych warunkach, chyba że chcesz spawać w kompletnych ciemnościach na f/8.
Prosisz o odpowiedź, a nie podrzuciłeś nam tego zdjęcia, żeby można było to ocenić. Inaczej wygląda fota, w której model się poruszył, inaczej, którą ty poruszyłeś, a jeszcze inaczej ta, która jest po prostu nietrafiona z ostrością.
Poświęć trochę czasu na naukę swojego aparatu, to nie jest nic naprawdę trudnego, a da ci naprawdę dużo.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto