Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Problem z wizjerem C30D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar DjWojt
    Miasto
    Ciechanów

Domyślnie Problem z wizjerem C30D

Witam, mam taki problem. Kupiłem jakiś czas temu używanego Canona 30d po niezłej cenie, z tym że miał on małe pęknięcie na obudowie. Działa w porządku, zrobiłem nim wiele zdjęć, ale jedna rzecz mi przeszkadza. Jak patrzę przez wizjer to mam zniekształcony obraz. Jak patrzę idealnie na wprost wizjera to wszystko jest ok. Jak minimalnie odchylę jednak oko od osi wizjera to obraz robi się zamazany, jakbym patrzył przez słoik. Nie jest to wina lustra, ani obiektywu. Ma ktoś może pomysł co jest uszkodzone i czy da się to jakoś naprawić?
    in nomine magnae veritas

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Obraz w wizjerze powstaje w taki sposób:

Elementem dzięki, któremu widzisz to co widzisz jest pryzmat:

i jak łatwo się domyślić pryzmat ten został najprawdopodobniej uszkodzony w momencie uderzenia, które spowodowało pęknięcie obudowy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Ciechanów

Domyślnie

Dzieki za odpowiedź, spróbuje się skontaktować z jakimiś serwisami żeby sie dowiedzieć ile by kosztowała przyjemność wymiany pryzmatu, jak się dowiem zaktualizuje post. W najgorszym wypadku jak koszt przekroczy wartość sprzetu będę się dalej męczył z tym wizjerem
    in nomine magnae veritas

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pryzmat nie ma wpływu na zdjęcia, teoretycznie można próbować go naprawić zamiast wymieniać.

Samą obudowę można spróbować podkleić jakąś żywicą, jeśli się rozłazi.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Ciechanów

Domyślnie

Napisałem maila do fototronika z pytaniem ile by kosztowała wymiana pryzmatu w 30D. Oto odpowiedź:

"Pryzmat w eos 30d występuje jako jedna część wraz z czołówką
    aparatu.Koszt części 400zł.Koszt wymiany 250zł."

Faktycznie pryzmat nie ma wpływu na zdjęcia, a obudowa nie rozchodzi się więc będę żył z tym aż nie wymienię aparatu...
    in nomine magnae veritas

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DjWojt Zobacz posta
    Koszt części 400zł.Koszt wymiany 250zł."
    U naszych kolegów za wielką wodą ktoś się chwalił, że pryzmat zakupił na ebayu. Co prawda był to model 20D, ale jednak. Więc może warto by poszukać samemu, zapłacić grosze i płacić serwisom za robociznę?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    U naszych kolegów za wielką wodą ktoś się chwalił, że pryzmat zakupił na ebayu. Co prawda był to model 20D, ale jednak. Więc może warto by poszukać samemu, zapłacić grosze i płacić serwisom za robociznę?
    Albo szukać wraka z całym pryzmatem - podejrzewam że się trafiają.
    Dobrze by było sprawdzić ale pryzmat z 20D powinien pasować - w wizjerze nic nie zmieniali.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

A ja się podepne tutaj,bo nie chce nowego wątku zakładać .Wczoraj nabyłem 30d i za nic nie moge sobie poradzić z ustawieniem jednego,środkowego punktu łapania ostrości af . W przypadku 5d miałem tak,że zmieniałem punkt joystikiem a tutaj on nie reaguje.Znaczy myślałem,że jest zepsuty ale np przy podglądzie zdjęć działa poprawnie-można przesuwać się po kadrze. A może to jakaś wada softa albo ustawia się inaczej ? sory za ot

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    A ja się podepne tutaj,bo nie chce nowego wątku zakładać .Wczoraj nabyłem 30d i za nic nie moge sobie poradzić z ustawieniem jednego,środkowego punktu łapania ostrości af . W przypadku 5d miałem tak,że zmieniałem punkt joystikiem a tutaj on nie reaguje.Znaczy myślałem,że jest zepsuty ale np przy podglądzie zdjęć działa poprawnie-można przesuwać się po kadrze. A może to jakaś wada softa albo ustawia się inaczej ? sory za ot

nie wiem czy w 20D jest tak samo, ale w 5D trzeba wybieranie punktów za pomocą joya ustawić w menu Cn

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

a nie robiło się tego czasem za pomocą:
    wciśnięcie klawisza do przybliżania i poruszanie kółkiem?

Jeśli coś pomyliłem, to tłumaczę, że bez kawy jestem jakiś inny ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów