Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Canon 15-85 + eos 60d

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie Canon 15-85 + eos 60d

Witam,
    z tym zestawem czesto - za czesto przytrafiaja mi sie nieostre zdjecia, mowie o sytuacji bez lampy, co mozna zrobic aby te sytuacje poprawic? Sprzet kupiony nowy, nie byl kalibrowany w serwisie, ew jak sprawdzic czy ustawiony jest ok?
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arekhit Zobacz posta
    Witam,
    z tym zestawem czesto - za czesto przytrafiaja mi sie nieostre zdjecia, mowie o sytuacji bez lampy, co mozna zrobic aby te sytuacje poprawic? Sprzet kupiony nowy, nie byl kalibrowany w serwisie, ew jak sprawdzic czy ustawiony jest ok?
    Jak ustawiasz ostrość (wciskasz spust do połowy) zaczyna działać IS, postaraj się wtedy dać mu odrobinkę czasu i po chwili wciśnij spust do końca robiąc fotkę.
    Poza tym sample...
    the silence is deafening

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

tak wlasnie ustawiam, jak zobacze zielona kropke w rogu dociskam do konca
    punkt ustawiony na srodku, albo auto wybór
    czasy nieostre najczesciej 1/60, 1/80
    to nie sa zdjecia na zasadzie ze autofokus nie trafil, raczej wydaje mi sie zakby byly troszke poruszone
    Canon

Domyślnie

tak wlasnie ustawiam, jak zobacze zielona kropke w rogu
    To w tym miejscu jeszcze poczekaj ułamek sekundy, wiem, trudno to usłyszeć, gdyż akurat IS w tym szkiełku jest cichutki (jak na IS), ale wsłuchaj się - powinieneś usłyszeć po zielonej kropce cichutkie chrobotanie/szelest, które ustaje po ułamku sekundy, znaczy to, że wtedy IS ustawił się tak by ci skompensować czas.

punkt ustawiony na srodku, albo auto wybór
    *&^%%$! Zapomnij, że jest coś takiego jak auto wszystko*
    Ustaw sztywno na punkt środkowy.

czasy nieostre najczesciej 1/60, 1/80
    IS w tym szkiełku jest tak fajniusi, że możesz schodzić spokojnie! do 1/10 - przy tym czasie wyrabiał mi się jeszcze 17-55, więc dużo starszy, choć nowszy egzemplarz (2009).
    Jak poćwiczysz technikę, to dojdziesz do ostrych fotek na tym IS'ie nawet na 1/4-1/2 sekundy.

to nie sa zdjecia na zasadzie ze autofokus nie trafil, raczej wydaje mi sie zakby byly troszke poruszone
    To sugeruje, że coś z użytkownikiem nie tak lub awaria IS'a - w wizjerze objawia się to przy przekadrowaniu (na połowie spustu) obraz lubi sobie przeskoczyć, taki specyficzny efekt, widoczny od razu, miałem tak kilka razy kiedyś z 17-85, później (w moim) to ustało.

* - wyjątkiem jest auto iso w Nikonie (działa w M!) i urządzenia Panasonika/Olympusa pracujące w trybie iAuto
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 27-05-2011 o 08:53
    the silence is deafening

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

[QUOTE=gietrzy;972798]To w tym miejscu jeszcze poczekaj ułamek sekundy, wiem, trudno to usłyszeć, gdyż akurat IS w tym szkiełku jest cichutki (jak na IS), ale wsłuchaj się - powinieneś usłyszeć po zielonej kropce cichutkie chrobotanie/szelest, które ustaje po ułamku sekundy, znaczy to, że wtedy IS ustawił się tak by ci skompensować czas.

to widze ze musze jeszcze potrenowac, zrobilem dopiero okolo 5000 zdjec wiec to poczatki

*&^%%$! Zapomnij, że jest coś takiego jak auto wszystko*
    Ustaw sztywno na punkt środkowy.

jeli robie np zdjecie 3 osob to wykadrowac i gdzie wypadnie srodek tam ostrzyc czy ostrzyc na twarzy i wtedy wykadrowac?

a jakie ustawienia pomiaru swiatla ? punktowy, usredniony ?
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    * - wyjątkiem jest auto iso w Nikonie (działa w M!) i urządzenia Panasonika/Olympusa pracujące w trybie iAuto
    W tytułowym cwanonie, też.

Ja mam pytanie, na jakich ogniskowych masz nieostre zdjęcia na 1/60?

Bo w gruncie rzeczy, potrzebujesz 1/30s na szerokim końcu, żeby utrzymać ostrą fotę, i 1/125s na długim. Różnica jest spora, trzeba się pilnować, bo na tej matrycy to bardzo widać.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 27-05-2011 o 09:32 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

1/60 ogniskowa okolo 50-70
    Canon

Domyślnie

jeli robie np zdjecie 3 osob to wykadrowac i gdzie wypadnie srodek tam ostrzyc czy ostrzyc na twarzy i wtedy wykadrowac?
    Weź poczytaj trochę to forum, lekcje Janusz Body etc

ostrzenie na twarz lub oczy (przy teleobiektywach), wypróbuj też rozpoznawanie twarzy - może się coś wreszcie Canonowi udało

Błysk na dworze/polu: M, iso 100, f/5.6-8, czas jaki ci wyjdzie, dobrze jeśli zmieścisz się w do 1/250 ztcp., jeśli nie włącz w lampie tryb HighSpeed, lampa na wprost korekcja FEC od -1 i 1/3 do -2.

Błysk wewnątrz: M, iso 800, f/5.6, czas 1/50 lepiej 1/30, lampa w górę, korekcja FEC od +2/3 do +1.

Bez lampy: M, czas: zależy od szkła; od bezpiecznych do 1/4 przy szkłach z IS, przy szkłach bez IS, 1/20, f/najniższa wartość, iso 1600 lub 3200, styl obrazka neutral lub własny (na podstawie neutral: kontrast zero lub maksymalny minus chyba 7, ostrość tak samo).

a jakie ustawienia pomiaru swiatla ? punktowy, usredniony ?
    typ pliku: raw/.cr2; pomiar taki

Te "trzy kolorowe góry" muszą być jak najbliżej prawej strony, ale jej nie dotykać.
    Nie sugeruj się za bardzo tylko białą górą.

Tu poczytaj o szczegółach: http://www.fototv.pl/artykuly/fotogr...a-swiatla.html

Jak zgłębisz to i jakby ci to pomogło obiecaj, że odpiszesz komuś w przyszłości
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 27-05-2011 o 11:00
    the silence is deafening

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

@gietrzy bardzo fany opis, szczególnie z lampą, ja również skorzystam

Domyślnie

Czasy rzedu 1/60 - 1/80 ze stabilizacja sa ok, ale pod warunkiem ze fotografujesz statyczne obiekty. Niestety nawet najlepszy IS nie zamrozi ruchu. Jadace samochody, bawiace sie dzieci... wymagaja ktotszego czasu.
    W przypadku ruchomych obiektow pozostaje jedynie podniesc ISO i skrocic czas. Albo zainwestowac w jasniejszy obiektyw :-)
    Canon 50D + Sigma 10-20/4-5.6 + Canon 17-55/2.8 IS + Sigma 50/1.4 + Canon 70-200/4L IS + Benro A-268M8 + 2x Canon 430EXII + kilka kg drobiazgow

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów