Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon 50d, 60d, 5d, 7d, który wybrać?

Domyślnie Canon 50d, 60d, 5d, 7d, który wybrać?

Witam!

Potrzebuję pomocy przy wyborze kupna nowego aparatu!

Zajmuję się fotografią portretową, modową , zarówno w studio jak i w plenerze. Obecnie posiadam Canona 30d + EF 50mm f/1.4 USM + EF-S 17-85mm 1:4-5.6 IS USM. Zdecydowanie bardziej stawiam na jakość niż na szybkość klatki, zależy mi również na dużych, dobrych wydrukach.
    Aparat prawdopodobnie kupię używany, więc jestem w stanie przeznaczyć max. 4000zł. ..jeśli jesteście wstanie polecić mi jeszcze jakieś inne aparaty w tej cenie (oczywiście używane) to chętnie wezmę je pod uwagę...i proszę o konkretne powody co do wyboru danego aparatu.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

z netu pewnie wszystkie za i przeciw dawno już znasz - prawda?
    A teraz okrutne zapytanie (pomijam słoiki, bo te już masz) - na co cię stać? - /ekonomicznie czytaj portfelowo rzecz ujmując/
    Bierz najdroższy w założonym przedziale cenowym.
    Dlaczego?
    Na najdroższy Ciebie nie stać, ale jak obtanieje to nowsze coś się pojawi /lub nie/ i dylemat pozostaje. Czyli wybór prosty:
    - najdroższy w budżecie /jakby najlepszy/ na jaki można sobie pozwolić
    - kiedy? teraz czy nigdy?
    - kupić i się cieszyć/z fotek/, czy wnerwiać jak nowszy model wyjdzie i marudzić dalej
    p.s.
    Mamy tu w CB informacji bez liku, lecz czeka się aż ktoś napisze pod Nasz gust na co Swoją kasę wydać.

Domyślnie

Podpisuję się pod tym co powiedział/napisał Maroos i jeśli nie wiesz jeszcze co kupić to kup 5d - czytając to forum znajdziesz wiele za i trochę przeciw, ale jak zaryzykujesz to po pierwszym strzale będziesz wiedział, że zrobiłeś właściwie...
    D3

Domyślnie

Do pełnoklatowego 5d nie podepniesz obiektywu EF-S 17-85mm 1:4-5.6 IS USM. Może masz fundusze na nowe szkła. Jeśli nie to jednak 7d lub ewentualnie 50d (uwaga na przydatną możliwość rejestrowania filmów na 7d). Doskonała jakość zdjęć z 7d (matryca 19 mpx z małym szumem ) będzie plusem przy dużych wydrukach.
    Canon 50 D, C 18-55 IS, C 55-250 IS, Zenith 58, Takumar 135

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

kolejny temat ktory zaprowadzi nas do nikad, kolejny ktory jest bez sensu i kolejny autor zajmujacy sie fotografia ale nie wiedzacy przypadkowo czego chce czy potrzebuje. naprawde zaskakujace.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Bla bla Autor wie czego chce, napisal wyraznie co ma, czego potrzebuje i ile chce przeznaczyc. Co innego tabelki z cyferkami,sample,testy, a co innego opinia uzytkownikow uzywajacych dana puche codziennie.
    Ma na FF , ale na szkla juz moze nie miec, wiec ktos mu juz doradzil i ma o jeden model mniej
    50D moze fajny, ale swiezy nie jest.
    60D sie cofa i jest nastepca 550D ,a nie 50D
    Majac okolice 4-5 bralbym 7D
    Dlaczego? Napisali wyzej, kupuje najdrozszy na jaki mnie stac

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jasnych szkieł potrzebujesz człowieku i błyskotek a nie body ...
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Właśnie przesiadłem się ;-) z 450 na 7d i nie żałuje. Polecam wszystkim nie zdecydowanym.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W zasadzie polecałbym zakup używanego 7D, bo tutaj 4000zł powinno wystarczyć. Nie zmienia to jednak faktu, że masz raczej słabe szkła i musisz to dobrze przemyśleć. Może powinieneś na początek zainwestowac właśnie w porządnej klasy obiektyw. Ja bym tak własnie zrobił
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Bla bla Autor wie czego chce, napisal wyraznie co ma, czego potrzebuje i ile chce przeznaczyc. Co innego tabelki z cyferkami,sample,testy, a co innego opinia uzytkownikow uzywajacych dana puche codziennie.
    Ma na FF , ale na szkla juz moze nie miec, wiec ktos mu juz doradzil i ma o jeden model mniej
    50D moze fajny, ale swiezy nie jest.
    60D sie cofa i jest nastepca 550D ,a nie 50D
    Majac okolice 4-5 bralbym 7D
    Dlaczego? Napisali wyzej, kupuje najdrozszy na jaki mnie stac
    Ja bym wziął, i wziąłem, 60D. Ma dobry autofokus i szybką serię (jakbyś potrzebował), dobrą matrycę i świetną ergonomię. Nowy kosztuje 3,300, więc starczy ci na jakieś szkiełko przy pozytywnych wiatrach. 50D nie ma tak ostrego obrazka.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów