Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon 28-135 f/3.5-5.6 IS, czy Sigma 18-200 F3.5-6.3 DC.

vahu
    Guest

Domyślnie Canon 28-135 f/3.5-5.6 IS, czy Sigma 18-200 F3.5-6.3 DC.

Który obiektyw byłby lepszy do EOS'a 300D Jakie macie opinie na temat tych dwóch obiektywów, który waszym zdaniem jest lepszy biorąc pod uwagę ich cenę.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jesli nie potrzebujesz 18mm to po mojemu Canon. optycznie jest znosny, a stabilizacja sie przyda
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sigma - tańsza, a w zakresie wymienionego Canona conajmniej porównywalna z nim. W rezultacie masz mały przyjemny zestawik, który zawsze będziesz mógł mieć przy sobie, żeby robić fotki - bo o to w tym chodzi.
    No chyba, że tego Canona trafisz ok. 1 kzł.

vahu
    Guest

Domyślnie

No włąśnie problem w tym że mogę mieć nową Sigmę za niecałe 1300 pln i się zastanawiam, czy warto skorzystać z takiej okazji, czy lepiej dołożyć ok.700 pln i kupić Canon'a z IS i USM.

Chodzi mi o to jakie te obiektywy mają mocne i słabe strony w praktyce, bo porównywanie parametrów to nie wszystko ;-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tutaj większość będzie namawiać Cię do Canona. Sigmy ludzie się boją najwyraźniej. Pragnę zwrócić uwagę, że ta Sigma chodziła promocyjnie po 1399 zł (gwarancja 2+1, oficjalny kanał dystrybucyjny). Jeśli chodzi o tele to tam gdzie Canon zaczyna się robić nieco mydlany (ok 135mm) Sigma właśnie pokazuje pazurki , aby oczywiście w okolicy 200mm dojechać do poziomu Canona na 135mm. Tylko że to jest ponad efektywne 100 mm dalej! (wliczony crop).
    Jeśli chodzi o szybkośc tej Sigmy to ja robiłem nią zdjęcia zawodów badmintonowych (jeden z najszybszych sportów świata) i byłem zadowolony z rezultatów mimo marnego światła na sali. Robiłem zdjęcia z użyciem monopodu.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 27-12-2005 o 22:04

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli potrzebny Ci szeroki kąt to Canon będzie za wąski. Plusem jego będzie szybkość AF no i oczywiście IS. Sigma owszem ma te 200 mm ale jak to mówią "widzę ciemność".
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ten canon to też nie jest 2.8 żeby ot tak nagle być super jasny na maksymalnej ogniskowej czy się mylę? To jest porównanie f=5,6 Canona z f=5,6 (tyle Canon myśli, że Sigma ma na tych 200mm, żeby AF działał) czyli 6,3 Sigmy. Żadna z tych wartości nie jest superjasna

Bywalec Awatar boski
    Miasto
    wawka

Domyślnie

ja jestem za Canonem
    Loading sig, please wait...
    |||||||||||||----35%----------------

Canon EOS system

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Canon ma stabilizacje i nieco lepszy AF. wiec jako posiadacza Sigmy 18-125 trudno mnie przekonac, ze 28-135 IS bedzie gorszy w swietle zastanym od 18-200
    www albo tez flickr

vahu
    Guest

Domyślnie

boski - Dlaczego? Możesz rozwinąć?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów